Antena Meniu Search
x

Oligarhul care l-a făcut celebru pe Zelenski, acuzat de comandarea unui asasinat. Igor Kolomoiski riscă închisoare pe viaţă

Război în Ucraina. Igor Kolomoiski, fost apropiat al preşedintelui Volodimir Zelenski şi căzut ulterior în dizgraţie, este suspectat că ar fi comandat un asasinat. Miliardarul ucrainean a sprijinit candidatura lui Volodimir Zelenski în 2019 şi deţinea postul de televiziune la care preşedintele ucrainean şi-a câştigat faima ca actor de comedie.

de Redactia Observator

la 08.05.2024, 14:35

Oligarhul care l-a făcut celebru pe Zelenski, acuzat de comandarea unui asasinat. Igor Kolomoiski riscă închisoare pe viaţă
Oligarhul care l-a făcut celebru pe Zelenski, acuzat de comandarea unui asasinat. Igor Kolomoiski riscă închisoare pe viaţă - pravda.ua

Biroul procurorului general din Ucraina a anunţat că ''un om de afaceri bine cunoscut'', acuzat deja de fraudă, este suspectat că ar fi ''comandat o crimă''. Nu a fost menţionat numele suspectului în cauză, iar imaginea acestuia a fost blurată în fotografia care însoţeşte textul, însă pare a fi vorba despre Igor Kolomoiski.

Presa de la Kiev a confirmat că este vorba despre magnatul ucrainean în vârstă de 61 de ani, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Ucraina. El este acuzat că a ''dispus uciderea directorului unui cabinet de avocatură'' în cadrul unei ''răzbunări personale'', potrivit Biroului procurorului general ucrainean.

 Un miliardar şi fost aliat al preşedintelui Zelenski, acuzat de comandarea unui asasinat

Potrivit anchetei, oligarhul ar fi încercat să-l asasineze pe Serghei Karpenko pentru că nu a anulat și invalidat hotărâri ale adunării generale a acționarilor de la o uzină metalurgică. Poliția susține că Kolomoiski avea un interes personal în activitatea uzinei iar decizia adunării generale a acționarilor nu i-a permis să-și pună în aplicare planul. 

Pe acelaşi subiect

A apelat la directorul casei de avocatură, care a participat la adunarea generală a acționarilor și a întocmit documentația juridică şi l-a ameninţat să anuleze deciziile. După ce a fost refuzat, a decis să se răzbune, scrie Ukrainska Pravda. 

Miliardarul ucrainean ar fi angajat, în acest scop, prin bodyguardul său "membri ai unei bande" infracţionale, care s-a "specializat" în eliminarea concurenţei. Cei patru membri ai grupării au atacat victima, au lovit-o şi înjunghiat-o la nivelul organelor vitale, însă nu au reuşit să o ucidă, au precizat autorităţile ucrainene. Avocatul a fost lovit la cap cu o tijă de metal și înjunghiat în piept, stomac și spate, dar soția victimei i-a împiedicat pe atacatori să-l omoare, iar medicii au reușit să-i salveze viața.

Într-un alt comunicat, poliţia ucraineană a afirmat că atacul a avut loc în 2003 la Feodosia, în Crimeea, peninsulă anexată ilegal de Rusia în 2014. Autorii atacului au fost arestați după câteva zile şi ulterior condamnați la închisoare de la 6 la 12 ani.

Separat a fost demarată o anchetă pentru a stabili cine a ordonat atacul. Și abia pe 8 mai 2024, Kolomoiski a fost anunțat ca suspect. El riscă închisoare de până la 15 ani sau pe viață. În septembrie, Igor Kolomoiski a fost plasat în arest, într-un alt dosar de fraudă şi spălare de bani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Obişnuiţi să reciclaţi medicamentele expirate?

Observator » Stiri externe » Oligarhul care l-a făcut celebru pe Zelenski, acuzat de comandarea unui asasinat. Igor Kolomoiski riscă închisoare pe viaţă