Fostul şef al Marelui Stat Major al Armatei Moldovei a transmis informaţii secrete ruşilor: "Omul de legătură din Moldova"
Fostul şef al Marelui Stat Major al Armatei Naţionale a Republicii Moldova Igor Gorgan transmitea informaţii secrete serviciilor de spionaj ale armatei ruse, GRU, relevă o investigaţie realizată de The Insider.
De Redactia Observator la 05.06.2024, 17:55Publicaţia scrie că a avut acces la corespondenţa dintre fostul şef al statului major Igor Gorgan cu coordonatorul său din cadrul GRU, colonelul Alexei Makarov. Gorgan îi raporta cu regularitate despre situaţia politica internă din Republica Moldova şi îi transmitea date despre vizitele reprezentanţilor Ministerului Apărării în Ucraina.
"Omul de legătură din Moldova" a activat în cadrul Statului Major până la sfârşitul anului 2021, când a fost destituit de preşedinta Maia Sandu. În ajunul expulzării din Republica Moldova a diplomaţilor-spioni ruşi, în iulie 2023, acesta a întrerupt legăturile cu GRU şi s-a angajat în cadrul Misiunii ONU pentru refugiaţi, relatează Radio Chişinău.
Cine este agentul Igor Gorgan
Potrivit investigaţiei The Insider, care se axează pe jurnalismul de investigaţie şi care publică în limbile rusă şi engleză, Igor Gorgan şi Alexei Makarov au început să ţină legătura mai intens în aprilie 2022, după declanşarea invaziei ruse în Ucraina. GRU era interesat în mod deosebit ce armament poate procura Kievul din ţările vecine, inclusiv din Republica Moldova, precum şi despre livrările de ajutor pentru Ucraina care traversează România.
- Atac al MAE rus al adresa României. Zaharova l-a acuzat pe Ciolacu e amestec grosolan în treburile interne ale...
- Macron pare că l-a convins pe Scholz: Ucraina ar putea fi lăsată să atace Rusia cu arme NATO. Polonia,...
- R. Moldova vrea să reintegreze Transnistria înainte de aderarea la UE. Anunţul făcut de Maia Sandu
- FT: Moldova sfidează Rusia. Va semna un pact de securitate cu UE. Ce prevede documentul
Generalul Igor Gorgan fusese numit şef al Statului Major al Republicii Moldova în 2013, dar în urma unui conflict cu ministrul apărării de atunci, Anatol Şalaru, a fost demis de către acesta. Şi-a reocupat postul în timpul preşedinţiei lui Igor Dodon, din 2019 până în 2021, când a fost demis de Maia Sandu.
Gorgan, însă, are mai multe surse în cadrul Ministerului Apărării, care continuă să-i furnizeze informaţii, inclusiv despre exerciţiile militare de la poligonul Armatei Naţionale de la Bulboaca. Pe lângă informaţiile cu caracter militar, agentul Gorgan, scrie The Insider, transmitea informaţii şi despre situaţia politică din Republica Moldova.
În contextul investigaţiei publicate de The Insider, reprezentanţii Serviciului de Informaţii şi Securitate din Republica Moldova (SIS) menţionează că datele din posesia instituţiei confirmă veridicitatea informaţiilor prezentate de jurnalişti. Totodată, SIS reiterează că ţine în vizor "riscurile de securitate şi acţionează pentru prevenirea potenţialelor crize, împiedicarea tentativelor de imixtiune externă în afacerile interne ale ţării", relatează tvrmoldova.md.
Fostul ministru al apărării Anatol Şalaru a declarat pentru deschide.md că despre generalul Igor Gorgan se ştia demult că este colaborator al serviciilor ruseşti, însă avea protectori buni în cadrul SIS, aşa că îşi continua activitatea nestingherit.
Şeful cabinetului preşedintelui Republicii Moldova, Adrian Băluţel a declarat că "astfel de crime împotriva statului trebuie pedepsite în cel mai aspru mod pentru trădare de Patrie. În 2021 această persoană a fost destituită din funcţie de Preşedinta Maia Sandu. Distincţiile de stat oferite acestuia în 2006 "Meritul Militar", 2015 "Credinţă Patriei" şi gradele militare vor fi retrase. Asemenea cazuri demonstrează că sunt imperios necesare o monitorizare continuă şi o verificare minuţioasă în raport cu cei din instituţiile de apărare şi de asigurare a securităţii statului. Astfel de infractori din interior contribuie la ameninţările hibride la adresa statului Republicii Moldova. Tocmai de aceea, avem nevoie de instrumente mai eficiente de luptă împotriva acţiunilor de trădare de Patrie", se arată în reacţia lui Băluţel.
În pofida anunţului de la Preşedinţie că Maia Sandu îi va retrage distincţiile şi gradele militare, fostul ministru al apărării Anatol Şalaru a opinat că acest lucru poate fi decis numai în cadrul unei anchete gestionate de procurori. "SIS are toată informaţia necesară, eu cred că el va fi judecat şi condamnat", a spus fostul ministru, adăugând că ancheta respectivă ar trebui să coboare până la "cel mai mic om" din interiorul Armatei Naţionale care îi furniza informaţii lui Gorgan.