Antena LIVE

Curs valutar

Video

Marea ofensivă rusă de pe frontul de Est se loveşte deja de probleme. Coșmar pentru armata lui Putin, deşi trupele ruse obţin câştiguri tactice

Evgheni Prigojin, fondatorul Grupului Wagner din Rusia, a declarat duminică că mercenarii lui au cucerit satul Krasna Hora de la marginea de nord a orașului ucrainean Bahmut, aflat sub asediu, transmite Reuters. Însă cu toate că ofensiva rușilor pune o presiune tot mai mare pe apărătorii ucraineni, trupele Moscovei suferă pierderi mari în încercarea de a controla cât mai mult teritoriu, iar o străpungere pe scară largă a frontului pare improbabilă.

De la 13.02.2023, 10:50
WhatsApp
Marea ofensivă rusă de pe frontul de Est se loveşte deja de probleme. Coșmar pentru armata lui Putin, deşi trupele ruse obţin câştiguri tactice Profimedia Images / Twitter

Bahmut, orașul asediat din estul regiunii Donețk, este locul în care se duc cele mai grele lupte de la începutul războiului. Comandantul militar al Kievului, Valeri Zalujnîi, a spus sâmbătă că Forțele Armate ale Ucrainei continuă să apere localitatea și că se încearcă stabilizarea liniei de front din zonă.

"Astăzi localitatea Krasna Hora a fost cucerită de trupele de asalt ale companiei militare private Wagner", a spus Prigojin, într-un mesaj audio publicat de serviciul său de presă pe aplicația de mesagerie Telegram. Evgheni Prigojin a publicat, de asemenea, un scurt videoclip, arătând aparent luptători Wagner la intrarea în Krasna Hora, care avea înainte de război o populație de 600 de locuitori. Reuters nu a putut verifica în mod independent dacă satul a fost sau nu cucerit.

Grupul Wagner, o forță de mercenari cândva secretă, care a luptat pentru aliații Moscovei din Africa și Orientul Mijlociu, conduce de luni de zile asaltul asupra Bahmut, obținând câștiguri mici, dar constante.

Pe acelaşi subiect

Grupul Wagner, angajat în luptele acerbe pentru controlul orașului Bahmut

În mesajul său audio, Prigojin a mai spus că numai trupele Wagner luptă pe "o rază de 50 de kilometri" în jurul orașului Bahmut, fiind de părare că dacă acesta ar fi cucerit, ar fi cucerit de către unități Wagner. El a mai adăugat că Grupul Wagner nu luptă în alte zone ale frontului mai la nord sau la su

Prigojin s-a angajat anterior în dispute publice cu Ministerul Apărării al Rusiei, pe care l-a acuzat că își asumă meritul pentru succesele lui Wagner. Prigojin a spus într-un interviu publicat vineri că forțele sale trebuie să captureze pe Bahmut pentru a continua campania, dar s-au confruntat cu o rezistență acerbă din partea apărătorilor ucraineni. Liderul Wagner a fost de părere că ar putea dura doi ani pentru ca Moscova să controleze toate cele două regiuni din estul Ucrainei, a căror capturare a declarat-o ca obiectiv cheie al războiului.

Rușii au câștiguri tactice în estul Ucrainei, dar suferă pierderi mari

Armata ucraineană se află sub o presiune tot mai intensă în faţa asaltului trupelor ruse pe frontul din estul Ucrainei, în special în zona oraşului Bahmut, în timp ce invazia rusă se apropie de împlinirea unui an şi trupele Moscovei sunt presate să câştige cât mai mult teritoriu înaintea discursului pe care preşedintele rus Vladimir Putin îl va susţine în faţa parlamentului pe 21 februarie, consemnează duminică agenţiile DPA şi EFE, potrivit Agerpres.

Potrivit Ministerului britanic al Apărării, care citează date oferite de Statul Major ucrainean, neconfirmate de vreo sursă independentă, în ultima săptămâna armata rusă "a suferit probabil cea mai ridicată rată a pierderilor umane după prima săptămână a invaziei în Ucraina". Conform respectivelor cifre ale Kievului, trupele ruse ar fi pierdut în ultima săptămână în medie 824 de soldaţi pe zi. Dar "Ucraina continuă să sufere la rândul ei o rată ridicată a pierderilor", admite Ministerul Apărării de la Londra.

O cucerire a Bahmutului ar aduce trupele ruse mai aproape de ocuparea întregii regiuni ucrainene Doneţk. Totuşi, în ritmul actual al înaintării armatei ruse, după cum a estimat însuşi Prigojin, acest lucru s-ar putea întâmpla abia peste doi ani.

Armata rusă s-ar pregăti de o ofensivă majoră în Doneţk şi Lugansk

În raportul său zilnic de duminică, Ministerul rus al Apărării susţine că a distrus arsenale ucrainene de-a lungul întregii linii a frontului ucrainean, începând din regiunea nord-estică Harkov, continuând cu provinciile estice Doneţk şi Lugansk şi până în provincia sudică Herson. Conform mai multor surse ucrainene şi occidentale, aceştia ar putea fi primii paşi ai unei ofensive generale ordonate de Putin.

Vorbind despre aceasta, secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare a Ucrainei, Oleksii Danilov, a estimat sâmbătă seară că armata rusă a început "marea ofensivă", dar ea se loveşte deja de "mari probleme".

"Ofensiva pe care (ruşii) au planificat-o avansează gradual. Dar nu este ofensiva la care ei se aşteptau", întrucât forţele ucrainene opun o "puternică rezistenţă", a explicat oficialul ucrainean. Cele mai bune exemple, adaugă el, ar fi localităţile Avdiivka, aproape de capitala regională Doneţk, şi Vuhledar, unde trupele ruse au pierdut mii de soldaţi şi peste o sută de tancuri, blindate şi alte vehicule militare, dar cu toate acestea continuă asaltul asupra celor două oraşe.

Nici bloggerii militari ruși nu mai cred că e posibilă o cucerire la scară largă a provinciilor din estul și sudul Ucrainei

În acest timp, bloggerii militari ruşi, susţinători ai războiului pornit contra Ucrainei, pun la îndoială capacitatea armatei ruse de a cuceri toate teritoriile din estul şi sudul Ucrainei pe care Moscova le-a anexat pe hârtie (provinciile Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson). Şi oficiali pro-ruşi din Donbas (Doneţk şi Lugansk) cer Moscovei să schimbe strategia militară, mai ales că până la primăvară armata ucraineană va primi, într-o primă etapă, peste o sută de tancuri din partea SUA şi a aliaţilor europeni, în special tancuri germane Leopard.

Conform unei evaluări comunicate duminică de serviciul de informaţii militare ucrainean, "comandamentul rus nu dispune de resurse pentru a lansa acţiuni ofensive pe scară extinsă" şi va trebui să se mulţumească cu victorii tactice cum sunt cele obţinute recent.

Daniel Murărescu

Daniel Murărescu face parte din echipa Observator de decembrie 2016, de la relansarea site-ului, şi este în prezent editor de content. ...

razboi ucraina rusia ucraina bahmut armata
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024