Zelenski şi-a prezentat "planul de victorie" în Parlament: 5 puncte și 3 anexe secrete. Cere invitaţie de aderare la NATO acum
Volodimir Zelenski și-a prezentat aşa-numitul "plan de victorie" în parlamentul de la Kiev. Are 5 puncte și 3 anexe secrete. Președintele Ucrainei a exclus cedarea de teritorii Rusiei, vrea plasarea de armament NATO non-nuclear, de descurajare strategică pe teritoriul Ucrainei și o invitație propriu-zisă de aderare la alianţă înainte de plecarea lui Joe Biden de la Casa Albă.
Război în Ucraina. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a prezentat miercuri "planul de victorie" într-un discurs rostit în Parlamentul de la Kiev şi a exclus posibilitatea cedării de teritorii Rusiei pentru a pune capăt războiului declanşat de Moscova în februarie 2022.
Zelenski şi-a prezentat "planul de victorie": 5 puncte și 3 anexe secrete
Implementarea planului de victorie depinde de partenerii Ucrainei, nu de Rusia, a transmis Zelenski care a subliniat că Moscova nu caută o pace cinstită, comentează Ukrainska Pravda. El a acuzat că Vladimir Putin a înnebunit și vrea război, fiind surd la opiniile celorlalţi. Potrivit lui Zelenski, Ucraina și partenerii săi trebuie să schimbe împreună circumstanțele pentru ca războiul să se termine, astfel încât Federația Rusă "să fie forțată la pace".
Soldaţii ucraineni vor putea înlocui trupe americane în Europa
- Zelenski acuză că soldați nord-coreeni luptă alături de cei ruși împotriva Ucrainei
- Ucraina vrea să fie invitată la NATO înainte ca Joe Biden să plece de la Casa Albă
- Statele NATO stabilesc relația cu Rusia, pe care o consideră "principala ameninţare". Liderii vor să abordeze o...
- Slovacia se opune aderării Ucrainei la NATO, dar o sprijină 100% pe cea la UE
"Primul punct (și unul foarte important) este invitația de aderare la NATO. Acum. Va determina modul în care partenerii văd locul Ucrainei în arhitectura de securitate", a spus Zelenski. Al doilea punct este apărarea. Presupune întărirea ireversibilă a apărării ucrainene și inversarea războiului în direcția Federației Ruse (inclusiv întoarcerea războiului pe teritoriul inamic). Acest punct are o anexă secretă, relatează Ukrainska Pravda.
Al treilea punct este descurajarea agresiunii ruse. Şi aici este o anexă secretă, la care au acces liderii din SUA, Marea Britanie și Italia. Ucraina propune amplasarea pe teritoriul său a unui pachet de apărare cuprinzător non-nuclear pentru a descuraja continuarea agresiunii ruse. Al patrulea punct se referă la potențialul strategic și economic al Ucrainei. Şi aici este o anexă secretă discutată cu SUA și UE, care prevede un acord cu partenerii, explică Ukrainska Pravda.
Al cincilea punct vizează perioada postrăzboi. Experiența ucraineană ar trebui folosită pentru întreaga Alianță și pentru apărarea Europei. Kievul se oferă să înlocuiască armata americană din Europa cu cea ucraineană după război, potrivit Ukrainska Pravda.
Zelenski a exclus cedarea de teritorii Rusiei
"Pentru noi toţi, ucrainenii, planul de victorie a fost pregătit", a declarat Zelenski în faţa deputaţilor, potrivit unei înregistrări video difuzate pe contul de Facebook al preşedinţiei ucrainene. Şeful statului ucrainean a exclus cedarea de teritorii Rusiei sau "îngheţarea" conflictului de-a lungul liniei frontului, estimând că Moscova trebuie să piardă războiul pe care l-a declanşat în februarie 2022. "Rusia trebuie să piardă războiul împotriva Ucrainei. Nu poate exista o "îngheţare" (a liniei frontului). Nu poate exista niciun schimb în ceea ce priveşte teritoriul Ucrainei sau suveranitatea acesteia", le-a spus el parlamentarilor, adăugând că Ucraina şi aliaţii săi trebuie să "forţeze Rusia să participe la un summit pentru pace şi să fie gata să pună capăt războiului".
El a denunţat totodată sprijinul Chinei, Coreii de Nord şi Iranului pentru efortul de război al Rusiei. "Coaliţia de criminali, cu Putin, include acum Coreea de Nord (...) Toată lumea vede ajutorul regimului iranian pentru Putin. Acelaşi lucru este valabil şi pentru cooperarea Chinei cu Rusia", a denunţat Zelenski în faţa deputaţilor ucraineni.
Zelenski a afirmat că Phenianul participă de facto la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, relatează Reuters. În discursul său, liderul ucrainean a afirmat că serviciile sale de informaţii au confirmat că Phenianul a furnizat Rusiei nu numai arme, ci şi soldaţi. Zelenski a cerut din nou Occidentului să ridice restricţiile privind utilizarea armelor cu rază lungă de acţiune împotriva Rusiei.
El le-a cerut "partenerilor să ridice restricţiile privind utilizarea armelor cu rază lunga de acţiune pe întreg teritoriul Ucrainei ocupat de Rusia şi pe teritoriul rus", precum şi continuarea ajutorului pentru "echiparea brigăzilor de rezervă ale forţelor armate ucrainene".
Cere invitaţie de aderare la NATO acum
Pe de altă parte, şeful statului ucrainean a cerut ca Ucraina să primească cât mai curând invitaţia de a deveni membră a NATO. ''Acest plan depinde de parteneri; subliniez, de parteneri'', le-a transmis Zelenski aleşilor de la Kiev. El a accentuat că este important ca inamicul rus să fie respins pe teritoriul său, astfel încât populaţia rusă să poată înţelege cu adevărat natura războiului şi în cele din urmă să se ridice împotriva Kremlinului.
Ambasadoarea Ucrainei la NATO, Natalia Galibarenko, a declarat pentru Reuters că ţara sa doreşte să primească această invitaţie înaintea încheierii mandatului lui Joe Biden de preşedinte al SUA, susţinând că acest lucru ar fi o moştenire potrivită pentru actualul lider de la Casa Albă. ''Ideea noastră este că o invitaţie trimisă Ucrainei în acest moment ar fi un semnal politic. Credem sincer că aceasta poate fi o parte a moştenirii actualei administraţii americane'', a explicat Galibarenko.
Alegerile prezidenţiale din SUA de la începutul lunii noiembrie creează incertitudini majore pentru Kiev, întrucât Statele Unite sunt cel mai mare furnizor de sprijin militar pentru Ucraina de la începerea agresiunii ruse în februarie 2022. În timp ce candidata democrată Kamala Harris a semnalat că sprijinul pentru Kiev va continua dacă va fi aleasă preşedinte al SUA, republicanul Donald Trump nu a fost clar legat de modul în care va gestiona războiul dintre Ucraina şi Rusia.
Un alt aspect al ''planului de victorie'' prezentat de Volodimir Zelenski este posibilitatea ca ţările vecine Ucrainei să doboare de pe teritoriile lor dronele ruse aflate deasupra Ucrainei. Zelenski a menţionat, totodată, desfăşurarea de mijloace de descurajare non-nucleare în ţara sa. "Ucraina îşi propune să desfăşoare pe teritoriul său un set cuprinzător de măsuri strategice de descurajare non-nucleare, care vor fi suficiente pentru a proteja Ucraina de orice ameninţare militară din partea Rusiei", a spus el, precizând că acest punct a fost detaliat într-o "anexă secretă" la planul său de victorie şi a fost prezentat SUA, Marii Britanii, Franţei, Italiei şi Germaniei.
Ucraina are resurse de miliarde de dolari care vor ajunge în Rusia
De asemenea, preşedintele ucrainean a anunţat că le oferă aliaţilor occidentali acces la materii prime valoroase ale ţării sale. El a spus că Ucraina are resurse ''valorând mii de miliarde de dolari americani'', printre care uraniu, titan, litiu şi grafit. Materiile prime fie vor cădea în mâinile Rusiei şi ale aliaţilor ei, fie vor rămâne alături de Ucraina şi de lumea democratică, a susţinut şeful statului ucrainean.
Acesta a promis că după încheierea războiului Ucraina îşi va folosi experienţa militară pentru a asigura securitatea Europei şi a NATO. ''Soldaţii ucraineni vor putea chiar înlocui trupe SUA în Europa'', a adăugat Volodimir Zelenski.
Kremlinul a respins miercuri planul de victorie prezentat de preşedintele ucrainean în plenul Parlamentului de la Kiev, cerând Ucrainei "să se trezească". "Singurul plan de pace, care poate exista, este ca regimul de la Kiev să înţeleagă că politica sa este fără perspectivă şi că este necesar să se trezească", a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰