Antena Meniu Search
x

Video Macron pare că l-a convins pe Scholz: Ucraina ar putea fi lăsată să atace Rusia cu arme NATO. Polonia, sfidătoare, a acceptat deja

Războiul din Ucraina ar putea escalada. Aliaţii lui Zelenski vor permite Kievului să lovească ţinte din Rusia cu armele provenite din Vest. În replică, Putin ameninţă cu atacuri la adresa statelor care au furnizat armament Ucrainei. Între timp, secretarul de Stat american a ajuns în Republica Moldova, unde a promis un nou pachet de sprijin financiar pentru Chişinău. 

de Redactia Observator

la 29.05.2024 , 20:23

Interdicţia de a ataca ţinte din Rusia a fost impusă Kievului de aliaţi încă de la începutul războiului. În ultimele luni, Marea Britanie şi Franţa şi-au anunţat însă intenţia de a renunţa la această decizie. Ieri, în urma vizitei de trei zile pe care a făcut-o în Germania, preşedintele Emmanuel Macron pare să-l fi convins şi pe cancelarul Olaf Scholz să i se alăture în demers.  

"Credem că ar trebui să le permitem să neutralizeze bazele militare din care se trag rachete, bazele militare din care este atacată Ucraina, dar nu ar trebui să le permitem să lovească alte ținte din Rusia și locuri civile sau alte locuri militare din Rusia", a declarat Emmanuel Macron, președintele Franței.

Mai multe decât atât, În faţa presei, Macron a prezentat chiar şi o hartă cu bazele militare din regiunea rusă Belgorod din care ruşii lansează rachete spre satele Vovceansk şi Hlyboke din Ucraina, sugerând că acestea pot fi un exemplu de ţinte ce pot fi lovite. 

Vezi și

Îndrăzneala lui Emamnuel Macron şi a Secretarului General al NATO l-au enervat la culme pe Vladimir Putin, care ameninţă ţările europene cu războiul

Pe acelaşi subiect

"Reprezentanţii ţărilor membre NATO, în special cele din Europa, ar trebui să-și amintească că sunt, în primul rând, țări cu un teritoriu mic și populație densă. De acest factor ar trebui să țină cont înainte de a vorbi despre lovituri în interiorul teritoriului rus", a replicat Vladimir Putin.

Pe lângă Franţa, Marea Britanie şi Germania, într-un gest de sfidare la adresa Rusiei, Polonia a anunţat în această dimineaţă că îi permite Ucrainei să atace Rusia cu armamantul trimis de Varşovia. La rândul lor, statele baltice şi Olanda şi-au exprimat acordul formal, dar Belgia şi Italia au anunţat că se opun acestei idei. 

Statele Unite nu vor ca Ucraina să atace Rusia cu arme americane

Statele Unite, care contribuie cel mai mult la apărarea Ucrainei, s-au opus până acum acestei idei. Presa de la Washington scrie că Joe Biden ar putea reveni însă asupra deciziei. 

"Mi se pare ciudat când unii susțin că (Ucraina) nu are voie să se apere și nu are voie să ia măsurile necesare pentru a face acest lucru. Acest lucru nu a fost niciodată cerut de noi, de alte state din Europa și, de asemenea, de statele internaționale prietene și nu va fi niciodată cerut", a fost de părere Olaf Scholz, cancelarul Germaniei.

Surse din serviciile de informaţii, citate de France Presse, spun că Forțele armate ale Ucrainei au folosit în mai multe rânduri arme furnizate de Occident pentru a lovi teritoriul Rusiei, ultima dată în apropierea localităţii ruse Krasnodar. The New York Times, citând oficiali americani, a scris că aeronava militară care s-a prăbușit în regiunea Belgorod pe 24 ianuarie, a fost doborâtă de un sistem de rachete antiaeriene Patriot. 

Antony Blinken a vizitat Republica Moldova, la "insistențele" lui Joe Biden

Este contextul tensionat în care şeful diploamţiei americane a ajuns în Republica Moldova, stat dat de analişti drept o posibilă ţintă a Rusiei. Antony Blinken a fost aşteptat cu proteste. Zeci de persoane din Găgăuzia, plătite de oligarhul Ilan Şor, au încercat să blocheze convoiul şi s-au îmbrîncit cu poliţiştii.   

Oficialul de la Washington s-a văzut cu Maia Sandu şi a promis sprijin în faţa amestecului Rusiei în problemele interne ale Moldovei. 

  • "Vă considerăm drept un partener foarte valoros în regiune. Președintele Biden a insistat să mă întorc aici din nou pentru a reafirma angajamentul nostru față de dumneavoastră", a declarat Antony Blinken.

De la Chişinău, Blinken pleacă la Praga, unde va participa la reuniunea ministerială NATO. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cum se termină diseară meciul România - Olanda?
Observator » Stiri externe » Macron pare că l-a convins pe Scholz: Ucraina ar putea fi lăsată să atace Rusia cu arme NATO. Polonia, sfidătoare, a acceptat deja