Joe Biden a cerut guvernului SUA să oprească imediat finanţarea proiectelor externe generatoare de emisii mari de carbon
Administraţia Biden a ordonat agenţiilor guvernamentale americane să oprească imediat finanţarea proiectelor de combustibili fosili cu emisii mari de carbon din străinătate şi să acorde prioritate colaborărilor internaţionale pentru a implementa tehnologii de energie curată, potrivit unei comunicări diplomatice americane, transmite Reuters.
De Redactia Observator la 11.12.2021, 07:36Comunicarea afirmă că angajamentele guvernului american ar trebui să reflecte obiectivele stabilite într-un ordin executiv emis la începutul anului, menit să pună capăt sprijinului financiar al SUA pentru proiectele din străinătate legate de cărbune şi cele generatoare de emisii mari de carbon.
”Scopul politicii descrise mai jos este de a se asigura că marea majoritate a angajamentelor internaţionale în domeniul energiei din SUA promovează energia curată, promovează tehnologii inovatoare, stimulează competitivitatea SUA în domeniul tehnologiei curate şi sprijină tranziţiile cu emisii nete zero, cu excepţia cazurilor rare în care există un motiv convingător de securitate naţională, beneficii geostrategice sau de dezvoltare/acces la energie şi nicio alternativă viabilă cu emisii reduse de carbon”, potrivit notificării.
Decizii istorice în cadrul summitului G20
Liderii celor mai dezvoltate economii ale lumii și-au luat angajamentul de a ajunge la neutralitate climatică privind emisiile de carbon „până la jumătatea secolului sau în jurul acestei date”, la finalul summitului G20 de la Roma.
Într-o declarație finală, liderii G20 au fost de acord să pună capăt finanțării publice pentru producerea de energie pe bază de cărbune în străinătate, dar nu și-au stabilit niciun obiectiv pentru eliminarea treptată a cărbunelui pe plan intern - un semal clar din partea celor mai mari poluatori ai lumii, China și India, scrie Euronews.
Potrivit comunicatului, G20 a reafirmat angajamentele țărilor bogate de a acorda 100 de miliarde de dolari anual pentru a ajuta țările mai sărace să facă față schimbărilor climatice. Însă au întâmpinat un blocaj privind termenul limită pentru a atinge neutralitatea climatică din punct de vedere al emisiilor „net-zero”, adică un echilibru între gazele cu efect de seră absorbite și eliminate din atmosferă.