Noi sancțiuni împotriva Rusiei anunțate de UE: interdicția importurilor de cărbune, navele rusești nu mai au acces în porturile UE
Uniunea Europeană anunță al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, după imaginile cu atrocitățile comise de soldații ruși în Bucha, unde civilii au fost torturați, legați și împușcați, iar cadavrele lor au fost abandonate pe străzi sau îngrămădite în gropi comune.
"Rusia duce un război crud și nemilos împotriva populației civile a Ucrainei. Trebuie să menținem presiunea maximă în acest punct critic. Așa că astăzi propunem un al 5-lea pachet de sancțiuni", a declarat, marți, Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.
Oficialul european a anunțat un nou pachet de sancțiuni împotriva Kremlinului:
1. Interdicția importurilor de cărbune din Rusia, în valoare de 4 miliarde de euro pe an, reducând o altă sursă importantă de venituri pentru Rusia.
2. O interdicție totală a tranzacțiilor pentru 4 bănci cheie rusești, printre care VTB, a doua cea mai mare bancă rusească.
- Va opri UE importul de gaz rusesc în această săptămână? Țările care sunt de acord și cele care sunt...
- UE pregăteşte noi sancţiuni economice pentru Rusia. Kremlinul insistă cu plata în ruble, nu doar pentru petrol...
- Reacţia lui Joe Biden, după masacrul din Bucha. Preşedintele SUA cere la Putin să fie judecat pentru crimele de...
3. O interdicție ca navele rusești și operate de ruși să aibă acces în porturile UE și o interdicție pentru operatorii de transport rutier din Rusia și Belarus.
4. Alte interdicții de export, în valoare de 10 miliarde euro, în domenii cruciale: semiconductori avansați, mașini și echipamente de transport.
5. Noi interdicții specifice de import, în valoare de 5,5 miliarde de euro.
6. Măsuri specifice cum ar fi interzicerea participării companiilor ruse la achizițiile publice în UE și excluderea oricărui sprijin financiar pentru organismele publice ruse.
În încheiere, UE propune de asemenea, "liste suplimentare de persoane pentru a fi sancționate". von der Leyen a mai transmis că "de asemenea, lucrăm la sancțiuni suplimentare, inclusiv asupra importurilor de petrol și analizăm idei ale statelor membre, cum ar fi taxe sau canalede plată specifice, cum ar fi acord contractual de tip Escrow".
"Astăzi, peste 40 de țări aplică astfel de sancțiuni. Este crucial pentru întreaga lume să luăm o poziție clară. O poziție clară împotriva războiului ales de Putin. Împotriva masacrului civililor. Împotriva încălcării principiilor fundamentale ale ordinii mondiale. Slava Ucrainei", a conchis șefa Comisiei Europene.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰