Antena Meniu Search
x

Jurământul lui Putin şi mesajul pentru Occident: Nu refuzăm dialogul, dar nu dintr-o poziție de forță, fără aroganțe, îngâmfare şi excepţionalism

Vladimir Putin și-a început azi oficial cel de-al cincilea mandat ca preşedinte al Rusiei după o inaugurare fastuoasă la Kremlin. Rusia nu refuză să poarte un dialog cu țările occidentale, dar depinde dacă vor continua să pună presiune asupra țării noastre sau dacă vor căuta modalități de cooperare, a spus Putin în cadrul discursului rostit la Kremlin şi scris chiar de el. Nu refuzăm dialogul, dar nu dintr-o poziție de forță, fără aroganțe, îngâmfare şi excepţionalism, a repetat liderul rus. 

de Redactia Observator

la 07.05.2024, 15:25

Vezi și

Vladimir Putin a depus jurământul de preşedinte pentru a cincea oară. Ceremonia, regizată până în cel mai mic detaliu, a avut loc, ca de fiecare dată, în marea sală Sfântul Andrei, de la Kremlin, în faţa a mii de oficiali ruşi şi reprezentanţi din ţările prietene Rusiei. Potrivit lui Dmitri Peskov, Putin şi-a scris singur discursul. 

În discursul său, Vladimir Putin le-a mulțumit cetățenilor ruși din toate regiunile Federației și militarilor care luptă în "operațiunea militară specială" din Ucraina, adăugând că "numai Rusia însăși își va determina destinul".

"Vreau să mă înclin în fața eroilor noștri, a participanților la operațiunea militară specială, a tuturor celor care luptă pentru patrie. Încă o dată, vă mulțumesc pentru încredere și sprijin, iar acum mă adresez fiecărui cetățean al Rusiei. Tocmai am depus jurământul prezidențial. Textul său concentrează esența celei mai înalte misiuni a șefului statului - de a proteja Rusia și de a sluji poporul nostru.

Înțeleg că aceasta este o onoare uriașă, o responsabilitate și o datorie sacră.... Vă asigur că pe viitor interesele și siguranța poporului Rusiei vor rămâne mai presus de orice pentru mine" a transmis Putin. "Sunt încrezător că vom trece cu demnitate peste această perioadă dificilă, istorică, vom deveni și mai puternici...."

Pe acelaşi subiect

Putin: Nu refuzăm dialogul cu statele occidentale. Dar nu dintr-o poziție de forță, fără aroganțe, îngâmfare

"Nu refuzăm dialogul cu statele occidentale. Alegerea le aparține: dacă vor să încerce în continuare să împiedice dezvoltarea Rusiei, să continue politica de agresiune, presiunea continuă asupra țării noastre de ani de zile sau dacă vor să caute o cale spre cooperare și pace.

Repet: un dialog, inclusiv pe probleme de securitate și stabilitate strategică, este posibil. Dar nu dintr-o poziție de forță, fără aroganțe, îngâmfare și excepţionalism, ci doar în condiții de egalitate, respectându-ne reciproc interesele" a transmis Putin.

"Împreună cu partenerii noștri din zona eurasiatică și alte centre de dezvoltare suverană, vom continua să lucrăm pentru a forma o ordine mondială multipolară și un sistem de securitate egal și indivizibil. Într-o lume complexă care se schimbă rapid, trebuie să fim autosuficienți și competitivi, deschizând noi orizonturi pentru Rusia, așa cum s-a întâmplat de mai multe ori în istoria noastră.

Suntem un popor unit și mare și împreună vom depăși toate obstacolele și ne vom îndeplini toate planurile. Împreună vom câştiga!" şi-a încheiat Putin discursul.

Noul mandat al lui Putin expiră în 2030

Noul mandat al lui Putin expiră în 2030, când constituţia modificată de el îi permite să candideze din nou, după ce și-a distrus oponenții politici, a declanșat un război în Ucraina și a acaparat toată puterea, comentează AP.

La ceremonia din Marele Palat aurit al Kremlinului, Putin a pus mâna pe constituția rusă și a promis că o va apăra: "În exercitarea atribuțiilor președintelui Federației Ruse, jur să respect și să protejez drepturile și libertățile omului și ale cetățeanului, să respect și să apăr constituția Federației Ruse, să protejez suveranitatea și independența, securitatea și integritatea statului şi să slujesc cu credinţă poporul." 

Urmează alţi şase ani în care toate privirile vor fi aţintite asupra lui. Ţările europene se tem că liderul de la Kremlin ar putea porni o nouă operaţiune militară în ţările baltice sau în Polonia. Vladimir Putin se află de un sfert de veac la conducerea ţării şi este cel mai longeviv lider de la Stalin încoace. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Obişnuiţi să reciclaţi medicamentele expirate?

Observator » Stiri externe » Jurământul lui Putin şi mesajul pentru Occident: Nu refuzăm dialogul, dar nu dintr-o poziție de forță, fără aroganțe, îngâmfare şi excepţionalism