Joe Biden: "SUA nu vor trimite trupe în Ucraina, în cazul unei invazii a Rusiei". Avertismentul către Putin: "Cred că a înţeles mesajul"
Preşedintele SUA, Joseph Biden, afirmă că l-a avertizat pe omologul său rus, Vladimir Putin, că un atac asupra Ucrainei va genera "consecinţe severe", iar armata americană ar putea suplimenta trupele în ţările est-europene, subliniind însă că nu vor fi trimişi militari pe teritoriul ucrainean, notează Mediafax.
De Redactia Observator la 08.12.2021, 22:31- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
"Am fost foarte direct în cursul întâlnirii cu Vladimir Putin. Nu au fost cuvinte uşoare. Am fost politicos, dar am transmis foarte clar că, dacă într-adevăr invadează Ucraina, vor fi consecinţe severe, inclusiv economice, aşa cum nu au mai fost văzute. El ştie. Răspunsul său imediat a fost că a înţeles acest lucru. (...) Dincolo de acest lucru, cred că probabil am fi nevoiţi să suplimentăm prezenţa noastră în ţările NATO, pentru a-i asigura pe cei de pe frontul de est", a declarat Joseph Biden, potrivit stenogramei publicate pe site-ul Casei Albe.
"Am transmis clar şi că le vom furniza capabilităţi defensive şi ucrainenilor. Vestea bună este că echipele noastre (ale SUA şi Rusiei - n.red.) au fost până acum în contact constant. Sper că până vineri să vă putem anunţa că avem întâlniri la nivel înalt, nu doar cu noi, ci cu cel puţin patru aliaţi principali din cadrul NATO şi cu Rusia, pentru a discuta despre preocupările Rusiei referitoare la NATO şi dacă se va putea sau nu să ajungem la aranjamente pentru reducerea temperaturii pe frontul de est", a subliniat Biden.
SUA nu vor trimite militari în Ucraina
Întrebat dacă Statele Unite vor trimite militari în Ucraina, Biden a răspuns: "Acest lucru nu este luat în considerare. Noi avem o obigaţie morală şi legală faţă de aliaţii din cadrul NATO, dacă ar fi atacaţi, în virtutea Articolului 5. Este o obligaţie sacră. Această obligaţie nu se extinde la Ucraina. Dar va depinde şi de ceea ce vor celelalte state membre NATO să facem. Însă ideea că Statele Unite ar utiliza forţa unilateral pentru a confrunta Rusia să nu atace Ucraina nu este în cărţi acum. Dar ceea ce se va întâmpla este că vor fi consecinţe severe". Întrebat dacă se gândeşte că preşedintele Vladimir Putin a înţeles mesajul, Biden a precizat: "Sunt absolut încrezător că a înţeles mesajul".
- Miza discuției Putin-Biden. Dan Dungaciu: Dacă Putin reuşeşte să federalizeze Ucraina și Republica Moldova, vom...
- SUA şi Germania au ajuns la o înţelegere pentru oprirea conductei de gaze Nord Stream 2, dacă Rusia invadează...
- NATO va trimite soldați și arme în România dacă Rusia invadează Ucraina. 5 momente cheie de la discuția...
Joseph Biden şi Vladimir Putin au discutat marţi, prin videoconferinţă, iar principalul subiect a fost criza din Ucraina. "Preşedintele Joseph R. Biden a avut astăzi o conversaţie prin videoconferinţă cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru a discuta despre o serie de probleme de pe agenda Statelor Unite şi Rusiei. Preşedintele Biden a transmis preocupările profunde ale Statelor Unite şi ale aliaţilor noştri europeni referitoare la mobilizarea de forţe militare în apropierea Ucrainei şi a spus clar că Statele Unite şi aliaţii noştri vor reacţiona prin acţiuni economice puternice şi prin alte măsuri în cazul unei escaladări de tip militar. Preşedintele Biden a reiterat susţinerea pentru suveranitatea Ucrainei şi pentru integritatea teritorială a ţării şi a cerut reducerea tensiunilor şi revenirea la diplomaţie. Cei doi preşedinţi le-au cerut echipelor să continue acţiunile după această conversaţie, iar Statele Unite vor coopera strâns cu aliaţii şi partenerii", a anunţat Preşedinţia SUA marţi seară.
Preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a cerut lui Joseph Biden garanţii că NATO nu va continua extinderea spre est şi nu va instala echipamente militare în apropierea frontierelor Rusiei. "Rusia este interesată în mod serios să obţină garanţii juridice credibile prin care să fie exclusă extinderea NATO spre est şi instalarea de echipamente militare ofensive în ţări vecine cu Rusia", a transmis Kremlinul.