Antena Meniu Search
x

Cât carbon emit bogații lumii și cât emit cei mai sărăci 50%. Planeta este în pericol să rateze obiectivele climatice

Amprenta de carbon lăsată de cei mai bogati 1% din lume este pe cale să ajungă de 30 de ori mai mare decât necesarul pentru a limita încălzirea globală la +1,5 grade Celsius, arată un studiu citat de BBC.  Asta în timp ce emisiile celor mai săraci 50% de pe planetă continuă să fie mai mici decât obiectivele climatice.

de Redactia Observator

la 05.11.2021, 17:46

Cercetarea este realizată de două agenții europene de mediu și vine după ce liderii mondiali s-au întâlnit la conferința COP26 despre climă de la Glasgow. „O elită exclusivistă pare să aibă permis liber la poluare”, susține experta Naftoke Dabi de la Oxfam. Organizația a comandat studiul realizat de Institutul de Mediu din Stockholm și de la Institutul pentru Politică Europeană de Mediu. „Emisiile de CO2 ale elitelor alimentează vremea extremă în întreaga lume și pun în pericol obiectivul internațional de limitare a încălzirii globale”.

Bill Gates și Jeff Bezos, unii dintre cei mai preocupați miliardari cu privire la schimbările climatice, au fost acuzați de ipocrizie, după ce au fost surprinși petrecând pe un iaht de lux cu emisii puternice de dioxid de carbon, pe coasta Turciei.

Fiecare adult, cotă de 2,3 tone de CO2 pe an

Oamenii de știință și climatologii avertizează că există o cantitate finită de gaze cu efect de seră pe care o putem elibera în atmosferă înainte ca planeta să se încălzească cu mai mult de 1,5 grade Celsius față de nivelul preindustrial. Până în 2030 ar trebui să emitem CO2 doar în cantitatea în care poate fi absorbit de planetă. Dacă această cantitate ar fi împărțită în mod egal și fiecare adult de pe planetă ar avea o cotă, până în 2030 am putea emite fiecare 2,3 tone de CO2 în fiecare an.

Pe acelaşi subiect

Cei superbogați - dintre care numeroși au mai multe case, avioane private și superiaht-uri - emit mult mai mult decât restul planetei. Un studiu recent care a urmărit călătoriile cu avionul ale celebrităților prin intermediul conturilor lor de socializare a constatat că unele vedete emit peste o mie de tone de CO2 pe an. 

Cât carbon emit bogații lumii și cât emit cei mai sărăci 50%. Planeta este în pericol să rateze obiectivele climatice

BBC

Cine face parte din cei 10% cei mai bogați din lume și cât CO2 emit ei

Dar cei 1% din lume nu sunt doar miliardari sau milionari - includ pe oricine care câștigă peste 172.000 de dolari pe an sau 150.000 de euro pe an. Cei mai bogați 10% din lume - adică oricine câștigă peste 55.000 de dolari pe an sau 47.000 de euro pe an - au și ei emisii de CO2 ridicate. Cei mai bogați 10% emit de nouă ori mai mult carbon decât cota lor.

Un exemplu de oameni din top 10% este familia Curth, care are patru persoane și locuiește în suburbiile din Toledo, Ohio. Traci Curth, soțul ei și fiica ei adolescentă conduc fiecare câte o mașină. „În suburbia în care locuiesc, cam așa se deplasează toată lumea”, spune Traci. Toledo are veri fierbinți și ierni reci, așa că aerul condiționat este pornit atunci încălzirea este oprită. Familia are un congelator încărcat cu piept de pui și carne tocată de vită - mănâncă carne de patru sau cinci ori pe săptămână. „Aș spune că este destul de normal pentru majoritatea familiilor americane”, spune Traci.

Lucrurile stau diferit pentru Togonin Severin Togo, profesor de engleză în Kati, Mali. La fel ca 80% dintre oamenii de pe planetă, el nu are o mașină - așa că merge la muncă cu mopedul. „Mașinile sunt pentru oamenii bogați”, spune el. Recent a renuntat la carne, dar inainte o consuma doar de două-trei ori pe săptămânp. Și, la fel ca 90% dintre oamenii din întreaga lume, nu a fost niciodată într-un avion. Își face însă griji cu privire la emisiile de CO2 provocate de oamenii care ard deșeuri în orașul său, unde sistemul de gestionare a deșeurilor nu este funcțional, precum și de arzătoarele ineficiente pe lemne și pe gaz folosite pentru gătit.

Oxfam cere taxe mai mari pentru bunurile de lux care emit CO2

Raportul Oxfam a constatat că 40% din populația lumii reprezentând pătura de mijloc fac cel mai mult pentru a reduce emisiile. Chiar dacă amprenta lor de carbon a crescut semnificativ între 1990 și 2015, aceasta este estimată să scad  datorită schimbărilor aduse la nivel guvernamental în sectoare precum transportul și energia după Acordul de la Paris privind clima din 2015.

Dar guvernele trebuie să facă mai mult, spune Oxfam, solicitând interdicții și taxe pe „bunurile de lux cu emisii mari de carbon, cum ar fi vilele impresionante, SUV-urile sau turismul spațial”. „Trebuie să ne adresăm emisiilor de CO2 create de cei mai bogați, deoarece aceștia sunt responsabili pentru criza climatică iar cei mai săraci sunt cei care plătesc cel mai greu pentru asta.”, spune expertul Oxfam. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Cât carbon emit bogații lumii și cât emit cei mai sărăci 50%. Planeta este în pericol să rateze obiectivele climatice