Antena Meniu Search
x

A abolit Iranul poliţia moravurilor şi va schimba legea hijab-ului? Ce spune de fapt guvernul de la Teheran

O declaraţie făcută săptămâna trecută de procurorul general al Iranului a făcut valuri în presa occidentală care a relatat, citându-l, că poliţia moravurilor a fost desfiinţată şi că legea obligatorie privind portul hijab-ului ar putea fi modificată, fiind revizuită. Vor să liniștească protestele care au cuprins toată țara, spun analiștii. Cu toate astea, televiziunea de stat în limba arabă Al-Alam a anunţat duminică seară că niciun oficial iranian nu a spus că poliţia moravurilor a fost închisă, relatează CNN.

de Redactia Observator

la 05.12.2022, 12:04

A desfiinţat Iranul poliţia moravurilor şi va schimba legea hijab-ului? Ce spun analiștii și guvernul de la Teheran
Femei iraniene - Profimedia

Procurorul general al Iranului, Mohammad Jafar Montazeri, a declarat joi că parlamentul și sistemul judiciar revizuiesc legea obligatorie a țării privind portul de hijab, potrivit unei publicații iraniene pro-reformă, Entekhab. Potrivit sursei citate, procurorul general al Iranului a spus şi că temuta poliție a moravurilor a fost "abolită", dar presa de stat iraniană a respins ferm aceste comentarii, spunând că Ministerul de Interne supraveghează poliţia moravurilor, nu justiția.Purtarea hijabului în public este în prezent obligatoriu pentru toate femeile din Iran, în conformitate cu legea islamică, aplicată de așa-numita poliție a moravurilor din țară. 

Moartea tinerei de 22 de ani, Mahsa Amini, în timp ce se afla în custodia poliţiei pentru că nu purta hijab-ul corespunzător, a declanşat proteste ample în toată ţara. Tragedia a avut loc pe 16 septembrie 2022 iar de atunci mai multe personalități iraniene au sărit în sprijinul mișcării de protest, inclusiv actorul Taraneh Alidoosti.

Protestele au evoluat treptat devenind manifestaţii față de regimul de la Teheran. Autoritățile au declanșat o represiune violentă, fiind înregistrare arestări forțate și abuzuri care au vizat grupul minoritar kurd din țară. O investigație a CNN, bazată pe mărturii anonime, a dezvăluit cazuri de violența sexuală împotriva protestatarilor, inclusiv a bărbaţilor, în centrele de detenție din Iran, de la începutul protestelor.

Procurorul Iranului a sugerat că poliția moravurilor a fost închisă. Guvernul nu confirmă

Pe acelaşi subiect

Procurorul general al Iranului a spus despre portul hijabului, potrivit ISNA, agenţie de stat: "Știm că sunteţi îngrijoraţi când vedeţi femei fără hijab în orașe, credeți că oficialii tac despre asta? Fiind în domeniul acestei probleme, vă spun că atât parlamentul, cât și justiția lucrează la asta. De exemplu, chiar ieri am avut o ședință cu comisia de cultură a parlamentului și veți vedea rezultatele în săptămâna viitoare sau peste două săptămâni".

Cu toate astea nu există nicio dovadă cu privire la modificările care ar putea fi aduse legii hijab-ului, care a intrat în vigoare după Revoluția Islamică din 1979. Întrebat de un reporter dacă poliția moravurilor a fost desființată, Montazeri a răspuns, citat de o agenţie de stat: "Poliția moravurilor nu are nimic de-a face cu sistemul judiciar. A fost desființată din locul care a creat-o. Desigur, justiția va continua să monitorizeze comportamentul societății."

Televiziunea de stat în limba arabă Al-Alam a relatat că presa străină cataloghează comentariile făcute de Montazeri drept "un pas înapoi făcut de Republica Islamică Iran cu privire la poziția sa față de hijab și moralitatea religioasă, în urma protestelor", dar că tot ce ar fi spus acesta este că poliția moravurilor nu avea legătură directă cu sistemul judiciar.

"Niciun oficial al Republicii Islamice Iran nu a spus că poliţia moravurilor a fost închisă", a anunţat televiziunea Al-Alam duminică după-amiază. "O parte din presa străină a încercat să interpreteze cuvintele procurorului general ca fiind un pas înapoi făcut în urma protestelor de Republica Islamică Iran cu privire la hijab şi moralitate."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » A abolit Iranul poliţia moravurilor şi va schimba legea hijab-ului? Ce spune de fapt guvernul de la Teheran