Update Aplicațiile Facebook, Messenger, Instagram și WhatsApp au început să revină la normal. Primele explicații ale specialiștilor după colapsul la nivel mondial
Rețelele de socializare Facebook și Instagram au picat, luni seara, în mai multe zone din România și din lume. Nici aplicațile de mesagerie online WhatsApp și Messenger nu au funcționat, începând, aproximativ, cu ora locală 18:45. Compania Facebook Inc, care deține toate cele patru platforme, a anunțat printr-un mesaj pe Twitter că lucrează la remedierea situației, însă fără a oferi informații clare privind prăbușirea la nivel global. Între timp, experții în IT au venit cu primele explicații - nu sunt excluse acte de sabotaj, dar cel mai probabil a fost o eroare internă de configurare. În noaptea de luni spre marți, în jurul orei 01:00, ora României, aplicațiile au început să revină treptat la parametri optimi.
- Aplicațiile Instagram, Facebook, Messenger şi WhatsApp au avut, luni seara, o serie de dificultăți tehnice ce le-au făcut inutilizabile
- Pe Wall Street, acţiunile Facebook, deja în scădere la începutul sesiunii, au înregistrat pierderi de aproximativ 5.5%
- A durat mai bine de șase ore pentru ca Facebook, Messenger, Instagram şi WhatsApp, căzute complet, să revină la normal, o situație excepțională pentru compania din Menlo Park, California
UPDATE 01:00 - Aplicațiile Facebook au început să meargă din nou
Aplicațiile Facebook Inc. au început să revină la normal. Facebook funcționează pe mobile și pe desktop, Instagram este din nou utilizabil, iar pentru unii utilizatori și WhatsApp este operațional în cursul nopții de luni spre marți. Revenirea pare a se face treptat.
UPDATE 00:00 - La o cădere de 5.5% a acțiunilor în cursul zilei de luni, cea mai rea zi pe burse pentru Facebook în aproape un an de zile, fondatorul companiei, Mark Zuckerberg, care deține aproximativ 14% din gigantul IT, ar fi pierdut aproximativ 7 miliarde de dolari din avere, estimează Bloomberg. La ora transmiterii acestui update, adresele web ale platformelor Facebook, Instagram și WhatsApp încă sunt complet nefuncționale. Aplicațiile mobile se deschid, însă nu sunt utilizabile.
UPDATE 22:45 - Facebook Messenger dă vina pe "Mercur retrograd", într-un mesaj care tratează cu umor situaţia neplăcută atât pentru companie, cât şi pentru utilizatori. "Mercur retrograd ne-a jucat o festă. Lucrăm pentru rezolvarea problemei cât mai rapid posibil şi ne pare rău pentru neplăcerile provocate", scriu reprezentanţii Facebook Messenger pe contul oficial de Twitter, unul din puţinele canale de comunicare unde mai au acces în contextul erorii care a întrerupt funcţionarea Facebook, Instagram şi WhatsApp.
Probleme cu Facebook. Primele explicații ale experților în IT
Experţi în securitate cibernetică au declarat pentru Reuters că prăbuşirea Facebook ar fi putut fi provocată de o eroare de configurare - cel mai probabil, în urma unei greşeli interne. Mai mult, specialiştii spun că ipoteza unor acţiuni de sabotaj din partea angajaţilor companiei nu poate fi exclusă din ecuaţie. În schimb, posibilitatea implicării unor hackeri din exterior e mai puţin credibilă, precizează experţii, care susţin că acest lucru ar presupune resurse tehnologice substanţiale din partea grupărilor infracţionale.
UPDATE 21:30 - "Aceasta arată ca o eroare de configurare epică, Facebook practic nu există pe internet acum", a scris pe Twitter Kevin Beaumont, expert în ciber-securitate. Potrivit specialiștilor citați de Daily Mail, cele trei mari platforme, Facebook, Instagram și WhatsApp, rulează pe o infrastructură back-end comună, ceea ce creează "un singur punct de colaps". În Statele Unite au căzut și serviciile de internet ale unor companii de telecomunicații mari precum Verizon, T-Mobile și AT&T.
UPDATE 20:45 - "Suntem conștienți că unii oameni au probleme în a accesa aplicațiile și produsele noastre. Lucrăm la remedierea lucrurilor cât de rapid posibil și ne cerem scuze pentru orice inconveniențe", a transmis Facebook pe Twitter.
UPDATE 18:55 - Se pare că utilizatori din întreaga lume întâmpină dificultăți cu aplicațiile Facebook, Facebook Messenger, Instagram și WhatsApp. Plângeri privind dificultățile tehnice vin de peste tot, iar problema nu este cu siguranță una regională.
A picat Facebook în toată lumea. Nici Instagram sau WhatsApp nu merg
Știre inițială: Aplicațiile deținute de compania Facebook nu sunt funcționale, joi seara. Eroarea a apărut în jurul orei 18:40, iar utilizatorii nu pot trimite mesaje sau posta. Pe varianta desktop site-urile nu se încarcă deloc.
Pe smartphone-urile Android sau iOS se poate intra în aplicații, dar acestea nu sunt funcționale. Pe Instagram, de exemplu, apare mesajul: "Fluxul nu a fost reîncărcat". Pe WhatsApp nu se poate face conexiunea între varianta desktop și cea de mobile, iar mesajele nu se trimit deloc.
Imediat după căderea rețelelor de socializare, hashtag-ul #facebookdown a adunat sute de postări pe Twitter, rețeaua de microblogging fiind complet funcțională. De altfel, este un val de glume pe Twitter, acolo unde utilizatorii au dat năvală imediat ce au sesizat defecțiunile.
Potrivit DownDetector, site-ul care urmăreşte problemele tehnice de acest gen, peste 10.000 de utilizatori au raportat că nu mai au acces la Instagram, în doar câteva minute.
Facebook, în mijlocul controverselor după o scurgere de informaţii
Vocea critică din spatele unor acuzaţii dure la adresa Facebook are acum şi un chip. Este vorba despre Frances Haugen, în vârstă de 37 de ani, fost manager de produs în echipa de integritate civică a Facebook. Potrivit acesteia, compania lui Mark Zuckerberg ar fi acordat, în repetate rânduri, prioritate „creșterii în detrimentul siguranței”, scrie BBC. În interviul de 60 de minute acordat pentru CBS, Frances Haugen a explicat că a părăsit Facebook la începutul acestui an, exasperată de modul de lucru din companie. Dar înainte de a pleca, aceasta a copiat o serie de documente interne pe care le-a trimis publicaţiei Wall Street Journal. Materialul, denumit Facebook Files, a fost publicat treptat, în ultimele trei săptămâni. Potrivit acestora, compania ar fi avut tratament preferenţial pentru anumite persoane publice, vedete sau politicieni, în ceea ce priveşte moderarea conţinutului admis pe platforma de social media.
Frances Haugen susţine că Facebook încurajează voit ura în spaţiul online, pentru a obţine venituri mai mari din afişările reclamelor de pe reţeaua de socializare. Marţi, aceasta va depune mărturie în fața unui subcomitet al Senatului, într-o audiere programată sub numele „Protejarea copiilor online”, despre cercetări privind efectul Instagram asupra sănătății mintale a tinerilor utilizatori.
În plus, o scurgere de informaţii arată că Facebook se confrunta și cu un proces complex din partea unui grup de acționari proprii. Reclamanţii susţin, printre altele, că suma de 5 miliarde de dolari plătită de Facebook Comisiei Federale pentru Comerț din SUA pentru a rezolva scandalul datelor Cambridge Analytica a avut ca scop să îl protejeze pe Mark Zuckerberg de răspunderea personală.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰