Antena LIVE

Curs valutar

VIDEO Paradă nucleară de Ziua Victoriei. 9.000 de soldaţi, cu sisteme de rachete Iskander şi Yars, au defilat la Moscova

Pe 9 mai, Rusia celebrează Ziua Victoriei printr-o paradă la care au participa peste 9.000 de militari şi 75 de unităţi ale armatei ruseşti. Evenimentul marchează 79 de ani de când Germania Nazistă a semnat acordul de pace cu Uniunea Sovietică. Parada are loc la două zile după ce liderul rus şi-a reconfirmat dominaţia autocrată printr-un al cincilea mandat prezidenţial, în timp ce relaţiile cu Occidentul se prăbuşesc şi mai mult din cauza intervenţiei trupelor ruseşti în Ucraina. În discursul său din Piaţa Roşie, preşedintele rus şi-a reluat atacurile asupra Occidentului.

De la 09.05.2024, 12:19

UPDATE 11:00 În discursul său, Vladimir Putin acuză din nou Occidentul că provoacă conflicte regionale şi că încearcă să denatureze adevărul despre cel de-Al Doilea Război Mondial. Liderul de la Kremlin a subliniat că forțele strategice ale Rusiei sunt mereu pregătite de luptă

“Îi onorăm pe părinții și bunicii noștri, pe străbunici. Ei și-au apărat patria și au zdrobit nazismul, au eliberat popoarele Europei și au atins culmile vitejiei. Astăzi vedem cum încearcă să denatureze adevărul despre al Doilea Război Mondial. Acest lucru îi deranjează pe cei obișnuiți să-și bazeze politicile pe ipocrizie și minciuni. Ei demolează monumentele adevăraților luptători împotriva nazismului, pun trădători și complici ai naziștilor pe piedestal, șterg memoria vitejiei și nobleții soldaților eliberatori, a marelui sarificiu pe care l-au făcut în numele vieții. 

Batjocorirea istoriei, dorința de a justifica actualii urmași ai naziștilor fac parte din politica generală a elitelor occidentale de a instiga tot mai multe conflicte regionale, dușmănie interetnică și interreligioasă. Respingem pretențiile de excepţionalism ale oricărui stat sau alianță. Știm la ce duc astfel de ambiții. Rusia va face totul pentru a preveni un conflict global, dar în același timp nu vom permite nimănui să ne amenințe. Forțele noastre strategice sunt întotdeauna pregătite de luptă. 

Occidentul ar dori să uite lecțiile celui de-Al Doilea Război Mondial, dar noi ne amintim că soarta umanității a fost decisă în bătăliile de lângă Moscova și Leningrad, Rjev, Stalingrad, Kursk și Harkov, lângă Minsk, Smolensk și Kiev, în luptele grele, sângeroase de la Murmansk la Caucaz și Crimeea. În primii trei ani lungi și dificili ai Marelui Război, Uniunea Sovietică și toate republicile fostei URSS au luptat împotriva naziștilor aproape unul la unul, în timp ce aproape întreaga Europă lucra pentru puterea militară a Wehrmacht-ului. 

Pe acelaşi subiect

Dragi prieteni, Rusia trece acum printr-o perioadă dificilă, de tranziție. Soarta patriei, viitorul ei depinde de fiecare dintre noi. Astăzi, de Ziua Victoriei, realizăm acest lucru mai clar și privim în mod invariabil spre generația câștigătorilor - curajoasă, nobilă, înțeleaptă, pentru capacitatea lor de a prețui prietenia și de a îndura cu fermitate adversitatea, pentru a fi mereu încrezători în ei înșiși și în țara lor, pentru a iubi sincer și devotat patria. 

Sărbătorim Ziua Victoriei în contextul unei operațiuni militare speciale. Toți participanții săi - cei care sunt în linia întâi, pe linia frontului - sunt eroii noștri. Ne înclinăm în fața perseverenței și sacrificiului vostru, a devotamentului. Toată Rusia este alături de voi. 9 mai este o zi foarte emoțională. Ziua Victoriei unește toate generațiile. Privim spre viitor, bazându-ne pe tradițiile noastre seculare, și suntem siguri că împreună vom asigura un viitor liber, sigur pentru Rusia, poporul nostru unit!”, a declarat liderul rus.

UPDATE 10:20 Vladimir Putin îi felicită pe ruşi de Ziua Victoriei, într-un discurs rostit în Piaţa Roşie, în faţa miilor de soldaţi şi cetăţeni. 

UPDATE 10:00 Parada de Ziua Victoriei, din Piaţa Roşie, a început. Vladimir Putin a ajuns în tribuna oficială.

Paradă nucleară la Moscova

La festivitate vor lua parte liderii de stat din Asia Centrală, foste state membre URSS, precum şi preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko. Potrivit tradiţiei, parada trebuie să aibă loc în mai multe regiuni din ţară, însă unele, precum Crimeea sau Briansk, au decis să anuleze evenimentul pe fondul războiului. În presa de stat rusă, armamentul nuclear este prezentat drept un obiectiv important ce merită văzut neapărat.

Parada este deschisă de detaşamentele care defilează pe jos, inclusiv cadeţi de la academia militară Suvorov şi navală Nahimov, Academia de Muzică a Armatei, cazaci, după care urmează un tanc T-34 din perioada celui de Al Doilea Război Mondial. Acesta este urmat de vehicule blindate pe roţi Tigr, transportoare blindate BTR-82A şi Bumerang, sisteme de rachete tactice Iskander-M, lansatoare de rachete sol-aer S-400 şi sisteme de rachete balistice intercontinentale mobile Yars, potrivit Monitorului Apărăii.

Parada se încheie cu zborul avioanelor de luptă, inclusiv grupurile acrobatice Russkiye Vityazi (Cavalerii ruşi) cu avioane de luptă Su-30SM şi Strizhi pe avioane MiG-29 şi un grup de şase avioane de atac Su-25 care eliberează fum în culorile drapelului naţional rus. Parada militare vor fi organizate şi în alte 28 de oraşe ruseşti şi vor implica peste 50.000 de militari şi aproximativ 1.000 de articole de armament şi echipamente militare.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

rusia ziua victoriei parada moscova vladimir putin
Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Cele două orașe din România care nu se suportă deloc. Nici nu vor să audă...
Fanatik.ro
Publicat 20.09.2024
Mormântul unui copil vampir, descoperit în Polonia
spotmedia.ro
Publicat 19.09.2024
Patru ZODII vor încheia această lună în forță. Nativii acestora au parte de...
Gandul
Publicat 20.09.2024
Mesajul operațiunii anti-Hezbollah: „oriunde crezi că ești în siguranță,...
Adevărul
Publicat 20.09.2024
Lora și Ionuț Ghenu s-au căsătorit civil. Cum a arătat cântăreața în ziua...
A1
Publicat 19.09.2024
Horoscopul zilei de 21 septembrie 2024. Gemenii trebuie să se desprindă de...
CaTine
Publicat 20.09.2024
Irinel Columbeanu și-a găsit liniștea alături de o altă femeie! Cine îi...
spynews.ro
Publicat 20.09.2024
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit...
GSP
Publicat 17.09.2024
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc...
Click.ro
Publicat 20.09.2024
Dispozitivul Neuralink care ar putea reda vederea oamenilor, chiar dacă și-au...
Useit
Publicat 20.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum...
Redacţia.ro
Publicat 20.09.2024
„Colonelul zis «Tigrul» s-a îmbătat și a trimis zeci de oameni la moarte,...
libertatea.ro
Publicat 20.09.2024
Christina Aguilera sărbătorește 25 de ani de la debutul primului ei album cu o...
ZU
Publicat 20.09.2024
Ruladă cu gem de căpșuni. Un desert simplu, delicios și aspectuos
Hello taste
Publicat 20.09.2024
13 lucruri pe care trebuie să le știi despre pielea bebelușului tău
Deparinti
Publicat 20.09.2024
Cum se derulează lucrările la Autostrada București-Brașov. Cătălin Drulă,...
ziare.com
Publicat 20.09.2024
Fiica faimoasei Adamari López este model la vârsta de 9 ani. Alaïa a îmbrăcat...
Happy
Publicat 20.09.2024
Ce include o dietă sănătoasă. Alimentele de care ai nevoie în fiecare...
Medicool
Publicat 20.09.2024
"Spun de trei ani! Asta e problema la Rapid". Daniel Pancu a intervenit şi a...
orangesport.ro
Publicat 19.09.2024