Video Miza discuției Putin-Biden. Dan Dungaciu: Dacă Putin reuşeşte să federalizeze Ucraina și Republica Moldova, vom avea ruși la granițele noastre
Zâmbete îngheţate şi ameninţări fără perdea la summitul virtual SUA - Rusia. Joe Biden a ameninţat Moscova cu sancţiuni fără precedent în cazul unei invazii în Ucraina. Printre armele politice pe care Washingtonul plănuieşte să le folosească împotriva Rusiei se numără inclusiv controversatul gazoduct Nord Stream 2 dar şi consolidarea prezenţei militare în estul Europei deci, inclusiv în România.
A fost cam singurul moment relaxat în deschiderea unei discuţii altfel destul de tensionate de peste două ore. Joe Biden în Washington, Vladimir Putin în Soci. O întâlnire extrem de aşteptată după ce Rusia a început să adune trupe la graniţa cu Ucraina sporind temerile unei noi invazii pe modelul celei din Crimeea din 2014.
Jake Sullivan: Preşedintele Biden a fost direct şi foarte ferm cu preşedintele Putin, aşa cum este de fiecare dată. Preşedintele Biden l-a privit pe preşedintele Putin în ochi şi i-a spus că ceea lucrurile pe care nu le-am făcut în 2014, suntem pregătiţi să le facem acum.
Din "situation room", locul de unde Casa Albă gestionează cele mai delicate crize, Joe Biden a ameninţat cu sancţiuni economice fără precedent. Pe lista neagră: anturajul lui Vladimir Putin, băncile, sectorul energetic, debitul suveran, până la blocarea convertibilităţii rublei, ceea ce ar exclude Moscova din circuitul swift pt transferuri financiare pe scară globală. S-ar fi înţeles chiar si cu Germania să închidă gazoductul Nord Stream 2.
- NATO va trimite soldați și arme în România dacă Rusia invadează Ucraina. 5 momente cheie de la discuția...
- Va fi un "masacru" dacă Rusia invadează Ucraina. "Şi ruşii se vor întoarce în sicrie", avertizează ministrul...
- SUA şi Germania au ajuns la o înţelegere pentru oprirea conductei de gaze Nord Stream 2, dacă Rusia invadează...
De cealaltă parte, Rusia dă asigurări că occidentul nu are niciun motiv de îngrijorare pentru soarta Ucrainei. Dar cere garanţii legale împotriva expansiunii NATO spre est şi a instalării de arme la graniţele ei.
Acordurile prevăd ca Ucraina să-și reformeze constituția și să deschidă discuții directe cu separatiștii susținuți de Rusia. Iar Donbass, regiune din estul Ucrainei, să aibă inclusiv drept de contestare a politicii externe a Ucrainei în favoarea Federaţiei Ruse. Unii analişti cred că problema Ucrainei este şi una de orgoliu pentru Vladimir Putin. Ţarul de la Kremlin nu a acceptat niciodată că Rusia a pierdut-o în 1991, odată cu prăbuşirea URSS.
Dacă discuţia Biden-Putin va detensiona situaţia de la graniţa Ucrainei rămâne de văzut. Imaginile surprinse din satelit arată acolo o prezenţă rusă masivă. 175 de mii de soldaţi susţinute de blindate şi artilerie.
NATO şi Serviciile de Informaţii occidentale cred că Rusia ar plănui un război în 3 etape chiar luna viitoare. Prima ar viza ocuparea sudului Ucrainei şi blocarea accesului la mare. Etapele doi şi trei ar viza invadarea regiunilor Lugansk și Harkov, apoi cucerirea Kievului.
Pentagonul chiar ar lucra deja la un plan de evacuare al cetăţenilor americani din Ucraina în cazul unui bliţ rusesc. NATO ia în calcul şi să îşi consolideze prezenţa militară, inclusiv în România.
Vladimir Putin şi Joe Biden s-au întâlnit şi în persoană, la Geneva, în vară. De atunci, însă, nu au mai vorbit până ieri.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰