Macron ia în calcul blocarea accesului la rețelele de socializare pe timpul protestelor din Franţa. Reacţia dură a Opoziţiei
Asigurătorii francezi estimează că, până în prezent, pagubele produse în timpul revoltelor urbane se ridică la aproximativ 280 de milioane de euro.
De Redactia Observator la 06.07.2023, 08:05Suma s-ar putea majora semnificativ, pentru că ministrul francez al Finanţelor a solicitat extinderea perioadei de depunere a cererilor de despăgubiri, de la 5 zile la 30 de zile. Preşedintele Emanuel Macron a promis răspunsuri fundamentale după săptămâna de violenţe, pentru ca - în Franţa - să se poată instala o ordine durabilă.
Liderul de la Palatul Elysee nu a exclus nici măcar blocarea reţelelor sociale pe timpul protestelor, astfel încât tinerii să nu se mai poată organiza online. Opoziţia l-a acuzat de dictatură, pentru că Franţa nu este China, Turcia sau Iran.
Filmul incidentului controversat din Franţa
Tragedia s-a petrecut săptămâna trecută. Nael era în maşină cu doi prieteni. A încălcat o regulă de circulaţie, nu a răspuns semnalelor poliţiei, dar motocicliştii de la rutieră l-au prins şi l-au oprit. Nimeni nu ştie ce s-a întâmplat apoi. La un moment dat, tânărul demarează iar unul din poliţişti îl împuşcă pe loc. Iniţial, oficialii francezi au anunţat că agenţii erau în legitimă apărare şi tânărul a vrut să dea peste ei cu maşina. Ulterior, însă, filmările apărute i-au contrazis. Iar asta a alimentat revolta.
În maşina lui Nael nu a fost găsită nicio armă. Numărul cazurilor în care poliţiştii au deschis focul asupra a crescut în mod constant din 2017, de când legea s-a schimbat şi le dă mai multe puteri. Anul trecut, au fost înregistrate 13 decese pentru refuz de legitimare, iar cinci poliţişti au fost reţinuţi.