Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Alegeri SUA 2024. Când aflăm câştigătorul

Alegeri SUA 2024. Americanii îşi aleg marți, 5 noiembrie, noul preşedinte: va fi Donald Trump sau Kamala Harris. După închiderea urnelor, anunţarea câştigătorului depinde de cât de strânsă este cursa. Viitorul preşedinte poate fi anunţat în seara alegerilor, adică miercuri dimineaţă, 6 noiembrie, ora  României sau după câteva zile sau chiar săptămâni.

de Redactia Observator

la 04.11.2024 , 13:49

Alegeri SUA 2024. Când aflăm câştigatorul Alegeri SUA 2024. Când aflăm câştigatorul - Profimedia

Democrata Kamala Harris, actuala vicepreședintă, și republicanul Donald Trump, fostul președinte, sunt umăr la umăr potrivit sondajelor de opinie, atât la nivel naţional, cât şi în aşa-numitele state swing. Competiţia pare chiar mai strânsă decât scrutinul prezidenţial din 2020, care a început pe 3 noiembrie, dar câștigătorul, Joe Biden, a fost anunţat de presa americană de abia după 4 zile, pe 7 noiembrie.

Când aflăm cine a câştigat alegerile din SUA 2024

Diferenţa dintre Donald Trump şi Kamala Harris ar putea fi de câteva sute sau mii de voturi în unele state, ceea ce ar putea duce la renumărarea voturilor. Pe de o parte, este posibil ca unele rezultate să vină mai lent în acest an, din cauza schimbărilor legislative cu privire la modul de desfăşurare al alegerilor în fiecare stat - inclusiv în toate cele șapte state swing care vor decide în cele din urmă cursa. Pe de altă parte, numărarea voturilor a fost accelerată în state precum Michigan și iar numărul voturilor prin corespondență este mai mic decât la ultimele alegeri, care au avut loc în timpul pandemiei de Covid.

Articolul continuă după reclamă

Aceasta înseamnă că există mai multe scenarii pentru anunţarea rezultatelor la alegerile din SUA 2024: 1. Câștigătorul poate fi declarat chiar în noaptea alegerilor (adică miercuri dimineaţă în România). De exemplu în 2016 Hillary Clinton l-a sunat pe Donald Trump pentru a recunoaşte că a fost învinsă a doua zi în jurul orei 09:00, ora României. 2. A doua zi dimineață (miercuri seară sau noapte în România) sau 3. După mai multe zile sau săptămâni.  

Pe acelaşi subiect

Fiecare stat are alocat un număr de colegii electorale în funcţie de populaţie. Un candidat trebuie să câştige majoritatea celor 538 de electori, adică 270, ceea ce este posibil chiar şi dacă pierde votul naţional sau popular, aşa cum s-a întâmplat în cazul lui Trump când a câştigat Casa Albă în 2016, deşi Hillary Clinton a avut cu aproape 2,9 milioane de voturi în plus.

În cazul unei egalităţi de 269 la 269, Camera Reprezentanţilor alege câştigătorul, delegaţia fiecărui stat având la dispoziţie un singur vot - un scenariu despre care analiştii spun că l-ar favoriza probabil pe fostul preşedinte Trump.

Dacă fiecare stat, în afară de statele-cheie, votează aşa cum este de aşteptat, vicepreşedinta Harris ar primi 226 de electori, iar Trump va avea 219, rămânând în joc restul de 93 de voturi. Pentru cursa din acest an, cele șapte state de urmărit sunt Georgia, Michigan, Nevada, Carolina de Nord, Pennsylvania, Wisconsin și Arizona.

Ce s-a întâmplat la alegerile din SUA în 2020

Alegerile din 2020 au avut loc marți, 3 noiembrie, dar televiziunile de ştiri şi agenţiile americane de presă l-au declarat câștigător pe Joe Biden de-abia sâmbătă, 7 noiembrie. În timp ce americanii se culcau în noaptea alegerilor, susținătorii lui Trump simţeau că victoria era aproape, dar, de fapt, niciunul dintre candidaţi nu a strâns cele 270 de voturi ale colegiilor electorale necesare pentru a deveni președinte.

Deşi în majoritatea statelor câştigătorul a fost decis în 24 de ore, nu a fost şi cazul a câteva state cheie precum Pennsylvania și Nevada. Pennsylvania, care are 19 electori, înclina către Joe Biden, dar victoria sa nu a putut fi anunţată cu certitudine de canalele de ştiri americane decât după 4 zile. CNN a fost primul care a anunțat rezultatul, urmat după 15 minute de celelalte canale TV.

Când se află de obicei rezultatele alegerilor prezidențiale din SUA

În general, americanii s-au obișnuit cu ideea că vor ști cine va fi următorul președinte târziu în noaptea alegerilor sau la primele ore ale dimineții a doua zi. În România asta înseamnă a doua zi dimineaţa sau în cursul zilei. 

În 2016, de exemplu, când Trump a câștigat pentru prima dată președinția SUA, el a fost declarat câștigător a doua zi după alegeri, în jurul orei 9 dimineaţa în România. În 2012, când Barack Obama a obţinut un al doilea mandat, victoria sa a fost anunţată de presă înainte de miezul nopții chiar în ziua votului, ora 6 dimineaţa în România. 

O excepție recentă notabilă a fost în 2000 la alegerile dintre George W. Bush și Al Gore. Acesta din urmă a pierdut cursa pentru Casa Albă după ce a pierdut Florida la o diferenţă de doar 537 de voturi. Soarta nu a fost tranşată decât pe 12 decembrie, când Curtea Supremă a SUA a votat încheierea procesului de renumărare a voturilor în stat, menținându-l pe Bush în poziţia de învingător. 

Care sunt momente cheie de urmărit în noaptea alegerilor 

Primele urne încep să se închidă marţi seară la ora locală 18:00, pe coasta de est a SUA, adică miercuri la 1 dimineaţa, ora României, iar ultimele urne se vor închide miercuri la 1 dimineaţa pe coasta de est, adică 8 dimineaţa ora României. Dar decisive vor fi cele șapte state swing, Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Carolina de Nord, Pennsylvania și Wisconsin, astfel că momentele cheie de urmărit sunt:

  • 02:00, miercuri, 6 noiembrie, ora României (19:00 ora locală, pe coasta de est). Urnele se închid în Georgia și în alte alte cinci state, precum şi parțial în alte două state. Acesta este momentul în care marile canale de ştiri din SUA vor începe să anunţe primele rezultate din statele unde cursa nu este atât de disputată, cum ar fi Kentucky, considerat un stat roşu, adică republican. 
  • 02:30, miercuri, 6 noiembrie, ora României (19:30 ora locală, pe coasta de est). Urnele se închid în alte trei state, inclusiv Carolina de Nord, stat unde democraţii nu au mai câştigat din 2008 şi unde Kamala Harris speră să producă surpriza. 
  • 03:00, miercuri, 6 noiembrie, ora României (20:00 ora locală, pe coasta de est). Urnele se închid în Pennsylvania, alte 15 state și Districtul Columbia, precum și parțial în Michigan și alte patru state.
  • 04:00, miercuri, 6 noiembrie, ora României (21:00 ora locală, pe coasta de est).  Se închid restul urnelor în Michigan. Votul se încheie și în Arizona, Wisconsin și alte 12 state.
  • 05:00, miercuri, 6 noiembrie, ora României (22:00 ora locală, pe coasta de est). Urnele se închid peste tot în Nevada și în alte două state și parțial în alte două.

Cum se numără voturile

De obicei, voturile exprimate în ziua alegerilor sunt numărate primele, urmate de cele anticipate și prin corespondență, cele care au fost contestate și apoi buletinele de vot din afara ţării și din bazele militare. Oficialii electorali locali - uneori numiți, alteori aleși - verifică, procesează și numără voturile individual.

Verificarea buletinelor de vot include compararea numărului de voturi exprimate cu cel al alegătorilor activi, examinarea fiecărui buletin de vot pentru deteriorări, pete sau rupturi și documentarea sau investigarea oricărui tip de inconsecvență. Numărarea buletinelor de vot presupune introducerea lor în scanere electronice care sistematizează rezultatele.

În unele cazuri este nevoie de o numărare manuală sau de o dublă verificare. Fiecare stat și localitate are reguli stricte care specifică cine poate participa la numărarea voturilor, ordinea în care sunt procesate voturile și ce părți sunt publice sau nu, inclusiv modul în care observatori ai celor două partide pot monitoriza și interveni în numărarea voturilor.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Alegeri SUA 2024. Când aflăm câştigătorul