Antena Meniu Search
x

Americanii, îngrijoraţi de contraofensiva ucraineană. Spun că peste 100.000 de ucraineni au murit în război, inclusiv cei mai experimentați soldaţi

Washingtonul este din ce în ce mai îngrijorat că scade oferta de muniţie şi de apărare antiaeriană pentru Ucraina, se arată într-o analiză publicată de Politico

de Redactia Observator

la 16.03.2023, 18:17

Americanii, îngrijoraţi de contraofensiva ucraineană. Spun că 100.000 de soldaţi ucraineni au murit în război, inclusiv cei mai experimentați
- Volodimir Zelenski / Telegram

Armata americană a crescut viteza cu care transportă echipamente și pregăteşte militari ucraineni, înaintea unei contraofensive majore, așteptată la sfârșitul primăverii, cel mai probabil în luna mai. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a lăsat miercuri impresia unei urgențe, după o întâlnire virtuală a Grupului de contact pentru Ucraina spunând că "Ucraina nu are timp de pierdut".

"Trebuie să ne îndeplinim rapid și pe deplin angajamentele luate. Adică livrarea de blindate pe câmpul de luptă și asigurarea că soldații ucraineni beneficiază de pregătire, piese de schimb și sprijin pentru mentenanţă de care au nevoie pentru a utiliza aceste noi sisteme, cât mai curând posibil", a spus Austin. 

Estimări americane: Peste 100.000 de soldaţi ucraineni au murit în război

Pe măsură ce primăvara se apropie, oficialii americani sunt din ce în ce mai îngrijorați de scăderea ofertei de muniție, apărare antiaeriană și soldați experimentați. Moscova și Kievul continuă să arunce soldaţi în lupta pentru orașul Bahmut pe care SUA nu îl consideră important din punct de vedere strategic. Dar Pentagonul spune că, indiferent de strategia de luptă a Kievului, SUA doresc ca soldații Ucrainei să aibă armele de care au nevoie pentru a continua să lupte.

Pe acelaşi subiect

Rusia a lovit Ucraina cu rachete luni de zile încercând nu doar să distrugă, ci să epuizeze stocurile de apărare aeriană ale Ucrainei. Soldații ucraineni au vorbit despre o lipsă acută de muniție de bază, inclusiv cartușe și obuze de artilerie. În plus, oficialii americani estimează că peste 100.000 de soldaţi ucraineni au murit în războiul care durează de un an, inclusiv cei mai experimentați soldați ai săi.

Multe dintre aceste pierderi au loc în Bahmut, unde ambele tabere suferă pierderi masive. Rusia asediază orașul de nouă luni cu soldați din grupul de mercenari Wagner. L-a transformat în ruine, dar forțele ucrainene au refuzat să cedeze. Președintele Volodimir Zelenski insistă că apărarea oraşului este esențială pentru a păstra controlul asupra altor orașe din est.

"Rușii vor în mod clar să avanseze până la granițele Donețkului la vest și, pentru a face asta, trebuie să pună mâna pe Bahmut și pe rețeaua de drumuri care trece pe acolo", a explicat Dara Massicot, cercetător la Institutul RAND. Dar Austin consideră că Bahmut are "mai mult o valoare simbolică decât o valoare strategică și operațională".

Ucraina decide când şi unde lansează contraofensiva aşteptată în luna mai

Oficialii americani sunt mai concentrați în schimb pe pregătirea Ucrainei pentru o contraofensivă majoră de primăvară, așteptătă să înceapă în luna mai. Sute de tancuri și vehicule blindate occidentale, inclusiv o premieră, opt vehicule blindate care pot lansa poduri și permit trupelor să treacă râurile, sunt în drum spre Ucraina pentru ofensivă. Partenerii americani și europeni trimit, de asemenea, cantități masive de muniție și obuze de 155 mm, cerute urgent de Ucraina.

În timp ce oficialii americani au grijă să nu pară că spun Kievului cum să ducă războiul, liderii Pentagonului au declarat miercuri că echipamentul trimis și pregătirea soldaţilor vor permite Ucrainei să câștige războiul – unde și când alege Kievul.  Peste 600 de ucraineni au finalizat în februarie un program de antrenament de cinci săptămâni în Germania, care a inclus aptitudini de bază, cum ar fi tragerea, pregătire medicală și manevrarea vehiculelor de luptă Bradley și blindatelor Stryker, fabricate în SUA. Aceşti soldaţi sunt acum din nou pe câmpul de luptă iar un al doilea lot cu alte sute de soldați este antrenat acum. 

Americanii au făcut presiuni asupra Kievului să nu mai irosească muniţie

În spatele ușilor închise, oficialii americani au făcut presiuni asupra Kievului să conserve obuzele de artilerie și să tragă cu mai multă acurateţe. Aceasta este o preocupare deosebită în Bahmut, unde ambele tabere consumă muniții într-un ritm rapid. "Unii oficiali din Pentagon cred că ard muniția prea repede", a declarat locotenentul general în retragere Ben Hodges, fost comandant al Forțelor Armate Americane în Europa. "Iertați-mă, duc o luptă masivă pentru supraviețuirea țării lor împotriva unui inamic care are avantaje uriașe de muniție de artilerie și nu cedează."

Kievul nu s-a hotărât încă asupra unei strategii, au spus oficialii americani, dar are în esență două opțiuni: să împingă spre sud prin Herson în Crimeea sau să se deplaseze spre est din poziția la care se află în nord și apoi spre sud, tâind puntea terestră a ruşilor. Prima opțiune nu este realistă, au spus oficialii, deoarece Rusia a săpat tranşee şi fortificaţii de apărare pe malul de est al Niprului, iar Ucraina nu are forța de luptă pentru o operațiune de traversare a râului cu succes împotriva acestui tip de forță. Al doilea scenariu este mai probabil, spun oficialii. Înalți generali americani au găzduit în această lună în Germania oficiali militari ucraineni pentru un set de exerciții care să ajute Kievul în următoarea fază a războiului.

Președintele Joe Biden a exclus luna trecută trimiterea de avioane de luptă F-16, iar înalți oficiali americani au spus în repetate rânduri că aeronavele nu sunt în cărţi în acest moment. Dar lucrează la alte modalități de a ajuta forțele aeriene ucrainene, inclusiv la montarea de rachete cu rază medie de acțiune pe avioane MiG-29 și antrenare piloților ucraineni.

Doi piloți ucraineni au trecut recent printr-un program derulat la o bază din Tucson, Arizona, pentru a se evalua ce pregătire au nevoie ca să folosească mai bine aeronavele și ceea ce Occidentul le-a oferit deja, bombe, rachete și sisteme de ghidare. Programul a inclus zboruri pe simulatoare, dar piloții nu au zburat cu avioane americane, au spus oficialii.

Dacă se dovedește a fi de succes planul de a monta rachete AMRAAM (aer-aer) pe MiG-uri, ar putea crește semnificativ capacitatea piloților de a elimina rachete rusești, au spus oficialii. Pierderile de oameni și echipamente sunt și mai acute pentru Rusia, forțând Moscova să apeleze pentru arme suplimentare la ţări precum Iranul.

"Rusia rămâne izolată, stocurile lor militare se epuizează rapid, soldații sunt demoralizați, recruți condamnaţi, neantrenați și nemotivați, iar conducerea îi dezamăgeşte", a spus Milley. În mod public, înalții oficiali spun că depinde de Zelenski când și unde să lanseze o nouă contraofensivă și dacă rămân sau se retrag de la Bahmut.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Americanii, îngrijoraţi de contraofensiva ucraineană. Spun că peste 100.000 de ucraineni au murit în război, inclusiv cei mai experimentați soldaţi