Antena LIVE

Curs valutar

Livrările de arme americane către Ucraina reluate după o scurtă pauză. Ruşii: Trump a transmis Kievului că ajutorul nu va mai fi gratuit

SUA au întrerupt pentru scurt timp livrarea de armament către Ucraina, după instalarea lui Donald Trump la Casa Albă pe 20 ianuarie 2025, dar transporturile de arme au fost reluate weekendul trecut (n.r. 1-2 februarie 2025), a dezvăluit luni agenţia Reuters. Întrebat despre acest subiect, Kremlinul susţine că nu a avut loc nicio suspendare provizorie a livrărilor de arme către Ucraina. Washingtonul a transmis Kievului că asistența militară nu va mai fi "gratuită" şi că trebuie să plătească cumva pentru ea, au interpretat ruşii. 

De la 04.02.2025, 12:59
WhatsApp
Trump, Macron şi Zelenski, întâlnire la Paris pe 7 decembrie 2024 Profimedia

Război în Ucraina. Livrările de arme americane către Ucraina au fost reluate weekendul trecut, după o scurtă pauză, în urma unei reevaluări a poziției Casei Albe privind oprirea ajutorului militar pentru Kiev, au declarat două surse pentru Reuters

Potrivit unei surse citate de agenţie, în administrația Trump există opinii divergente cu privire la măsura în care Statele Unite ar trebui să continue să sprijine Ucraina cu arme din stocurile proprii. Nu este clar dacă administrația Trump va recunoaște oficial pauza și reluarea ulterioară a livrărilor de arme, notează Reuters.

De la preluarea mandatului de către Donald Trump, pe 20 ianuarie 2025, nu au fost anunțate noi pachete de ajutor militar pentru Ucraina. În același timp, se presupune că livrările de armament aprobate anterior de Joe Biden vor continua să ajungă în următoarele săptămâni și luni, din cauza întârzierilor în implementare.

Şi Biden a încetinit transporturile de arme către Ucraina în 2024

Pe acelaşi subiect

Dintr-o altă investigaţie publicată de Reuters pe 3 februarie, reiese că, şi în timpul administrației Biden, livrările de arme către Ucraina au fost încetinite semnificativ, în special în ultimul an de mandat. Deși Congresul a aprobat un ajutor suplimentar de 60 de miliarde de dolari în 2024, livrările efective au fost lente, iar până la sfârșitul anului 2024, jumătate din ajutorul promis nu ajunsese în Ucraina.

Aceste întârzieri au afectat capacitatea Ucrainei de a recuceri teritoriile pierdute și au permis ruşilor să înainteze. Deciziile privind livrările cheie de arme către Ucraina au fost încetinite din cauza dezbaterilor interne, a temerilor legate de o posibilă escaladare din partea Rusiei și a unui sistem dezorganizat de urmărire a armelor.

Trump cere Ucrainei minerale rare în schimbul armamentului american

Noua administrație americană nu a transmis încă un semnal clar privind continuarea sprijinului militar pentru Ucraina. Totuși, Trump nu a exclus anterior posibilitatea ca Ucraina să poată cumpăra arme americane folosind fonduri provenite din active rusești înghețate iar luni seară a cerut Kievului să garanteze livrările de armament american cu zăcămintele de minerale rare pe care le-ar avea sub control. 

Admistraţia prezidenţială de la Kiev a declarat presei ucrainene că împărtășirea resurselor cu aliații face parte din "Planul de Victorie" al președintelui Zelenski, prezentat liderilor străini, inclusiv lui Trump. "Dar pentru aceasta, securitatea ucraineană trebuie garantată, astfel încât rușii să nu ocupe teritoriile ucrainene bogate în astfel de minerale", a declarat o persoană din staful lui Zelenski pentru Kyiv Independent.

Ucraina are resurse de "miliarde de dolari"

Preşedintele ucrainean a declarat pe 16 octombrie 2024 în parlamentul de la Kiev că le oferă aliaţilor occidentali acces la materii prime valoroase ale ţării sale. El a spus că Ucraina are resurse ''valorând mii de miliarde de dolari americani'', printre care uraniu, titan, litiu şi grafit. Materiile prime fie vor cădea în mâinile Rusiei şi ale aliaţilor ei, fie vor rămâne alături de Ucraina şi de lumea democratică, a susţinut şeful statului ucrainean.

Cum a interpretat Kremlinul mesajul lui Trump către Ucraina

Kremlinul a negat marți informațiile conform cărora Statele Unite ar fi suspendat temporar livrările de arme către Ucraina după preluarea mandatului de către Donald Trump. "Este evident că transporturile continuă. De fapt, nimeni nu a anunțat oprirea livrărilor de arme, așa că acestea continuă", a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, în cadrul conferinței de presă telefonice zilnice.

În aceeași conferință de presă, Peskov a comentat și propunerea președintelui Trump ca Ucraina să ofere Statelor Unite resurse de minerale rare şi esențiale pentru tehnologia avansată, în schimbul sprijinului militar american.

Potrivit Kremlinului, această propunere indică faptul că Washingtonul transmite Kievului că asistența militară nu va mai fi "gratuită" și că Ucraina va trebui să plătească pentru ea "pe o bază comercială". "Mai bine ar fi, desigur, să nu mai ofere deloc ajutor și astfel să contribuie la soluționarea conflictului", a adăugat Peskov.

Donald Trump a criticat anterior abordarea fostului președinte Joe Biden, afirmând că acesta "nu a cerut niciodată bani" de la Ucraina și "doar le-a oferit bani", referindu-se la sprijinul militar și financiar acordat de SUA Ucrainei, care depășește 180 de miliarde de dolari de la începutul invaziei ruse din februarie 2022.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina arme sua armament transporturi livrari
Întrebarea zilei
V-ați gândit vreodată să dați în judecată o instituție a statului?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
De ce să nu usuci hainele în casă niciodată iarna. La ce pericole te poți...
Fanatik.ro
Publicat 04.02.2025
Cum e să discuți cu Trump: „Dacă ești slab, te mănâncă. Dacă nu...
spotmedia.ro
Publicat 04.02.2025
Anul în care un asteroid ar putea lovi Pământul. „Este una dintre cele mai...
spotmedia.ro
Publicat 31.01.2025
L-am găsit pe celebrul general DIE Ristea PRIBOI, dispărut din viața publică...
Gandul
Publicat 04.02.2025
Cum va fi afectată România de urgia dezlănțuită de Trump. Profesor de...
Adevărul
Publicat 04.02.2025
Cum a sărbătorit Chef Richard Abou Zaki ziua fiicei sale: „Am avut două...
A1
Publicat 04.02.2025
Horoscopul zilei de 4 februarie 2025. Peștii primesc o veste bună. Află ce se...
CaTine
Publicat 04.02.2025
Adriana Bahmuțeanu, obligată să plătească 45.000 euro pentru școala...
spynews.ro
Publicat 04.02.2025
A intrat în casa lui Valentin Ceaușescu și a rămas șocat: „O cameră cum...
GSP
Publicat 03.02.2025
Toți românii care au în cont această sumă, indiferent de bancă, vor fi...
Click.ro
Publicat 03.02.2025
Meta confirmă un atac WhatsApp. Ce poți face pe aplicație pentru a te proteja
Useit
Publicat 04.02.2025
"Doamne, ce amar..." Soția vicepreședintelui Consiliului Județean...
Redacţia.ro
Publicat 04.02.2025
Gazprom vrea să vândă benzinăriile din România. Motivul pentru care stațiile...
libertatea.ro
Publicat 04.02.2025
The Weeknd a avut o apariție neașteptată la Premiile Grammy 2025, la patru ani...
ZU
Publicat 04.02.2025
Tort Red Velvet cu vișine din compot și cremă de cocos
Hello taste
Publicat 04.02.2025
Cum să înveți copilul să consume mai multe legume în sezonul rece
Deparinti
Publicat 04.02.2025
Nurgül Yeşilçay, gest romantic pentru iubitul ei de ziua lui. Cum au...
Happy
Publicat 03.02.2025
Situație halucinantă în cazul Caracal! Părinții Alexandrei Măceșanu cer...
BZI
Publicat 03.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
De ce nu este indicat să smulgi părul din nas. La ce riscuri te poți expune
Medicool
Publicat 04.02.2025