Antena LIVE

Curs valutar

Joe Biden va ordona acțiuni militare în Orientul Mijlociu. Cine sunt soldaţii americani ucişi în timp ce dormeau. Apărarea aeriană nu a mers dintr-o încurcătură

Statele Unite şi Iran sunt la un pas de conflict armat după atacul cu dronă de la baza militară americană Tower 22 din Iordania. Trei soldaţi au murit şi alţi peste 40 au fost răniţi. Casa Albă spune că nu vrea un război cu Iranul, dar președintele Joe Biden va autoriza acțiuni militare americane în Orientul Mijlociu sub forma unor lovituri aeriene care vor fi lansate în următoarele zile, potrivit presei americane. Între timp, guvernul american a anunţat numele celor trei soldaţi ucişi. Drona inamică a fost confundată cu o dronă de supraveghere americană care se întorcea la bază iar apărarea antiaeriană a eşuat în a opri atacul. 

De la 30.01.2024, 09:11
WhatsApp
Joe Biden va autoriza acțiuni militare în Orientul Mijlociu. Cine sunt soldaţii ucişi în Iordania, în dormitoare. De ce nu a mers apărarea Profimedia

Joe Biden va autoriza acțiuni militare americane în Orientul Mijlociu, a relatat Sky News în timp ce Politico dezvăluie că represaliile americanilor vor începe "cel mai probabil în următoarele două zile și vor veni în valuri împotriva mai multor ținte".  Ar putea fi una dintre cele mai importante decizii din mandatul lui Joe Biden.

Asta deşi, cu puţin timp înainte, reprezentanţii Casei Albe au declarat că nu doresc începerea unui război. "Nu căutăm un război cu Iranul. Nu căutăm un conflict militar cu regimul. Și, așa cum am spus la începutul discursului meu, nu căutăm o escaladare", a spus John Kirby, coordonatorul Consiliului Național de Securitate al SUA. 

Şi secretarul de stat american a ameninţat că Statele Unite vor veni cu un răspuns după atacul din Iordania: "Încă de la bun început, am fost foarte clari când i-am averizat pe cei care doresc să profite de conflictele din Orient și să încerce să le extindă, să nu o facă iar președintele a fost foarte clar. Vom răspunde oricărei agresiuni și îi vom trage la răspundere pe cei care ne-au atacat trupele. Vom răspunde la momentul și în locul ales de noi."

Cine sunt soldaţii americani ucişi

Pe acelaşi subiect

Între timp, guvernul american a făcut publice numele celor trei soldaţi ucişi duminică în atacul cu dronă de la baza americană din Iordania. Sergentul William Jerome Rivers, în vârstă de 46 de ani, specialistul (caporal) Kennedy Ladon Sanders, în vârstă de 24 de ani, și specialistul Breonna Alexsondria Moffett, în vârstă de 23 de ani, au fost uciși după ce o dronă a lovit cazarma militară. Cei trei soldați fac parte dintr-o unitate de rezervă a armatei cu sediul în Fort Moore, statul Georgia.

Atacul cu drona a avut loc în Rukban, nord-estul Iordaniei, lângă granița cu Siria, la baza denumită Tower 22. Locaţia are o importanţă strategică majoră pentru că de acolo Statele Unite pot supraveghea mişcările teroriştilor din gruparea Stat slamic, dar şi ale miliţiilor finanţate de Iran.

Locotenent-generalul Jody Daniels, șeful rezerviştilor a adus un omagiu soldaților căzuți. "Serviciul și sacrificiul lor nu vor fi uitate și ne angajăm să-i sprijinim pe cei rămași în urmă acestei tragedii". Soldaţii se aflau în dormitoare când drona a lovit cazarma militară şi nu au fost avertizaţi în legătură cu atacul. "Erau chiar în paturile lor când drona a lovit", a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Sabrina Singh. Alţi peste 40 de militari au fost răniți. 

Drona inamică confundată cu o dronă americană 

Potrivit CBS News, care citează oficiali americani, drona inamică a sosit în același timp cu o dronă americană care se întoarcea la bază iar anumite funcţii ale sistemului de apărare aeriană de la baza Tower 22 erau dezactivate în momentul atacului. Şi The New York Times relatează că apărarea antiaeriană nu a reușit să oprească atacul deoarece drona inamică s-a apropiat de țintă în același timp în care o dronă americană.

Drona ostilă a fost confundată cu o dronă de supraveghere americană care se întorcea la bază, iar apărarea antiaeriană nu a vizat ţinta. Alte două drone care au atacat în apropiere de sud-estul Siriei au fost doborâte. Această confuzie este investigată şi a ridicat îndoieli cu privire la apărarea militară americană în Orientul Mijlociu, potrivit NYT. 

Ce este Kataib Hezbollah

SUA au dat vina pe grupuri susținute de Iran, iar Pentagonul a spus că atacul are amprenta grupării Kataib Hezbollah.  Fondată în urma invaziei Irakului de către coaliţia condusă de SUA, Kataib Hezbollah este una dintre facțiunile armate irakiene de elită, cea mai apropiată de Iran, potrivit Reuters. Este cea mai puternică miliţie din Rezistența Islamică din Irak, un grup umbrelă de grupări armate șiite care au revendicat peste 150 de atacuri asupra forțelor americane de la începutul războiului din Gaza.

Pentagonul a reiterat că SUA nu vor un război cu Iranul. "Nu căutăm război, dar vom lua măsuri și vom răspunde la atacurile asupra forțelor noastre", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Sabrina Singh.

Un oficial american a dezvăluit pentru CBS News că drona folosită în atac este de fabricaţie iraniană. Oficialul a indicat că este un "tip de dronă Shahed", folosite la scară largă şi de ruşi în Ucraina. Iranul a negat acuzațiile americane și britanice că ar sprijini miliţiile suspectate de atac.

Joe Biden a promis răzbunare

"Am avut o zi dificilă în Orientul Mijlociu. Am pierdut trei suflete curajoase. Să ţinem un moment de reculegere pentru cei trei soldați căzuți la datorie. Și vom răspunde!" a declarat Joe Biden după atac. Atacul a fost revendicat de Rezistenţa Islamică din Irak, un grup din care fac parte mai multe facţiuni. Toate sunt finanţate de Iran, motiv pentru politicienii americani au cerut acţiuni directe împotriva Teheranului.

"Ştim că Iran finanţează aceste grupuri. În unele cazuri le furnizează informaţii care le permit acestor grupuri să lanseze aceste atacuri. Luăm lucrurile foarte în serios. Nu vrem un război mai larg cu Iran, nu vrem un război mai larg în regiune, dar vom face ceea ce trebuie să facem", a spus John Kirby.

"Ar trebui să atacăm aceste grupuri, dar trebuie să analizăm şi posibile ţinte în Iran. Trebuie să transmitem un mesaj puternic nu doar Iranului, ci şi ţărilor care susţin Iranul, adică Rusia şi China" a comentat la Fox News, Dana Pittard, un fost general american. 

Teheranul susţine că nu are nicio implicare. "Grupurile de rezistență din regiune nu primesc ordine din Republica Islamică Iran", a transmis Nasser Kanaani, purtător de cuvânt ministerului de Externe din Iran.

Iordania, un aliat apropiat al Statelor Unite, găzduieşte de mai mult timp baze americane. 3.000 de militari americani se află acolo, iar sute dintre ei antrenează armata locală. De când a început războiul din Gaza, au avut loc 171 de atacuri împotriva bazelor militare americane din Siria şi Irak. Acesta este primul care a avut loc în Iordania şi singurul în care au fost ucişi soldaţi americani. Alte rachete şi drone au fost lansate în Marea Roşie, de rebelii Houthi. Gruparea militară vizează navele de transport marfă.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

sua atac drona iordania baza iran
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024