Lavrov justifică atacul rușilor asupra portului Odessa: Acordul nu interzice atacurile asupra țintelor militare
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat că atacul Moscovei asupra portului Odesa nu a încălcat niciunul dintre angajamentele pe care le-a acceptat Rusia în cadrul acordului de garantare a exportului de cereale ucrainene, notează News.ro.
De Redactia Observator la 25.07.2022, 18:37”Dacă vorbim despre episodul petrecut la Odesa, nu există nicio prevedere în obligaţiile pe care Rusia şi le-a asumat — inclusiv în cadrul acordurilor semnate pe 22 iulie la Istanbul — care ne-ar interzice să continuăm operaţiunea militară specială, distrugând infrastructura militară şi alte ţinte militare”, a declarat Lavrov în timpul unei conferinţe de presă în Congo.
Lavrov susține că au fost atacate doar ținte militare
”În ceea ce priveşte ţintele acestor lovituri de înaltă precizie, acestea sunt situate într-o parte separată a portului Odesa, în aşa-numita parte militară a portului Odesa”, a spus el.
El a precizat că aceste ţinte au fost ”nava militară a forţelor navale ale Ucrainei şi depozitul de muniţii, unde au fost livrate recent rachetele antinavă de tip Harpoon”, care au fost aduse pentru a reprezenta ”o ameninţare pentru flota rusă de la Marea Neagră”.
- "Poporul rus şi ucrainean vor trăi împreună". Lavrov confirmă planurile Moscovei de a răsturna regimul de la Kiev
- Lavrov: Rusia nu se mai limitează doar la Donbas, se concentrează și pe alte teritorii. Acum geografia este diferită
- Ruşii au bombardat la 45 de kilometri de graniţa cu România. Serghei Lavrov dă vina pe Occident pentru civilii...
”Experţii au confirmat, de asemenea, că terminalul de cereale al portului Odesa este situat la o distanţă considerabilă de unitatea militară, nu există obstacole astfel încât cerealele să nu fie livrate clienţilor în conformitate cu acordurile semnate la Istanbul, noi nu le-am creat”, a adăugat Lavrov diplomaţiei ruse.
Ministrul rus de Externe vizitează mai multe ţări africane pentru a încerca să susţină Rusiei în Ucraina. Naţiunile africane au fost cele mai grav afectate state de restricţiile asupra exporturilor de cereale din Ucraina.