Imaginea tulburătoare cu disidentul iranian care a ajuns doar piele şi os după ce a făcut greva foamei în închisoare. Autorităţile l-au eliberat
Disidentul Farhad Meysami, aflat în închisoare pentru că a protestat faţă de purtarea obligatorie a hijabului, a fost eliberat. Decizia justiţiei iraniene vine după ce o poză tulburătoare în care se vede cum Farhad a ajuns doar piele şi os, după ce a făcut greva foamei, a devenit virală pe reţelele de socializare şi a provocat indignare în rândul utilizatorilor.
De Redactia Observator la 11.02.2023, 13:10Imaginile de pe reţelele sociale cu Meysami slăbit, care se afla în închisoare din 2018, au devenit virale şi au provocat indignare în rândul utilizatorilor şi grupurilor internaţionale de apărare a drepturilor omului, relatează Reuters, potrivit news.ro.
"În urma aprobării de către liderul suprem ayatollahul Ali Khamenei, a recentei amnistii, Farhad Meysami a fost inclus în această amnistie şi a fost eliberat din închisoare în urmă cu câteva ore", a anunţat justiţia iraniană.
Duminica trecută, ayatollahul Khamenei a emis o amnistie care acoperă un număr mare de prizonieri, inclusiv unii arestaţi în recentele proteste antiguvernamentale, după ce o represiune de stat a ajutat la calmarea tulburărilor la nivel naţional. Ordinul a coincis cu evenimentele care marchează aniversarea revoluţiei islamice din 1979 din Iran.
Iranul a fost zguduit anul trecut de tulburări la nivel naţional
- 10 ani de închisoare pentru un dans. Doi tineri îndrăgostiţi, condamnaţi după ce un clip filmat în Iran a...
- O fabrică de armament din Iran, atacată cu drone. Reacția Teheranului. Incendiu şi la o rafinărie
- Un iranian care și-a decapitat soția adolescentă a primit doar 8 ani de închisoare. Părinții fetei l-au iertat...
Tot vineri a fost eliberată din închisoare şi cercetătoarea franco-iraniană Fariba Adelkhah, arestată în Iran în iunie 2019 şi apoi condamnată la cinci ani de închisoare pentru subminarea securităţii naţionale.
Iranul a fost zguduit anul trecut de tulburări la nivel naţional după ce o tânără iraniană de origine kurdă, Mahsa Amini, a murit la 16 septembrie în custodia poliţiei, ceea ce a generat una dintre cele mai puternice mişcări de contestare în stradă a republicii islamice de la revoluţia din 1979.
Poliţia moravurilor a arestat-o pe Amini pentru că încălcase politica hijabului, care impune femeilor să se îmbrace modest şi să poarte văl. Femeile au jucat un rol proeminent în cadrul protestelor, multe dintre ele fluturându-şi sau arzându-şi eşarfele. Grupurile pentru drepturile omului spun că peste 500 de protestatari au fost ucişi şi aproape 20.000 au fost arestaţi. Cel puţin patru persoane au fost spânzurate, potrivit sistemului judiciar iranian.