Importurile de cărbune din Rusia, interzise de UE de abia din august. Germania a cerut o amânare - Reuters
Reprezentanții Uniunii Europene urmează să aprobe azi o interdicție asupra importurilor de cărbune din Rusia, care va intra în vigoare abia la jumătatea lunii august, cu o lună mai târziu decât a fost propus inițial, a declarat o sursă UE pentru Reuters. Amânarea vine în urma presiunilor din partea Germaniei
De Redactia Observator la 07.04.2022, 14:08Eliminarea treptată de către UE a importurilor de cărbune din Rusia este măsura de temelie din cel de-al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei pe care Comisia Europeană l-a propus săptămâna aceasta, ca reacție la atrocitățile din orașul ucrainean Bucha, relatează Reuters.
După ce va fi aprobată, aceasta ar fi prima interdicție din UE care vizează importurile de energie din Rusia de la începutul a ceea ce Kremlinul numește ”o operațiune specială” în Ucraina, pe 24 februarie. Petrolul și gazele, importuri mult mai importante din Rusia, rămân încă neatinse.
Majoritatea achizițiilor de cărbune din Rusia se face pe piața spot, nu prin contracte pe termen lung. Achizițiile spot vor fi oprite imediat după impunerea sancțiunilor.
Comisia Europeană a propus inițial o perioadă de trei luni pentru lichidarea contractelor existente. Asta înseamnă că Rusia poate în continuare să exporte cărbune în UE timp de 90 de zile după impunerea sancțiunilor, potrivit unui document analizat de Reuters. Însă această perioadă a fost prelungită la patru luni, a declarat pentru Reuters sub condiția anonimatului o sursă familiarizată cu discuțiile. Măsura a venit la presiunile din partea Germaniei, principalul importator de cărbune rusesc în UE.
Dacă sancțiunile vor intra în vigoare la sfârșitul acestei săptămâni sau la începutul următoarei, după publicarea în monitorul oficial, companiile ruse vor putea să exporte cărbune în UE până la jumătatea lunii august, în baza contractelor existente.
Un diplomat a confirmat că majoritatea contractelor pentru cărbune sunt pe termen scurt, iar o perioadă de 90 de zile permite ca acestea să fie încheiate fără a fi nevoie de a le anula, evitând probleme legale.
Deși a fost modificată, interdicția planificată de UE este mai ambițioasă decât cea a Marii Britanii, care a declarat că vrea să oprească complet importurile de cărbune din Rusia până la sfârșitul acestui an. Comisia UE a estimat că interzicerea importurilor de cărbune ar putea costa Rusia 4 miliarde de euro pe an, venituri pierdute.
Suma cheltuită de Uniunea Europeană pentru energia rusească este de 35 de ori mai mare decât cea oferită de blocul european industriei ucrainene de apărare, spune şeful diplomaţiei europene, citat de Business Insider. UE plătește zilnic 1 miliard de euro Rusiei pentru energie.