Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Când am putea călători în SUA, cel mai devreme, fără vize. România aşteaptă pasul final al autorităţilor americane

Zi istorică pentru România. În curând vom putea călători în Statele Unite fără viză. Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a anunțat că ţara noastră a îndeplinit și ultima condiție pentru a face parte din programul Visa Waiver.    

de Bianca Iacob

la 01.10.2024 , 13:29

Românii ar putea călători în SUA fără vize, cel mai probabil, de la începutul anului următor pentru că urmează un proces birocratic. Autorităţile americane trebuie să valideze această scădere a ratei de refuz a vizelor pentru români sub 3%, apoi Departamentul de Stat trebuie să informeze Departamentul de Securitate Internă, care trebuie să facă propriile verificări, apoi informează Congresul că România îndeplineşte aceste condiţii pentru ca românii să poată călători în SUA pe o perioadă mai mică de 90 de zile fără viză, apoi urmează votul propriu-zis. 

Au fost făcute eforturi ca această rată de refuz a vizelor pentru români să scadă sub 3%, o condiţie vitală pentru acest program. Au fost îndeplinite şi alte condiţii tehnice şi de securitate pentru a putea accede în acest program, pentru că în UE, doar noi, Bulgaria şi Cipru mai cerem la ambasadă viză pentru a putea merge în America. 

Fără vize, în SUA

Vezi și

Marţi dimineaţă, ambasadorul român în SUA, Andrei Muraru a anunţat că ţara noastră îndeplineşte formal toate condiţiile tehnice pentru a face parte din programul Visa Waiver. "Astăzi este o zi mare, o zi pe care am aşteptat-o multă, multă vreme: de astăzi, România îndeplineşte formal toate condiţiile tehnice pentru a face parte din programul Visa Waiver. Ieri, s-a încheiat anul fiscal în Statele Unite, iar ultima condiţie pe care România o mai avea de îndeplinit a fost satisfăcută”, anunţă Muraru într-o înregistrare video postată mpe site-ul ambasadei.

El precizează că este necesară o confirmare din partea autorităţilor de la Washington în perioada următoare. ”Sigur, aşteptăm o confirmare de la partenerii americani în perioada următoare, dar evaluarea noastră, bazându-ne pe numărul de aplicaţii pentru vize din acest an, precum şi pe trendul puternic descrescător din ultimii ani, este că Romania a coborât sub procentul de 3% al ratei de respingere”, subliniază ambasadorul.

Bianca Iacob Like

Singurul lucru pe care ştiu bine să îl fac e meseria asta de jurnalist! Într-o lume destinată si dedicată oarecum bărbaților, am ajuns să fiu reporter în două războaie. De fapt, sunt mai multe, vreo 4.

Întrebarea zilei
Plănuiţi să mergeţi în SUA după ridicarea vizelor?
Observator » Evenimente » Când am putea călători în SUA, cel mai devreme, fără vize. România aşteaptă pasul final al autorităţilor americane