Antena Meniu Search
x

SUA şi Germania au ajuns la o înţelegere pentru oprirea conductei de gaze Nord Stream 2, dacă Rusia invadează Ucraina

Oficialii americani susţin că au o înţelegere cu Germania în ceea ce priveşte închiderea conductei de gaz natural Nord Stream 2, dacă Rusia va invada Ucraina.

Ovidiu Cojocaru
de Ovidiu Cojocaru

la 08.12.2021, 18:21

Conducta NordStream2
Conducta NordStream2 - Profimedia

Reprezentanţii de la Casa Albă au transmis că Germania şi-a luat angajamentul cu privire la conducta Nord Stream 2, care porneşte din Rusia şi traversează mai multe ţări din Europa până în Germania pe sub Marea Baltică, în cazul unor acte agresive din partea Rusiei, potrivit Reuters.

Președintele american Joe Biden i-a spus marți președintelui rus Vladimir Putin că Occidentul este îngrijorat că Rusia va invada Ucraina și a avertizat cu privire la „măsuri economice puternice și de altă natură” ca pedeapsă în cazul în care Moscova începe un conflict militar.

SUA ameninţă cu sancţiuni dacă Rusia va ataca Ucraina

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat că dat fiind faptul că gazul nu curge încă prin Nord Stream 2 a creat o pârghie pentru Occident asupra lui Putin. „Dacă Vladimir Putin vrea să vadă gaze curgând prin acea conductă, poate că nu vrea să-și asume riscul de a invada Ucraina”, a declarat Sullivan reporterilor de la Casa Albă.

Sullivan a spus că Statele Unite au fost în contact cu guvernele germane și vor intra în legătură cu Nord Stream 2 în contextul unei potențiale invazii. "Subiectul viitorului Nord Stream 2 în contextul unei invazii a Ucrainei de către Rusia în săptămânile următoare este un subiect de maximă prioritate. A fost discutat amănunțit", a spus el.

Oficialii americani spun că au primit asigurări din partea Germaniei că conducta va fi oprită, dar nu era clar dacă cele două părți au convenit asupra unei definiții a invaziei, a spus consilierul. „Dacă SUA impun sancțiuni este un punct academic, pentru că nimeni nu va putea face afaceri cu Nord Stream 2 de teama să nu încalce sancțiunile SUA”, a declarat un diplomat european.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » SUA şi Germania au ajuns la o înţelegere pentru oprirea conductei de gaze Nord Stream 2, dacă Rusia invadează Ucraina