Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Unde se vor întâlni Trump şi Putin. "Aproape întregul Occident este de partea Ucrainei, deci Helsinki, Geneva și Viena nu sunt potrivite"

Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite sunt considerate de Rusia posibile locații pentru un summit între președintele american Donald Trump și președintele rus Vladimir Putin, potrivit a două surse ruseşti citate de Reuters.

de Redactia Observator

la 03.02.2025 , 18:10

Unde se vor întâlni Trump şi Putin. "Aproape întregul Occident este de partea Ucrainei, deci Helsinki, Geneva și Viena nu sunt potrivite" Donald Trump şi Vladimir Putin - Profimedia

Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite sunt posibile locații pentru un viitor summit între Trump şi Putin care ar putea avea loc anul acesta Oficiali ruși de rang înalt au vizitat Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite în ultimele săptămâni, potrivit surselor citate de Reuters.

Cu toate acestea există o oarecare opoziție în Rusia față de această idee, unii diplomați și oficiali din serviciile de informații consideră că legăturile militare strânse ale Arabiei Saudite și EAU cu SUA ar putea fi problematice. Oficialii ruși neagă că ar exista contacte directe cu SUA privind organizarea unui apel telefonic între cei doi lideri, care ar putea preceda o întâlnire.

Trump a evitat să spună dacă a vorbit cu Putin

Articolul continuă după reclamă

Pe 31 ianuarie, Donald Trump a refuzat să spună dacă a vorbit cu Vladimir Putin, dar a confirmat că există discuții în desfășurare privind încheierea războiului din Ucraina. Întrebat dacă negocierile sunt deja în desfășurare, Trump a răspuns: "Da, deja discutăm". Cu toate acestea, atunci când a fost presat să spună dacă a vorbit personal cu Putin, Trump a evitat un răspuns direct: "Nu vreau să spun asta. Dar avem discuții foarte serioase."

Pe acelaşi subiect

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a recunoscut luni, 3 februarie, că "se pare că există planuri pentru contacte", dar susţine că până acum Kremlinul nu a avut discuții cu administrația Trump, iar Putin nu a vorbit direct cu liderul de la Casa Albă. 

Peskov a reiterat că pentru a începe negocieri cu Rusia, Ucraina trebuie mai întâi să anuleze decretul lui Volodimir Zelenski care interzice orice discuții cu Vladimir Putin. Peskov a declarat că, fără această anulare, este "prematur" să se discute despre o posibilă componență a negocierilor.

De asemenea, Rusia cere organizarea de alegeri în Ucraina, considerându-l pe Zelenski "nelegitim". "Tema alegerilor din Ucraina este importantă pentru viitoarele negocieri. Mandatul lui Zelenski s-a încheiat de iure, acest fapt nu poate fi contestat de nimeni", a declarat Peskov.

Potrivit Reuters, echipa lui Donald Trump dorește ca până la sfârșitul anului să fie instituit un armistițiu în Ucraina și să fie organizate alegeri, după care noua conducere de la Kiev ar putea semna un acord pe termen lung cu Moscova. Această idee a fost deja criticată de preşedinţia Ucrainei.

Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă pentru AP că excluderea țării sale de la discuțiile dintre SUA și Rusia ar fi "foarte periculoasă" și a cerut mai multe contacte între Kiev și Washington pentru a dezvolta un plan de încetare a focului. "Poate că au propriile lor relații, dar să vorbești despre Ucraina fără noi –este periculos pentru toată lumea", a spus Zelenski.

Legăturile lui Trump și Putin cu liderii arabi

Trump are relații apropiate cu prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman (MbS), pe care l-a numit "un tip fantastic" în timpul unui discurs video la Forumul Economic Mondial de la Davos. Iar Putin a vizitat Arabia Saudită și EAU în 2023 și i-a mulțumit lui MbS pentru medierea celui mai mare schimb de prizonieri dintre SUA și Rusia de la Războiul Rece.

Mohammed bin Zayed Al Nahyan, președintele Emiratelor Arabe Unite, a vizitat Rusia de mai multe ori în timpul războiului și s-a oferit să sprijine eforturile pentru pace în Ucraina.

OPEC+, Ucraina și sancțiunile internaționale

Arabia Saudită și Rusia au menținut relații apropiate în cadrul OPEC+, stabilind politici comune privind prețul petrolului. Atât MbS cât și Al Nahyan s-au abținut de la a critica și sancționa Rusia pentru războiul din Ucraina. Nici Arabia Saudită, nici Emiratele Arabe Unite nu sunt membre ale Curții Penale Internaționale (CPI), ceea ce înseamnă că Putin poate călători acolo fără riscul unui mandat de arestare.

Turcia, exclusă ca posibilă gazdă

Rusia a respins Turcia ca posibilă locație pentru summit, deoarece aceasta este membră NATO și a găzduit negocieri de pace eșuate între Rusia și Ucraina în 2022.

Fiodor Lukianov, analist rus și director al Clubului de discuții Valdai, susține că opțiunile lui Putin și Trump sunt limitate. "Aproape întregul Occident este de partea Ucrainei, deci locații tradiționale precum Helsinki, Geneva și Viena nu sunt potrivite", a declarat Lukianov, citat de TASS.

Deși Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite sunt aliați apropiați ai SUA, ele ar putea fi o gazdă acceptabilă pentru ambele părți, a adăugat analistul. În acest moment, nu există o decizie finală privind locația și data summitului.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Vi s-a întâmplat vreodată să rezervaţi o cazare şi ulterior să descoperiţi că nu există?
Observator » Ştiri externe » Unde se vor întâlni Trump şi Putin. "Aproape întregul Occident este de partea Ucrainei, deci Helsinki, Geneva și Viena nu sunt potrivite"