Interviu EXCLUSIV cu ambasadorul României în SUA. Se concretizează o posibilă dată de când românii ar putea scăpa de viza Waiver
Odată cu alegerile din SUA, românii sunt tot mai aproape de visul american. Ambasadorul României la Washington a anunţat într-un interviu în exclusivitate pentru Observator când vom putea călători fără viză în Statele Unite. Trimisul special Observator, Bianca Iacob, a discutat cu Andrei Muraru despre programul Visa Waiver, dar şi despre bătălia pentru Casa Albă.
De Bianca Iacob la 05.11.2024, 10:20- Ce vor românii de la România? Fii parte a campaniei Observator. Spune-ne ce vrei TU de la România printr-un video de 30 de secunde
- Structura planului de afaceri: 5 puncte-cheie pentru a avea succes
În contextul alegerilor decisive din SUA, ambasadorul României la Washington a dat vestea mult aşteptată de toţi românii: când vom putea călători fără viză în America. "Noi sperăm ca undeva în 15 ianuarie să avem acest anunţ şi românii să poată călători fără viză de la sfârşitul lui martie, începutul lui aprilie. Noi am îndeplinit toate condiţiile tehnice necesare pentru ca România să facă parte din programul Visa Waiver", a declarat Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA.
Bătălia prezidenţială din Statele Unite ale Americii, între Kamala Harris și Donald Trump, a început, iar americanii pot vota acum reprezentantul pe care şi-l doresc la cârma Casei Albe. Însă, acestea nu sunt singurele alegeri pe ordinea de zi. "Se alege şi congresul, guvernatori, se aleg parlamentele statale, congresele statale. Toată elita politică americană este implicată în aceste alegeri", a explicat diplomatul.
America, rol important în securitatea şi apărarea României
Confruntarea dintre Kamala Harris şi Donald Trump a atins multe zone sociale şi economice, marii giganţi arătându-şi susţinerea pentru unul dintre candidaţi. Puterea preşedintelui american stă, însă, şi în congresul pe care îl va avea aproape de-a lungul mandatului său.
"N-aş spune că războiul este totul sau nimic acum. S-ar putea ca cel care are acum un avantaj să-l piardă peste doi ani, aşa cum s-a întâmplat şi în 2022 şi cum s-a întâmplat şi în 2018, când republicanii au pierdut susţinerea celor două camere la mijlocul mandatului preşedintelui Trump", mai spune Muraru.
Chiar dacă urmează alegerile prezidenţiale şi la noi în ţară, parteneriatul strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii va rămâne în strânsă legătură, mai ales că America joacă un rol important în securitatea şi apărarea ţării noastre.
"Cine a încercat să slăbească acest parteneriat a avut de suferit în sensul în care a pierdut voturi pentru că românii sunt, totuşi, după toate sondajele noastre, foarte pro-americani", a explicat ambasadorul. Printr-un proiect al parteneriatului, guvernul României va împrumuta aproape un miliard de dolari de la americani pentru achiziţia de echipamente şi tehnologie militare.