Israelul, prima ţară din lume care începe vaccinarea cu a patra doză: ”Lumea ne va urma exemplul”
Premierul israelian Naftali Bennett a anunţat că toţi israelienii în vârstă de peste 60 de ani şi personalul medical urmează să fie vaccinaţi cu a patra doză de vaccin împotriva Covid-19, relatează AFP.
De Redactia Observator la 22.12.2021, 16:12”Am dat ordin să se facă pregătiri imediat pentru vaccinarea cu a patra doză. Lumea ne va urma exemplul”, a anunţat marţi, într-un mesaj postat pe Twitter premierul israelian, potrivit news.ro. Israelul este prima ţară din lume care administrează a patra doză de vaccin. Această declaraţie a fost difuzată după o şedinţă de Guvern pe tema pandemiei, pe fondul unor îngrijorări tot mai mari cauzate de răspândirea variantei Omicron a SARS-CoV-2.
Decizia Comitetului de experţi în pandemie de a aproba vaccinarea cu a patra doză este ”o veste excelentă, care ne va ajuta să traversăm valul Omicron care copleşeşte lumea”, apreciază Bennett. ”Cetăţenii Israelului au fost primii din lume vaccinaţi cu a treia doză de vaccin împotriva Covid-19 şi continuăm să ne aflăm în avangardă cu a patra doză”, declară el, citat într-un comunicat al Guvernului, în care îndeamnă persoanele care îndeplinesc criteriile să se ducă ”să se vaccineze”.
Cine se poate vaccina cu doza patru în Israel
Persoanele imunodeprimate vor putea fi vaccinate cu a patra doză, la fel şi persoanele în vârstă de peste 60 de ani şi angajații din sănătate. Vaccinarea se face la cel puţin patru luni de la a treia doză, a precizat într-un comunicat Ministerul israelian al Sănătăţii. Guvernul a restrâns activitatea restaurantelor în centre comerciale şi iar elevii din comunități slab vaccinate și cu grad mare de îmbolnăvire învață de acasă.
- Cazul unui medic israelian, infectat cu Omicron, care i-a contrariat pe oficialii în domeniul sănătății....
- Descoperire revoluţionară a medicilor din Israel: cum poate fi distrus virusul SARS-Cov-2 în doar două secunde
- Israelul a donat României 40 de concentratoare de oxigen și trimite o medicală la noi în țară
Premierul Bennett a apărat aceste restricţii, pe care le consideră necesare pentru a evita noi carantine în al cincilea val al pandemiei, şi a îndemnat populaţia să muncească de acasă unde este posibil şi să vaccineze copiii.
Marţi, au fost confirmate 1.148 de cazuri în Israel. Peste 4,1 milioane dintre cei 9,3 milioane de locuitori ai ţării au fost vaccinaţi cu a treia doză. Copiii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani sunt și ei vaccinaţi în prezent.
OMS: Infecţiile la nivel global cu varianta Omicron au crescut de patru ori într-o singură săptămână
Laboratoarele genomice globale au detectat în ultima săptămână aproape 14.000 de infectări cu noua varianta Omicron a coronavirusului, de patru ori mai multe decât cele aproximativ 3.500 de cazuri depistate în cele şapte zile anterioare - potrivit raportului epidemiologic publicat miercuri de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) și citat de Agerpres.
Conform studiilor realizate de reţeaua mondială de laboratoare GISAID, care colaborează cu OMS, procentul detectării variantei Omicron în secvenţierile lor a crescut de la 0,1 % în urmă cu o săptămână la 1,6 % în prezent, deşi marea majoritate a cazurilor (96%) continuă să fie provocate de varianta Delta, dominantă în anul 2021. Pe de altă parte, doar o mică parte din cazurile de COVID-19 (aproximativ 1 la 40, potrivit datelor OMS) se analizează în laborator, astfel încât aceste date au o valoare pur statistică.
OMS: Pericol mare de infectare cu Omicron la cei vaccinaţi şi cei care au trecut prin boală
În orice caz, aceste date confirmă că Omicron "are avantaje de transmisibilitate faţă de varianta Delta", care a ajuns să reprezinte 99% din cazurile de laborator analizate şi care în ultimele două săptămână a început să cedeze teren în faţa variantei detectate în Africa de Sud.
În raportul său epidemiologic săptămânal, OMS insistă că încă nu există date care să certifice că Omicron produce cazuri mai grave de COVID-19, deşi creşterea numărului de spitalizări în ţările unde prezenţa sa este foarte mare, precum Africa de Sud sau Marea Britanie, confirmă ca este o variantă a coronavirusului capabilă să exercite o presiune îngrijorătoare asupra sistemelor sanitare.
Organizaţia cu sediu la Geneva reiterează că datele preliminare indică un pericol mai mare de infectare cu varianta Omicron între cei vaccinaţi şi cei care au trecut prin boală, astfel încât riscul asociat noii variante continuă să fie "foarte ridicat".