Antena Meniu Search
x

Emmanuel Macron şi Klaus Iohannis, în vizită la baza Mihail Kogălniceanu. Cei doi vor discuta despre aderarea României la Schengen

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a ajuns aseară în România. Avionul cu care au venit şeful statului francez şi prima doamnă, Brigitte Macron, a aterizat la baza militară de la Mihail Kogălniceanu. Vizita oficialului francez este de o importanţă majoră: confirmă sprijinul Franţei pentru apărarea ţărilor expuse din cauza conflictului din Ucraina. Miercuri, liderul de la Elysee se va întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis. 

de Redactia Observator

la 15.06.2022, 12:18

UPDATE 10:00 Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a fost primit oficial, miercuri dimineaţa, la Baza "Mihail Kogălniceanu", de către şeful statului român, Klaus Iohannis. Ceremonia primirii oficiale a cuprins intonarea celor două imnuri naţionale şi trecerea în revistă a Gărzii de onoare.

Din delegaţia României prezentă la baza militară fac parte premierul Nicolae Ciucă şi ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Pe acelaşi subiect

Cei doi şefi de stat au programate convorbiri tete-a-tete şi convorbiri oficiale, precum şi o întâlnire cu militarii dislocaţi în Baza de la Kogălniceanu. La final, Klaus Iohannis şi Emmanuel Macron vor susţine declaraţii comune de presă.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, cei doi preşedinţi vor discuta despre modalităţile de a consolida pe mai departe Parteneriatul Strategic româno-francez, reînnoit în 2018 prin semnarea, la Paris, de către Klaus Iohannis şi Emmanuel Macron, a Declaraţiei Politice aferente, ale cărei direcţii de dezvoltare au fost detaliate în cadrul Foii de Parcurs semnate în 2020. Alte teme de discuţie vizează aderarea României la Spaţiul Schengen şi implicarea sa activă în protejarea frontierei externe a Uniunii Europene.

O atenţie deosebită va fi acordată coordonării poziţiilor celor două state în pregătirea reuniunilor Consiliului European de la Bruxelles, precum şi a Summitului NATO de la Madrid, care vor avea loc în a doua parte a lunii iunie.

De asemenea, ei vor discuta despre evoluţia situaţiei de securitate din regiune şi efectele multiple ale războiului din Ucraina, alături de susţinerea acordată Ucrainei şi refugiaţilor ucraineni, precum şi propunerile legate de reconstrucţia acestei ţări.

Macron a ajuns marţi îm România

Cu o întârziere de aproximativ o oră, aeronava preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, a aterizat pe aeroportul de la Mihail Kogălniceanu. Preşedintele francez a mulţumit Armatei Române, dar şi aliaţilor NATO. Macron a vorbit despre importanţa pe care a avut-o reacţia rapidă a aliaţilor, care au desfăşurat forţe suplimentare în ţările de pe flancul estic. 

"Deplasându-vă atât de repede, aţi contribuit la consolidarea acestui parteneriat, dar şi la clădirea a ceva şi mai preţios între naţiuni şi între armate: încrederea. Şi în mod particular, încrederea prietenilor noştri români şi a întreg flancului estic al Europei şi al alianţei noastre. Acest lucru este nepreţuit". 

Nu este prima dată când preşedintele Franţei vine în ţara noastră. Prima dată a fost în 2017, iar în 2019 ne-a vizitat pentru summitul de la Sibiu. 

La orele prânzului, Emmanuel Macron va fi primit la Chişinău de preşedinta Maia Sandu, după care preşedintele Franţei va ajunge la Kiev, într-o vizită oficială. Preşedintele României ar urma să i se alăture. Anunţul a fost făcut de un parlamentar ucrainean pe contul de Twitter. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri politice » Emmanuel Macron şi Klaus Iohannis, în vizită la baza Mihail Kogălniceanu. Cei doi vor discuta despre aderarea României la Schengen