Antena Meniu Search
x

Video 10 ani de închisoare pentru un dans. Doi tineri îndrăgostiţi, condamnaţi după ce un clip filmat în Iran a devenit viral

Un tribunal iranian a condamnat la peste 10 ani de închisoare un cuplu de tineri care a dansat în fața unuia dintre principalele obiective turistice din Teheran, au declarat marți activiștii.

de Redactia Observator

la 01.02.2023, 07:11

10 ani de închisoare pentru un dans
10 ani de închisoare pentru un dans - Twitter

Astiyazh Haghighi și logodnicul ei, Amir Mohammad Ahmadi, ambii în vârstă de 20 de ani, fuseseră arestați la începutul lunii noiembrie după ce un videoclip în care dansau în fața Turnului Azadi din capitală a devenit viral. Haghighi nu purta vălul pe cap, sfidând astfel regulile stricte ale republicii islamice pentru femei. De altfel, aici femeile nu au voie nici să danseze în public, cu atât mai puțin cu un bărbat.

10 ani de închisoare pentru un dans

Un tribunal din Teheran i-a condamnat la câte 10 ani și 6 luni de închisoare, precum și la interdicția de a folosi internetul și de a părăsi Iranul, conform Human Rights Activists News Agency (HRANA), organizaţie citată de Mediafax. Cei doi, care aveau deja un public în Teheran, fiind bloggeri populari pe Instagram, au fost condamnaţi pentru "încurajarea corupției și a prostituției publice", precum și pentru "adunare cu intenția de a perturba securitatea națională".

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Pe acelaşi subiect

HRANA a citat surse apropiate familiilor celor doi, care au declarat că au fost privați de avocați în timpul procedurilor judiciare, în timp ce încercările de a le asigura eliberarea pe cauțiune au fost respinse. Haghighi se află acum în faimoasa închisoare pentru femei Qarchak din afara Teheranului. Activiștii condamnă în mod regulat condițiile din această închisoare.

Proteste după moartea lui Mahsa Amini

Autoritățile iraniene au luat măsuri severe împotriva tuturor formelor de disidență de când a murit, în septembrie, Mahsa Amini, arestată pentru că ar fi încălcat regulile privind purtatul vălului pe cap, fapt ce a declanșat proteste care s-au transformat într-o mișcare împotriva regimului. Cel puțin 14.000 de persoane au fost arestate, potrivit Organizației Națiunilor Unite, de la celebrități proeminente, jurnaliști și avocați până la oameni obișnuiți care au ieșit în stradă.

Una dintre principalele icoane ale capitalei iraniene, futuristul Turn Azadi (al Libertății) este un loc de o sensibilitate uriașă, relatează AFP. Acesta a fost inaugurat sub conducerea lui Mohammad Reza Pahlavi, fiul Șahului Reza Pahlavi, la începutul anilor 1970, când era cunoscut sub numele de Turnul Shahyad.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca marile magazine să fie închise în weekend?

Observator » Mapamond » 10 ani de închisoare pentru un dans. Doi tineri îndrăgostiţi, condamnaţi după ce un clip filmat în Iran a devenit viral