Video Cât îi costă pe ruşi valul 5 de sancţiuni. Cea mai drastică măsură se lasă însă aşteptată
Lumea întreagă se întrece în sancţiuni la adresa Rusiei, însă nimeni nu se atinge de gazul rusesc, deşi este principala sursă de venit pentru economia rusă şi, implicit, principala sursă de bani cu care este susţinută invazia Ucrainei. Şi de pe lista noilor sancţiuni impuse Rusiei de Uniunea Europeană lipsesc interdicţiile pentru exporturile de petrol şi gaze.
Valul 5 de sancţiuni impuse de Uniunea Europeană lasă Rusia fără una dintre sursele importante de venit: exportul de cărbune. Aproximativ 4 miliarde de euro nu vor mai ajunge astfel în visteria Moscovei. Şi chiar dacă ar mai fi avut voie să exporte cărbune, le-ar fi fost greu să îl transporte, după ce Bruxelles-ul a interzis navelor ruseşti intrarea în porturile din Uniunea Europeană.
Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene: Îi vom trage la răspundere pe cei responsabili de crime de război. Criminalii trebuie să plătească. După Bucha, mai mult ca niciodată Uniunea Europeană este alături de Ucraina.
Măsuri suplimentare pentru a crește presiunea economică asupra Rusiei
Pe lista persoanelor sancţionate ar urma să intre şi cele două fiice recunoscute ale lui Vladimir Putin, Maria Putina şi Katerina Tihonova. Nimeni nu ştie exact ce avere au, se estimează însă că s-ar ridica la câteva miliarde de dolari.
- SUA le-au sancționat pe fiicele lui Putin.”Am blocat complet mai mult de două treimi din sectorul bancar rus”
- Masacrul din Bucha are urmări grave pentru Rusia: urmează al cincilea val de sancţiuni, cel mai dur de până acum
- Noi sancțiuni împotriva Rusiei anunțate de UE: interdicția importurilor de cărbune, navele rusești nu mai au...
Jen Psaki, purt. cuvânt Casa Albă: Va include interzicerea tuturor investiţiilor noi în Rusia şi sancţiuni sporite asupra instituţiilor financiare şi întreprinderilor de stat, precum şi noi sancţiuni asupra oficialilor guvernamentali ruşi şi a familiilor acestora.
Însă, de pe lista pedepselor impuse Rusiei lipseşte şi acum ceea ce lumea aştepta cel mai mult - interzicerea importurilor de petrol şi gaze din Rusia. Uniunea Europeană are însă mâinile legate. Prea multe state membre sunt dependente energetic.
Germania, Italia, Polonia şi Ungaria importă jumătate din necesarul de gaze din Rusia. Cel mai rău stau Bulgaria şi Finlanda, care consumă gaz rusesc în proporţie de 90%, respectiv 99%. Iar Moscova se foloseşte din plin de asta pentru a şantaja Occidentul şi pentru a-şi finanţa războiul din Ucraina. De la începutul invaziei, Uniunea Europeană a plătit Rusiei 35 de miliarde de euro pentru energia importată.
Liz Truss, ministrul britanic de Externe: Urmărind industriile care umplu cufărul de război al lui Putin, cum ar fi aurul și convenirea unui calendar clar pentru eliminarea importurilor de petrol, cărbune și gaze rusești.
Liderii Uniunii Europene spun acum că acesta va fi următorul pas, dacă Rusia continuă asediul Ucrainei.
Charles Michel, preşedintele Consiliului European: Aceasta nu este o operaţiune specială, acestea sunt crime de război şi noi, Uniunea Europeană, nu trebuie să ne facem că nu vedem.
(...) Cred că măsuri cu privire la petrol şi chiar la gaze vor fi necesare mai devreme sau mai târziu.
România e mult mai puţin dependentă ca alte state europene de gazul rusesc, importă doar 10 la sută.
Mihnea Cătuţi, expert în energie: Avem două opţiuni. Una este sa gasim surse alternative, fie de producţie internă. Vorbim deja de un zăcământ din Marea Neagră care ar putea să înceapă exploatarea în această vară. Fie surse alternative de import.
Prin toate aceste sancţiuni, Occidentul urmăreşte să taie toate legăturile comerciale şi financiare ale Federaţiei Ruse.
Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: Mai mult, auzim declarații oficiale despre posibila naționalizare a unora dintre bunurile noastre. Dar asta ar duce lucrurile prea departe! Nimeni să nu uite că aceasta este o armă cu două tăișuri.
Pentru a înlocui gazul rusesc, soluţia cea mai la îndemână este importul de gaz natural lichefiat din Statele Unite. Sunt şi state membre care nu mai aşteaptă o decizie de la Bruxelles. Lituania a devenit prima ţară din Uniunea Europeană care a renunţat complet la gazul rusesc. "Dacă noi putem să o facem, atunci și restul Europei poate", spunea preşedintele Lituaniei, când a anunţat separarea energetică de Rusia.
La polul opus este Ungaria. Prospăt câştigător în alegeri, Viktor Orban este dispus să satisfacă cererea Moscovei
Viktor Orban, premierul Ungariei: Nu va fi o problemă pentru noi să plătim în ruble. Dacă ruşii vor să îi plătim în ruble, îi vom plăti în ruble.
Între timp, una dintre cele mai mari firme de lux a oprit vânzarea produselor sale către cetăţenii ruşi, oriunde s-ar afla. Imediat, mai multe influenceriţe şi-au exprimat indignarea.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰