Antena Meniu Search
x

Americanii plănuiesc să se retragă din Siria. Ar fi un dezastru, avertizează Foreign Policy

Membrii administrației Biden şi oficiali aliaţi din Apărare ar discuta o posibilă retragere a forțelor SUA și ale coaliției din Siria din cauza atacurilor din partea grupărilor susținute de Iran, dezvăluie Foreign Policy. Totodată americanii ar lua în calcul şi o reevaluare a priorităților militare din Orientului Mijlociu. Această retragere ar fi un dezastru, consideră Foreign Policy, o lovitură majoră pentru forțele kurde aliate din nord-estul Siriei, precum și pentru continuarea luptei împotriva grupării teroriste Statul Islamic.

de Redactia Observator

la 25.01.2024, 16:35

Americanii plănuiesc să se retragă din Siria. Ar fi un dezastru, avertizează Foreign Policy
Americanii plănuiesc să se retragă din Siria. Ar fi un dezastru, avertizează Foreign Policy - Profimedia

De la atacul Hamas în Israel de pe 7 octombrie și de la campania militară israeliană în Fâșia Gaza, tensiunile și ostilitățile din Orientul Mijlociu au atins apogeul. Criza complexă din regiune a determinat Casa Albă să își reconsideră prioritățile militare din Orientul Mijlociu. Însă, o retragere totală a trupelor americane din Siria ar trebui să fie un motiv de mare îngrijorare, avertizează Foreign Policy.

Deși nu a fost luată o decizie definitivă în acest sens, patru surse din cadrul departamentelor de Apărare și de Stat au spus că Washingtonul nu mai vrea să susţină o misiune considerată drept inutilă. Administraţia Biden poartă în mod activ discuţii pentru a determina cum și când poate avea loc o retragere a trupelor americane, potrivit sursei citate. 

Pe lângă efectul catastrofal pe care o retragere a soldaţilor l-ar avea asupra influenței SUA în criza nerezolvată și extrem de volatilă din Siria, ar însemna şi un cadou pentru Statul Islamic. Deși este slăbită în mod semnificativ, gruparea ar fi de fapt pregătită pentru o renaștere în Siria, dacă i se oferă spațiul necesar pentru asta. 

Statul Islamic, pregătit de o renaştere în absenţa trupelor SUA

Pe acelaşi subiect

Intervenția internațională fără precedent lansată în 2014 de Statele Unite alături de peste 80 de state partenere pentru a învinge așa-numitul stat al grupării teroriste a avut un succes remarcabil, explică FP. Ultimul buzunar din Siria a fost curăţat la începutul lui 2019. Și în Irak, Statul Islamic aproape a dispărut. S-a degradat într-o asemenea de măsură încât în ​​2023 a înregistrat în medie doar nouă atacuri pe lună, în scădere de la aproximativ 850 pe lună în 2014.

Dar situația din Siria este mai complexă. Statele Unite are 900 de militari aici, soldaţi care joacă un rol esențial în oprirea și slăbirea Statului Islamic în nord-estul ţării. Americanii colaborează aici cu partenerii lor locali, Forțele Democratice Siriene (SDF- o alianţă armată condusă de kurzi). Pe 16 ianuarie, Statul Islamic a lansat un atac cu rachetă asupra unei închisori controlate de SDF în care se aflau până la 5.000 de prizonieri din gruparea teroriste. A declanşat o tentativă de evadare în masă, care a fost în cele din urmă oprită. 

Trupele americane joacă un rol vital în stabilizarea unei zone în care se află peste 10.000 de militanți ai Statului Islamic în cel puțin 20 de închisori improvizate. Alţi 50.000 de femei și copii sunt ținuți în tabere securizate. În timp ce trupele americane au reușit să distrugă Statului Islamic în nord-estul Siriei, situația este mult mai îngrijorătoare la vest, de cealaltă parte a fluviului Eufrat, unde regimul sirian deține controlul, cel puțin pe hârtie.

În deșertul de aici, Statul Islamic a început o redresare lentă, dar metodică, exploatând indiferența regimului și incapacitatea lui de a lupta cu o mişcare insurgentă. În ultimii ani, gruparea teroristă şi-a restabilit o prezență operațională şi în Daraa, oraş din sudul Siriei, aflat sub controlul regimului sirian. Şi-a extins semnificativ operaţiunile şi influenţa în deșert unde a capturat temporar un teritoriu populat, a început să controleze instalaţii de gaz şi să exercite presiune în jurul orașului strategic Palmira.

În estul și centrul Siriei, influența din umbră a Statului Islamic a revenit. Grupul a restabilit o formă de extorcare complexă, cere taxe de la toată lumea, de la medici și comercianți până la fermieri și șoferi de camioane.  În unele cazuri, teroriştii eliberează chitanțe marcate de Statul Islamic și trimit ameninţări pe telefoane mobile. 

În ultimii ani, Statul Islamic și-a ascuns în mod intenționat nivelul operațiunilor din Siria şi a ales constant să nu revendice responsabilitatea pentru atacurile conduse. Cu toate acestea, influenţat de războiul din Gaza, Statul Islamic a început, pentru prima dată, să arate amploarea redrăsării sale în Siria.

Deși trupele americane nu pot face nimic pentru a bloca activitățile Statului Islamic în regiunile siriene controlate de regim, ele menţin în viaţă singura provocare semnificativă pentru Statul Islamic pe o treime din teritoriul sirian. Dacă ar dispărea, o renaștere majoră a ISIS în Siria este aproape garantată, la fel şi o destabilizare în Irak.

Presiuni politice şi în Irak pentru retragerea trupelor americane din ţară

În multe privințe, Irakul este cheia, deoarece coaliția condusă de SUA împotriva Statului Islamic are sediul efectiv pe teritoriul irakian. Dar, pe fondul ostilităților fără precedent dintre grupările susţinute de Iran și forțele americane din Irak, cu atacuri americane lansate la Bagdad și rachetele iraniane care vizează trupele americane pe teritoriul irakian, în Irak a crescut presiunea politică pentru a forța o retragere a trupelor americane din ţară.

Premierul irakian, Mohammed Shia al-Sudani, susține în prezent în mod public o retragere a trupelor SUA, dar rămân speranțe că prezența armatei americane în Kurdistanul irakian (regiunea semiautonomă Kurdistan din Irak) ar putea susține operațiunile împotriva Statului Islamic, inclusiv în Siria. Acest lucru explica de ce forţele Iranului au vizat atât de des în ultimele săptămâni forțele americane staționate pe Aeroportul Internațional Erbil

Cu toate acestea, mutarea coordonării împotriva Statului Islamic de la Bagdad la Erbil ar aduce alte complicații. Ar amplifica tensiunile dintre kurzi, între guvernul din Kurdistan condus de Masoud Barzani și administrația SDF din nord-estul Siriei, care are legături cu PKK, declanșând probabil implicarea Turciei. PPK sau Partidul Muncitorilor din Kurdistan este o organizație politică şi militară kurdă care acum are sediul în principal în regiunile muntoase cu majoritate kurdă din sud-estul Turciei și nordul Irakului iar obiectivul ei este crearea unui stat kurd independent în sud-estul Turciei, Siria, Irak și Turcia.

Atacul Hamas în Israel şi războiul din Gaza au pus Statele Unite într-o poziţie precară în nord-estul Siriei. Având în vedere urmările dezastruoase ale retragerii din Afganistan în 2021 și alegerile din SUA, este greu de înțeles de ce administrația Biden ar lua în considerare o retragere din Siria. Indiferent cum s-ar face, ar declanșa haos și o creștere rapidă a amenințărilor teroriste. Dar este clar că în cercurile politice acest scenariu este luat în considerare în mod activ și a fost acceptat ca fiind inevitabil în cele din urmă.

Unele voci din guvernul american propun în prezent un acord de colaborare între SDF și regimul sirian pentru a contracara Statul Islamic, drept soluţie la retragerea americană. Pe lângă faptul că ar ajuta Statul Islamic, acest plan nu poate funcţiona pentru că nu este nici în interesul Damascului, nici în cel al Ankarei, concluzionează Foreign Policy. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Americanii plănuiesc să se retragă din Siria. Ar fi un dezastru, avertizează Foreign Policy