Antena Meniu Search
x

Atac cu dronă într-un avanpost al SUA din Iordania: trei soldați americani au murit, cel puțin 20 au fost răniți. Reacția lui Joe Biden

Trei soldați ai armatei americane au fost uciși și cel puțin 25 răniți într-un atac cu dronă în cursul nopții asupra unui mic avanpost american din Iordania, au declarat oficiali americani pentru CNN.

de Redactia Observator

la 28.01.2024, 20:54

Vezi și

Cel puţin trei militari americani au fost ucişi, iar aproximativ 25 răniţi într-un atac cu dronă, în noaptea de sâmbătă spre duminică, într-un mic avanpost american în Iordania, declară oficiali americani pentru CNN.

Potrivit CNN, este pentru prima oară când militari americani sunt ucişi de inamici în Orientul Mijlociu de la începutul Războiului din Fâşia Gaza.

Uciderea celor trei americani în avanpostul Tower 22, în Iordania, situat în apropierea frontierei cu Siria, reprezentă o escaladare semnificativă a unei situaţii precare în Orientul Mijlociu, comentează jurnaliștii din SUA.

Comandamentul Central american (CENTCOM) a confirmat duminică, într-un comunicat, că trei militari americani au fost ucişi şi alţi 25 răniţi într-un atac cu dronă care a "atins baza din nord-estul Iordaniei".

Pe acelaşi subiect

Trei americani, morți în Iordania. Joe Biden a promis că vinovații vor fi trași la răspundere

Președintele SUA, Joe Biden, a jurat că cei responsabili pentru decesul celor trei americani într-un atac cu dronă vor fi trași la răspundere și a aruncat vina pe grupurile militante susținute de Iran.

"Astăzi, inima Americii este îngreunată", a declarat liderul de la Casa Albă. "Noaptea trecută, trei membri ai serviciilor americane au fost uciși - și mulți au fost răniți - în timpul unui atac cu dronă asupra forțelor noastre staționate în nord-estul Iordaniei, în apropiere de granița cu Siria. În timp ce încă adunăm informații despre acest atac, știm că a fost realizat de grupuri radicale militante sprijinite de Iran, care operează în Siria și Irak", a continuat Biden.

Președintele a jurat că SUA "îi va trage la răspundere pe toți cei implicați într-un moment și într-un mod pe care îl vom alege noi". El i-a numit pe cei trei membri ai serviciilor "patrioți". "Împreună, ne vom ține de obligația sacră pe care o avem față de familiile lor. Ne vom strădui să fim demni de onoarea și curajul lor. Vom continua angajamentul lor de a lupta împotriva terorismului", a declarat Joe Biden.

Aproape 160 de atacuri asupra forțelor americane în Irak și Siria

Până vineri, au avut loc peste 158 de atacuri asupra forțelor americane și ale coaliției în Irak și Siria, deși oficialii au calificat drept nereușite tirurile constante de drone, rachete și rachete, deoarece, în mod frecvent, nu au provocat răni grave sau daune infrastructurii.

Nu este clar de ce apărarea aeriană nu a reușit să intercepteze drona, care pare să fie primul atac cunoscut asupra Turnului 22 de când au început atacurile asupra forțelor SUA și ale coaliției, la 17 octombrie. Forțele americane de la avanpost se află acolo ca parte a unei misiuni de consiliere și asistență cu Iordania.

Oficialii americani au declarat în repetate rânduri că nu doresc ca tensiunile din ce în ce mai mari din Orientul Mijlociu să se extindă într-un război regional, transmite Mediafax.

SUA au întreprins mai multe acțiuni de represalii împotriva grupărilor susținute de Iran în Irak și Siria, una dintre ele chiar săptămâna trecută, când SUA au lovit trei instalații din Irak folosite de Kataib Hezbollah și de alte grupări afiliate Iranului.

Uciderea celor trei americani survine, de asemenea, în contextul în care se așteaptă ca SUA și Irakul să înceapă în curând discuții despre viitorul prezenței militare americane în această țară.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Atac cu dronă într-un avanpost al SUA din Iordania: trei soldați americani au murit, cel puțin 20 au fost răniți. Reacția lui Joe Biden