Antena LIVE

Haos în sediul Facebook în ziua în care rețeaua a dispărut de pe internet. Angajații nu au putut intra în clădire

Probabil cea mai mare pană din istoria internetului a oprit funcţionarea Facebook, Messenger, Instagram şi Whatsapp. Timp de 7 ore, cele patru reţele sociale nu au putut fi utilizate iar Facebook a dispărut practic de pe internet.

De la 05.10.2021, 12:38
Facebook, Instagram, Whatsapp Getty Images

Aproape şapte ore, unele dintre cele mai utilizate patru platforme din lume au picat. Oameni din lumea întreagă nu au putut verifica feed-ul de postări pe Facebook şi Instagram şi nici pe Whatsapp și Messenger nu reuşit să trimită mesaje.  Aşa cum era de aşteptat, glumele au curs pe Twitter, dar au apărut şi teoriile conspiraţiei tocmai pentru că pana a avut loc cu o zi înainte de audierea în Congres a unei foste angajate Facebook care a făcut mai multe dezvăluiri despre companie. 

Frances Haugen a declarat duminică pentru CBS că Facebook a pus pe primul loc „creșterea în locul siguranței”. Azi va depune mărturie în fața unui subcomitet al Senatului într-o audiere intitulată „Protejarea copiilor online”, despre cercetările companiei privind efectul Instagram asupra sănătății mintale a tinerilor utilizatori.

"Nimeni nu e imun. Nu există companie care să fie imună la astfel de întrerupere de funcţionare. Aşa că de fiecare dată, inginerii trebuie să facă următorul lucru: să îşi îndrepte atenţia către alte companii care au picat şi să înţeleagă de ce. De multe ori, chiar adesea, se dovedeşte că a fost o eroare internă care a cauzat pana de funcţionare." a explicat analistul Doug Madory.

Şi aşa a şi fost. O configurare făcută de un angajat ar fi fost de vină. Eroarea l-a costat pe Mark Zuckerberg 7 miliarde de dolari, adică aproape 1 miliard pentru fiecare oră în care cele patru platforme pe care le deţine nu au fost funcţionale. În tot acest timp, cei mai mulţi utilizatori s-au conectat la Twitter, reţea care a devenit tărâmul glumelor şi al ironiilor. Chiar contul platformei a dat startul.  "Salutări la toată lumea la propriu." a fost ironia făcută de Twitter  care a devenit virală.

Pe acelaşi subiect

Ce înseamnă "whistleblower" în scandalul Facebook. Frances Haugen, o fostă angajată, a făcut dezvăluiri importante despre companie

Săptămâna începuse deja prost pentru Facebook. Duminică s-a aflat cine este denunțătorul sau ”whistleblower" din spatele dezvăluirilor numite de presă drept „Fișierele Facebook”.  Frances Haugen a dezvăluit cum Facebook prioritizează profitul în detimentrul siguranţei utilizatorilor.  

”Varianta Facebook pe care o avem astăzi ne dezbină societatea şi incită la violenţă în toată lumea. Dacă îşi schimbă algoritmul să fie mai sigur, oamenii o să petreacă mai puţin timp pe site, vor accesa pe mai puţine reclame şi vor face mai puţini bani. Conţinutul care incită la ură, la dezbinare, care este polarizator este mai uşor să provoace furie, decât alte emoţii.” a spus Frances Haugen.

O săptămână proastă a devenit una groaznică pentru rețeaua de socializare.

Haos în sediul Facebook: angajații nu au putut intra în sediu

”Multe pene se rezolvă destul de repede. Adesea sunt locale, fiind afectate doar unele ţări. Cu toate acestea, căderea de ieri a fost globală și a afectat toate aplicaţiile Facebook. Durata de timp cât au fost de neaccesat este, de asemenea, una neobișnuită. Unele publicaţii au relatat că a fost „haos” în sediul Facebook în timp ce echipa tehnică se grăbea să rezolve problema. De asemenea, este interesant faptul că pana a afectat capacitatea Facebook de a rezolva problema - instrumentele interne necesare pentru remedierea situaţiei au fost afectate și ele. Comunicatul publicat de Facebook a fost scris cu atenție şi nu exclude un atac extern”, a explicat James Clayton, reporter pe tehnologie la BBC.

În mod oficial, Facebook a dat vina pe o problemă tehnică internă, care nu numai că a afectat serviciile Facebook, ci și legitimațiile de muncă și e-mailurile angajaților. Dar compania a spus că nu există „nici o dovadă că datele utilizatorilor au fost compromise”. Sheera Frenkel, reporterul de tehnologie de la New York Times, a dezvăluit că o explicație pentru durata lungă de timp pentru ca toate platformele să revină online este că „angajații care încearcau să-și dea seama care este problema nu au putut nici măcar să intre fizic în sediul companiei” pentru a repara ce s-a stricat. 

Într-o declarație, Facebook a spus că modificarea defectuoasă a configurației a afectat instrumentele și sistemele interne ale companiei, ceea ce a complicat încercările de a rezolva problema. Au fost afectați în realitate peste 3,5 miliarde de oameni folosesc Facebook, Messenger, Instagram și Whatsapp. Mulți s-au trezit rupți de familie și prieteni cu care interacționează în cadrul diferitelor servicii, în timp ce companiile care folosesc rețelele sociale pentru a se conecta cu clienții s-au confruntat cu pierderi financiare. 

Angajații Facebook s-a plâns că nu au putut suna de pe telefoanele mobile emise de la serviciu și nu au putut primi e-mailuri de la persoane din afara companiei. Platforma de comunicare internă a Facebook, Workplace, a fost, de asemenea, picată, lăsându-i pe mulți în imposibilitatea de a-și face treaba. Unii au apelat la alte platforme pentru a comunica, inclusiv LinkedIn și Zoom, precum și camerele de chat Discord. Angajații Facebook care s-au întors să lucreze de la birou nu au putut să intre în clădiri și săli de conferințe, deoarece legitimațiile lor digitale nu mai funcționau. Inginerii au spis că nu au putut să evalueze întreruperea, deoarece nu puteau ajunge în zona serverului.

Centrul global de operațiuni de securitate al Facebook a catalogat pana drept „un risc ÎNALT pentru Oameni, un risc MODERAT pentru Active și un risc ÎNALT pentru Reputația Facebook”, potrivit unui memo intern, citat de New York Times. O echipă mică de angajați a fost trimisă în grabă la centrul de date al Facebook din Santa Clara, California, pentru a încerca o „resetare manuală” a serverelor companiei, potrivit notei interne.

Ți-a plăcut acest articol?

facebook companie pana messenger whatsapp instagram mark zuckerberg
Întrebarea zilei
Nomazii digitali ar putea primi interdicţie în cafenele. Obişnuiţi să lucraţi în oraş?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Bani mulți de la stat pentru toți românii care au curte. Trebuie doar să...
Fanatik.ro
Publicat 19.05.2024
Singura gară din țară care a fost construită ca o insulă. Deservea două...
Fanatik.ro
Publicat 18.05.2024
Curând vom fi martorii unui eveniment unic în viață
spotmedia.ro
Publicat 14.05.2024
Adevărul despre CEL MAI CONSUMAT aliment de români! Doctorul Vlad Ciurea:...
Gandul
Publicat 18.05.2024
Cum recrutează Moscova refugiați ucraineni pentru acte de sabotaj peste hotare....
Adevărul
Publicat 18.05.2024
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această...
A1
Publicat 10.05.2024
Horoscopul zilei de 21 mai 2024. Leii se pot confrunta cu conflicte. Află ce se...
CaTine
Publicat 20.05.2024
Cum se simte premierul Robert Fico, după ce a fost împușcat de cinci ori. Noi...
spynews.ro
Publicat 18.05.2024
Atenție, imagini dure! Cea mai frumoasă prezentatoare, desfigurată înaintea...
GSP
Publicat 18.05.2024
Cel mai mare viciu al Mariei Cârneci. Interpreta de muzică populară nu s-a...
Click.ro
Publicat 18.05.2024
Ce înseamnă semnalul SOS, de fapt. A fost folosit pentru prima dată acum mai...
Useit
Publicat 19.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al Simonei Halep. Imagini...
Redacţia.ro
Publicat 16.05.2024
Ciclonul care afectează Europa ajunge și în România: „Ne așteptăm la un...
libertatea.ro
Publicat 18.05.2024
Billie Eilish a lansat un nou album. Discul include 10 piese
ZU
Publicat 20.05.2024
Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros
Hello taste
Publicat 20.05.2024
Cum îl determini pe copil să coopereze
Deparinti
Publicat 19.05.2024
Noi reguli pentru țăranii care vând în piețe. ”Eram doctori...
ziare.com
Publicat 16.05.2024
William Levy revine în două proiecte profesionale noi. Actorul își continuă...
Happy
Publicat 16.05.2024
Ceaiurile cu cea mai multă cofeină. Ce modificări pot produce în organism
Medicool
Publicat 20.05.2024
VIDEO | Soţia lui Băluţă a surprins şi reporterul cu ce a spus în interviu,...
orangesport.ro
Publicat 12.05.2024