Video Rusia şi Ucraina au evitat o criză alimentară mondială prin acordul de la Istanbul. Cum au fost convinşi ruşii să accepte şi care e primul efect al înţelegerii
Moment istoric la Istanbul pentru evitarea unei crize alimentare mondiale. Ucraina şi Rusia au semnat un acord pentru reluarea exporturilor de cereale. 21 de milioane de tone aşteaptă în porturile Ucrainei de la începutul războiului. Pentru a fi de acord, Rusia a primit asigurări că îşi va putea exporta, la rândul ei, în ciuda sancţiunilor, cerelale, dar şi îngrăşămintele pentru agricultură. Înţelegerea are deja un prim efect. Imediat după semnarea acordului, preţul cerealelor a scăzut la nivel mondial.
Ofiicialii celor două state aflate în război au semnat acordul separat, nu au stat la aceeaşi masă şi nici nu şi-au dat mâna. Înţelegerea a fost parafată în prezenţa preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan şi a secretarului general al ONU Antonio Guterres, care şi-au asumat rolul de mediatori. "Acordul aduce ușurare pentru țările în curs de dezvoltare aflate în pragul falimentului și pentru cei mai vulnerabili oameni aflați în pragul foametei și va contribui la stabilizarea prețurilor mondiale la alimente", a declarat Antonio Guterres, secretatul general al ONU.
Ucraina este al cincilea exportator de grâu din lume
Navele care ar trebui să ajungă în Ucraina vor fi percheziționate în Turcia pentru a se asigura că nu se află la bord arme sau alte echipamente militare, o cerinţă expresă a Moscovei. Înţelegerea este valabilă şi pentru navele care pleacă din Ucraina şi tranzitează strâmtoarea Bosfor. Inspecţiile vor avea loc, cel mai probabil, la intrarea în Bosfor şi la intrarea în Marea Marmara. "Suntem mândri să contribuim la o inițiativă care va juca un rol major în rezolvarea crizei alimentare mondiale, care se află de mult timp pe ordinea de zi", a declarat Recep Erdogan, preşedintele Turciei.
Odată semnat acordul, în Marea Neagră vor fi delimitate culoare securizate prin care vor trece navele ucrainene şi ruse. Astfel, cele două state se angajează să-şi păstreze neutralitatea în această zonă. Kievul estimează că exporturile sale ar putea porni din trei porturi aflate în regiunea Odessa. Însă a avertizat că va răspunde militar în cazul unor provocări din partea Rusiei, care ar pune în pericol navele de transport. "Este foarte important ca aceste cereale să ajungă pe piețele mondiale și ca restricțiile indirecte care se aplică produselor noastre să permită, de asemenea, ca piața să primească îngrășăminte suplimentare şi cereale", a declarat Dmitry Peskov, purtatorul de cuvânt al lui Putin. Ucraina este al cincilea exportator de grâu din lume, iar în portul din Odessa din Marea Neagră sunt blocate în acest moment, aproape 21 de milioane de tone de cereale.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰