Antena LIVE

Curs valutar

VIDEO Paradă nucleară de Ziua Victoriei. 9.000 de soldaţi, cu sisteme de rachete Iskander şi Yars, au defilat la Moscova

Pe 9 mai, Rusia celebrează Ziua Victoriei printr-o paradă la care au participa peste 9.000 de militari şi 75 de unităţi ale armatei ruseşti. Evenimentul marchează 79 de ani de când Germania Nazistă a semnat acordul de pace cu Uniunea Sovietică. Parada are loc la două zile după ce liderul rus şi-a reconfirmat dominaţia autocrată printr-un al cincilea mandat prezidenţial, în timp ce relaţiile cu Occidentul se prăbuşesc şi mai mult din cauza intervenţiei trupelor ruseşti în Ucraina. În discursul său din Piaţa Roşie, preşedintele rus şi-a reluat atacurile asupra Occidentului.

De la 09.05.2024, 12:19
WhatsApp
Vezi și:

UPDATE 11:00 În discursul său, Vladimir Putin acuză din nou Occidentul că provoacă conflicte regionale şi că încearcă să denatureze adevărul despre cel de-Al Doilea Război Mondial. Liderul de la Kremlin a subliniat că forțele strategice ale Rusiei sunt mereu pregătite de luptă

“Îi onorăm pe părinții și bunicii noștri, pe străbunici. Ei și-au apărat patria și au zdrobit nazismul, au eliberat popoarele Europei și au atins culmile vitejiei. Astăzi vedem cum încearcă să denatureze adevărul despre al Doilea Război Mondial. Acest lucru îi deranjează pe cei obișnuiți să-și bazeze politicile pe ipocrizie și minciuni. Ei demolează monumentele adevăraților luptători împotriva nazismului, pun trădători și complici ai naziștilor pe piedestal, șterg memoria vitejiei și nobleții soldaților eliberatori, a marelui sarificiu pe care l-au făcut în numele vieții. 

Batjocorirea istoriei, dorința de a justifica actualii urmași ai naziștilor fac parte din politica generală a elitelor occidentale de a instiga tot mai multe conflicte regionale, dușmănie interetnică și interreligioasă. Respingem pretențiile de excepţionalism ale oricărui stat sau alianță. Știm la ce duc astfel de ambiții. Rusia va face totul pentru a preveni un conflict global, dar în același timp nu vom permite nimănui să ne amenințe. Forțele noastre strategice sunt întotdeauna pregătite de luptă. 

Occidentul ar dori să uite lecțiile celui de-Al Doilea Război Mondial, dar noi ne amintim că soarta umanității a fost decisă în bătăliile de lângă Moscova și Leningrad, Rjev, Stalingrad, Kursk și Harkov, lângă Minsk, Smolensk și Kiev, în luptele grele, sângeroase de la Murmansk la Caucaz și Crimeea. În primii trei ani lungi și dificili ai Marelui Război, Uniunea Sovietică și toate republicile fostei URSS au luptat împotriva naziștilor aproape unul la unul, în timp ce aproape întreaga Europă lucra pentru puterea militară a Wehrmacht-ului. 

Pe acelaşi subiect

Dragi prieteni, Rusia trece acum printr-o perioadă dificilă, de tranziție. Soarta patriei, viitorul ei depinde de fiecare dintre noi. Astăzi, de Ziua Victoriei, realizăm acest lucru mai clar și privim în mod invariabil spre generația câștigătorilor - curajoasă, nobilă, înțeleaptă, pentru capacitatea lor de a prețui prietenia și de a îndura cu fermitate adversitatea, pentru a fi mereu încrezători în ei înșiși și în țara lor, pentru a iubi sincer și devotat patria. 

Sărbătorim Ziua Victoriei în contextul unei operațiuni militare speciale. Toți participanții săi - cei care sunt în linia întâi, pe linia frontului - sunt eroii noștri. Ne înclinăm în fața perseverenței și sacrificiului vostru, a devotamentului. Toată Rusia este alături de voi. 9 mai este o zi foarte emoțională. Ziua Victoriei unește toate generațiile. Privim spre viitor, bazându-ne pe tradițiile noastre seculare, și suntem siguri că împreună vom asigura un viitor liber, sigur pentru Rusia, poporul nostru unit!”, a declarat liderul rus.

UPDATE 10:20 Vladimir Putin îi felicită pe ruşi de Ziua Victoriei, într-un discurs rostit în Piaţa Roşie, în faţa miilor de soldaţi şi cetăţeni. 

UPDATE 10:00 Parada de Ziua Victoriei, din Piaţa Roşie, a început. Vladimir Putin a ajuns în tribuna oficială.

Paradă nucleară la Moscova

La festivitate vor lua parte liderii de stat din Asia Centrală, foste state membre URSS, precum şi preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko. Potrivit tradiţiei, parada trebuie să aibă loc în mai multe regiuni din ţară, însă unele, precum Crimeea sau Briansk, au decis să anuleze evenimentul pe fondul războiului. În presa de stat rusă, armamentul nuclear este prezentat drept un obiectiv important ce merită văzut neapărat.

Parada este deschisă de detaşamentele care defilează pe jos, inclusiv cadeţi de la academia militară Suvorov şi navală Nahimov, Academia de Muzică a Armatei, cazaci, după care urmează un tanc T-34 din perioada celui de Al Doilea Război Mondial. Acesta este urmat de vehicule blindate pe roţi Tigr, transportoare blindate BTR-82A şi Bumerang, sisteme de rachete tactice Iskander-M, lansatoare de rachete sol-aer S-400 şi sisteme de rachete balistice intercontinentale mobile Yars, potrivit Monitorului Apărăii.

Parada se încheie cu zborul avioanelor de luptă, inclusiv grupurile acrobatice Russkiye Vityazi (Cavalerii ruşi) cu avioane de luptă Su-30SM şi Strizhi pe avioane MiG-29 şi un grup de şase avioane de atac Su-25 care eliberează fum în culorile drapelului naţional rus. Parada militare vor fi organizate şi în alte 28 de oraşe ruseşti şi vor implica peste 50.000 de militari şi aproximativ 1.000 de articole de armament şi echipamente militare.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

rusia ziua victoriei parada moscova vladimir putin
Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025