Lovitură pentru Ungaria. Budapesta riscă să piardă accesul la 13,3 miliarde de euro, bani de la Bruxelles
Veşti proaste pentru premierul Viktor Orban. Comisia Europeană a aprobat miercuri planul de redresare post-pandemie al Ungariei pentru a menține deschisă posibilitatea unor plăți ulterioare, dar va bloca orice plată din totalul de 5,8 miliarde de euro până când Budapesta va îndeplini toate condițiile convenite. În total Ungaria riscă să piardă accesul la 13,3 miliarde de euro.
De Redactia Observator la 30.11.2022, 22:17Ungaria nu a progresat suficient cu reformele, consideră Bruxellesul care a aprobat planul de rezilienţă şi redresare al Ungariei, dar propune îngheţarea fondurilor din PNRR. Mai mult vrea să-i blocheze şi alte fonduri, relatează Reuters. Separat, executivul UE a cerut statelor membre să înghețe şi cele 7,5 miliarde de euro pe care Ungaria le-ar primi în mod normal de la bugetul UE, în cadrul schemelor financiare destinate ţărilor mai sărace pentru a egaliza standardele de trai din blocul comunitar.
Budapesta a avut termen până pe 19 noiembrie să îndeplinească peste 17 reforme negociate cu executivul UE în timpul verii pentru a evita pierderea banilor. "Deși au fost întreprinse sau sunt în curs de desfășurare o serie de reforme, Ungaria nu a reușit să implementeze adecvat aspectele centrale ale celor 17 măsuri de remediere necesare... așa cum s-a angajat", a spus Comisia.
"În consecință, Comisia a decis să își mențină propunerea inițială din 18 septembrie de suspendare a 65% din angajamentele pentru trei programe operaționale din cadrul politicii de coeziune în valoare de 7,5 miliarde de euro", a adăugat aceasta.
Comisia Europeană spune că Ungaria nu a făcut progrese suficiente și propune suspendarea a 7,5 miliarde euro din banii de la Bruxelles
- Criză de benzină în Ungaria. Un sfert din staţiile de alimentare se confruntă cu probleme de aprovizionare
- Protest cu 80.000 de oameni în stradă la Budapesta. Profesorii cer salarii mai mari, dar Viktor Orban a fost lăsat...
- Viktor Orban susţine că UE s-ar putea destrăma până în 2030. Premierul maghiar anunţă o iarnă cumplită...
Comisia a aprobat planul de redresare post-COVID sau PNRR-ul de 5,8 miliarde euro al Ungariei, un pas necesar înainte de sfârșitul anului, Ungaria fiind singurul stat membru care nu a avut încă planul aprobat. Însă Bruxelles-ul a atașat câteva condiții și a cerut Budapestei să atingă 27 de așa-numite "super jaloane" pentru a debloca fondurile.
Cele 27 de reforme includ şi cei 17 pași deja negociați pentru problemele referitoare la statul de drept, dar și reforme pentru a consolida independența sistemului judiciar și noi reguli privind auditarea și raportarea fondurilor UE. Comisarul european Valdis Dombrovskis a subliniat că "trebuie îndeplinite toate etapele esențiale înainte ca Ungaria să depună solicitările de plată". "Pe scurt, nu vor curge fonduri până când etapele esențiale nu vor fi implementate corect", a adăugat el.
Următorul pas: ţările UE trebuie să voteze dacă aprobă cele două recomandări ale Comisiei iar pentru ca ambele voturi să treacă trebuie întrunite majoritatea necesară. Voturile ar putea avea loc cel mai devreme pe 6 decembrie, când miniștrii economiei se vor reuni la Bruxelles pentru o întâlnire a Consiliului pentru Afaceri Economice și Financiare la care Budapesta a blocat adoptarea unui impozit global pe profit.
Astfel de veto-uri din partea Budapestei au fost condamnate de către alte state membre ca acte de șantaj prin care Ungaria a încercat să obțină concesii cu privire la accesul la fondurile UE sau cu privire la sancțiunile împotriva Rusiei.