Antena Meniu Search
x

Atacul cu rachete asupra orașului Odessa, condamnat "fără echivoc" de secretarul general al ONU, Antonio Guterres

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, "condamnă fără echivoc" atacul cu rachete semnalat sâmbătă împotriva portului ucrainean Odessa, port crucial pentru punerea în aplicare a acordului semnat în ajun la Istanbul vizând reluarea exporturilor de cereale blocate de război, notează Agerpres care citează publicațiile internaționale.

de Redactia Observator

la 23.07.2022, 15:24

Antonio Guterres, secretarul general al ONU
Acordul care ar permite transportul cerealelor prin Ucraina a fost încălcat de Rusia la nici o zi de la semnare. - Profimedia

"Secretarul general condamnă fără echivoc loviturile semnalate astăzi în portul ucrainean Odesa", a afirmat purtătorul de cuvânt Farhan Haq într-un comunicat.

"Deplina implementare (a acordului) de către Federaţia Rusă, Ucraina şi Turcia este imperativă", se mai spune în comunicat.

"De aceste produse este nevoie disperată pentru a răspunde crizei alimentare globale şi a uşura suferinţa a milioane de oameni în nevoie pe glob", adaugă textul menţionat.

Rusia a atacat odessa cu rachete

Pe acelaşi subiect

"Inamicul a atacat portul comercial Odessa cu rachete de croazieră Kalibr. Două rachete au fost doborâte de apărarea antiaeriană, două au lovit infrastructura portului", a anunţat sâmbătă

Comandamentul Operaţional Sud pe reţeaua Telegram, la o zi după ce Ucraina şi Rusia au semnat la Istanbul două acorduri separate cu Turcia şi ONU privind exportul de cereale ucrainene şi de produse agricole prin Marea Neagră.

Acest acord, aprig negociat din aprilie la iniţiativa lui Antonio Guterres, va uşura situaţia ţărilor dependente de pieţele rusă şi ucraineană, care reprezintă împreună 30% din piaţa mondială de cereale.

În termenii acestui acord, "culoare securizate" vor permite circulaţia navelor de mărfuri în Marea Neagră, pe care "cele două părţi s-au angajat să nu le atace", a precizat un responsabil al ONU sub acoperirea anonimatului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Atacul cu rachete asupra orașului Odessa, condamnat "fără echivoc" de secretarul general al ONU, Antonio Guterres