Culisele vizitei lui Emmanuel Macron în România: s-a întâlnit cu soldații francezi de la Mihail Kogălniceanu și a gustat mâncare românească: sarmale și papanași
Sprijinim Ucraina, sancţionăm Rusia dar nu suntem în război cu Moscova. Sunt declaraţiile preşedintelui Franţei, făcute în România. Liderul de la Elysee a adăugat că există doar două variante de încheiere a conflictului: victoria Kievului sau un acord de pace. Emmanuel Macron a dormit aseară în baza de la Mihail Kogălniceanu, unde a gustat mâncare românească - sarmale şi papanaşi.
De Redactia Observator la 15.06.2022, 19:59Aseară, preşedintele Franţei a stat de vorbă cu militarii de la Mihail Kogălniceanu şi le-a mulţumit acestora că sunt în misiune. De dimineaţă, cei doi şefi de stat au discutat preţ de 40 de minute. Au venit apoi în faţa trupelor şi a jurnaliştilor. Cu o atitudine relaxată, Emmanuel Macron a salutat soldaţii şi a dialogat cu unii dintre ei.
Emmanuel Macron: "Urmez instrucţiunile tale, tu eşti şeful!"
Klaus Iohannis: "Asta e al tău (n.r. pupitrul), asta e al meu."
După schimbul de amabilităţi cu Klaus Iohannis, preşedintele Franţei a trecut la partea serioasă: războiul din Ucraina şi siguranţa flancului estic. Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: "Trebuie să facem totul pentru a împiedica războiul... trebuie să sancționăm clar și uniți faţă de Rusia, pe care din prima zi am considerat-o responsabilă pentru acest război."
- Macron a salutat Garda de Onoare în limba română. Două avioane de război au survolat zona pe durata...
- Macron a explicat în România ce a vrut să zică prin mesajul "Rusia nu trebuie umilită”: Nu dorim război cu...
- "Bine ai venit, dragă Emmanuel / Cher Klaus". Ce au anunţat Iohannis şi Macron după discuţia de peste o oră de...
Macron a spus şi cum s-ar putea încheia, în opinia sa, războiul din ţara vecină. "Singura concluzie a acestui conflict va fi o victorie militară a Ucrainei, fie o discuție, la un moment dat, ca focul să înceteze pentru a permite un acord între Ucraina și Rusia."
Criza alimentară, pericolul pe care îl aduce războiul din Ucraina
Şeful statului francez a discutat de mai multe ori cu Vladimir Putin de la începutul războiului în Ucraina şi i-a cerut negocieri directe cu preşedintele Zelenski, lucru care însă nu s-a petrecut. Klaus Iohannis a atras atenţia şi asupra unui alt aspect generat de conflict - criza alimentară. Zeci de mii de tone de cereale nu pot fi exportate din Ucraina în acest moment, aşa că se caută soluţii de transport.
Klaus Iohannis: "Este clar că ne confruntăm cu o provocare logistică de o amploare epică...se lucrează intens la găsirea unor soluţii. Noi suntem în situaţia să dezvoltăm, nu chiar de la zero, dar de la un nivel destul redus la un nivel foarte înalt capacităţile de transport."
În discuţiile celor doi şefi de stat s-a regăsit şi subiectul Schengen. Preşedintele român a subliniat că extinderea zonei de liberă circulaţie va contribui la consolidarea securității din Europa de est. Emmanuel Macron a plecat de la Constanţa în Republica Moldova, nu înainte de a posta pe Twitter un mesaj în limba română, în care a menţionat că va acţiona pentru a construi o apărare comună şi pentru a asigura independenţa energetică a statelor europene.
De la noi, Emmanuel Macron a mers la Chişinău, pentru a mulţumi şi Republicii Moldova pentru sprijinul acordat ucrainenilor şi pentru a-i asigura că Franţa este alături şi de ei în faţa agresivităţii Rusiei.
Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: "Este un imens efort de transformare şi modernizare pe care (Moldova, n.r.) l-a făcut în această perioadă. Conduceţi o ţară care, în fond, este deja parte a familiei europene."
După vizitele din România şi Moldova, preşedinte Franţei ar urma să ajungă şi la Kiev, alături de cancelarul Germaniei, premierul Italiei şi Klaus Iohannis. Informaţia nu a fost însă confirmată până în acest moment.