Antena Meniu Search
x

Revoltă în Franţa. Donaţie de un milion de euro pentru familia lui Florian, poliţistul care l-a împuşcat pe Nahel. 3.200 de tineri, arestaţi la proteste

Revoltă în Franţa. 3.200 de persoane au fost reţinute în timpul celor 5 nopţi consecutive de violenţe. Media de vârstă este de 17 ani, iar uneori cei reţinuţi erau chiar copii de 12-13 ani. Între timp, un cont pentru donaţii, deschis online, pe numele lui Florian M., poliţistul care a deschis focul asupra lui Nahel M. a strâns peste un milion de euro. 

de Redactia Observator

la 03.07.2023, 17:08

Revoltă în Franţa. Donaţie de un milion de euro pentru familia lui Florian, poliţistul care l-a împuşcat pe Nahel. 3.200 de persoane au fost reţinute
Tânărul Nahel, în vârstă de 17 ani, a fost ucis de un poliţist marți, 27 iunie, la Nanterre - Twitter @Ohana_FGN

Aproximativ 3.200 de persoane au fost reţinute în Franţa de marţi până duminică, în cinci nopţi consecutive de violenţe după moartea unui adolescent de 17 ani împuşcat mortal de un poliţist la Nanterre, a anunţat luni ministrul de interne Gérald Darmanin, 60% dintre aceste persoane "nu au niciun antecedent judiciar, nu sunt cunoscute de serviciile de poliţie."

Ministru: Nu e treaba poliţiei când un copil de 12 ani dă foc unei şcoli

Vârsta medie a celor reţinuţi este de "17 ani, uneori copii (...) de 12-13 ani, care erau piromani sau au atacat forţele de ordine ori aleşi", a adăugat el. Darmanin a insistat pe "responsabilitatea părinţilor, a familiilor" în supravegherea tinerilor, "pentru că nu revine poliţiei naţionale sau jandarmeriei sau primarului sau chiar statului să rezolve problema atunci când un copil de 12 ani dă foc unei şcoli"

Ministrul a mai spus că a constatat, după ce în noaptea de duminică spre luni nu a fost semnalat niciun incident major, că ordinea este în curs de a fi restabilită, graţie unei fermităţi care a fost afişată.

Pe acelaşi subiect

Însă poliţiştii şi jandarmii, la cererea preşedintelui, vor continua să fie extrem de mobilizaţi în nopţile următoare, a adăugat el. Darmanin a mai anunţat că a deblocat 20 milioane de euro pentru înlocuirea, până la sfârşitul verii, a camerelor de videoprotecţie sparte în timpul violenţelor.

5000 de maşini şi 1.000 de clădiri arse în 5 zile

În cinci nopţi până duminică dimineaţa, Ministerul de Interne a contabilizat 5.000 deD vehicule şi 10.000 de pubele incendiate, aproape 1.000 de clădiri arse sau avariate, 250 de atacuri împotriva unor comisariate sau sedii ale jandarmeriei şi peste 700 de membri ai forţelor de ordine răniţi.

Donaţii de peste 1 milion de euro pentru Florian, poliţistul care l-a împuşcat pe Nahel

Între timp, un fost susținător al politicianului de extremă dreapta şi anti-islam, Eric Zemmour a deschis pe GoFundMe un cont de donaţii pentru familia polițistului din Nanterre. Florian. M l-a împuşcat mortal marţea trecută pe adolescentul de 17 ani Nahel şi a declanșat o mișcare de revoltă în toată Franța. În patru zile, francezii au donat peste 1 milion de euro. 

"Sprijin pentru familia polițistului din Nanterre, Florian. M care și-a făcut treaba și care astăzi plătește un preț mare", acesta este titlul apelului la donaţii de pe GoFundMe. Contul a fost deschis de Jean Messiha, editorialist la canalul CNews și fost susținător al lui Eric Zemmour.

Iniţial contul a fost deschis pe o altă platformă, Leetchi, dar a fost suspendat după ce s-au strâns peste 5.000 de euro în câteva minute. Messiha a decis apoi să deschisă un cont de donaţii pe un alt site. Peste 50.000 de oameni au donat pe GoFundMe. În ciuda criticilor de pe rețelele de socializare, GoFundMe a dat asigurări că sunt respectate toate regulile iar fondurile vor fi plătite direct familiei în cauză.

Regulile GofundMe interzic strângerea de fonduri pentru cheltuieli de judecată în caz de infracțiuni financiare și acte de violenţă. Jean Messiah a deschis contul de donaţii pentru familia poliţistului după ce a fost lansat un apel la donaţii în sprijinul mamei lui Nahel. Messiha se laudă pe rețelele de socializare că familia poliţistului a strâns mai mulţi bani decâ familia lui Nahel.

În contul de donaţii deschis pentru familiei tânărului Nahel au fost strânşi 189.000 de euro în 5 zile. Bunica lui Nahel a povestit duminică că i s-a rupt inima când a auzit de sprijinul financiar acordat polițistului. "A luat viața nepotului meu. Acest bărbat trebuie să plătească, la fel ca toată lumea. Am încredere în sistemul de justiție. Cred în justiție", a declarat ea la postul de știri BFM.

Mai mulți politicieni au condamnat donaţia. "Jean Messiha se joacă cu focul" a postat pe Twitter deputatul Eric Bothorel care a numit donaţia una "ruşinoasă și scandaloasă". Liderul Partidului Socialist, Olivier Faure, a criticat şi el platforma GoFundMe, spunând că permite "o donaţie ruşinoasă". 

Polițistul, numit de presa franceză Florian M, a fost reținut și acuzat de ucidere din culpă. Marţea trecută el a oprit în Nanterre un Mercedes condus de Nahel fără a avea permis. Pe o înregistrare a incidentului se vede cum poliţistul își scoate arma și îl împușcă pe Nahel de la mică distanță în timp ce mașina se îndepărta. Un alt adolescent, aflat şi el mașină, a declarat presei că poliţiştii l-au lovit mai întâi pe Nahel cu armele înainte de a trage.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Revoltă în Franţa. Donaţie de un milion de euro pentru familia lui Florian, poliţistul care l-a împuşcat pe Nahel. 3.200 de tineri, arestaţi la proteste