Mihail Gorbaciov a fost condus pe ultimul drum. Ovaţii şi aplauze la funeraliile ultimului lider al URSS
Mihail Gorbaciov, ultimul conducător al Uniunii Sovietice, a fost înmormântat astazi. Zeci de mii de susţinători au format cozi imense la Moscova pentru a-şi lua rămas bun de la liderul care a dus la căderea Cortinei de Fier şi a oprit Războiul Rece. Gorbaciov nu s-a bucurat de funeralii de stat, iar Vladimir Putin a lipsit de la ceremonii. Deşi a fost apreciat şi lăudat de Occident, războiul din Ucraina a făcut ca singurul şef de guvern din Vest, prezent la eveniment, să fie Viktor Orban.
De Redactia Observator la 03.09.2022, 19:39- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
O ceremonie modestă, fără paradă militară şi fără zi de doliu naţional. Aşa şi-a luat adio Kremlinul de la cel care, încercând să reformeze Uniunea Sovietică, a contribuit la destrămarea ei.
Oamenii de rând au făcut cozi încă de la primele ore ale dimineţii la Sala Coloanelor a Casei Sindicatelor din Moscova, pentru a-i aduce un omagiu. Unele voci au considerat prezenţa masivă un semn de protest faţă de politicile lui Putin. Capela care a fost deschisă timp de patru ore pentru vizitatori nu a fost aleasă întâmplător. În trecut au fost depuse aici şi trupurile neînsufleţite ale lui Lenin şi Stalin.
Singurul lider occidental prezent la ceremonie a fost Viktor Orban, care continuă să păstreze o legătură strâns cu Putin, în pofida directivelor Uniunii Europene.
De la funeralii nu au lipsit fiica şi alte rude ale fostului şef de stat, mai mulţi critici ai Kremlinului, dar şi fostul preşedinte Dmitry Medvedev.
- Funerariile lui Mihail Gorbaciov. Fostul conducător al URSS va fi înmormântat fără onoruri de stat și...
- Traducătorul lui Mihail Gorbaciov dezvăluie că acesta a fost șocat și tulburat de războiul dintre Rusia și...
- În 1987, Mihail Gorbaciov venea la Bucureşti pentru a-l convinge pe Ceauşescu de nevoia unei schimbări. Peste 2...
Ultimul drum al lui Gorbaciov
Un val de ovaţii şi aplauze a acompaniat cortegiul funerar care l-a condus pe ultimul lider sovietic către cimitirul Novodevici. Aici a fost înmormântat alături de soţia sa Raisa, care a fost mereu prezentă alături de el în timpul cerierei sale politice, lucru neobişnuit pentru un lider rus.
Energic şi carismatic, Gorbi" aşa cum era alintat de Occident, a fost tot mai rar văzut în public de la revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin. Actualul lider a ales să-i aducă un ultim omagiu la o zi după moarte, când a dus flori şi atins sicriul în care era depus trupul lui Gorbaciov.
Mihail Gorbaciov a devenit în 1985, la 54 de ani, cel mai tânăr secretar general al partidului Comunist. Un an mai târziu a avut de înfruntat dezastrul nuclear de la Cernobîl, care a făcut evident faptul că e nevoie de mai multă transparenţă. În 1987 alături de preşedintele american Ronald Reagan a pus capăt cursei înarmării dintre cele două mari puteri militare ale lumii.
Ronald Reagan, fost preşedinte al SUA: Auzim de la Moscova despre noi politici de reforme şi deschidere. Domnule Gorbaciov, dărâmă acest zid!
Vladimir Putin, marele absent de la ceremonii
Glasnost" – deschidere – şi "Perestroika" – restructurare – aveau să devină simboluri ale erei Gorbaciov, dar şi începutul sfârşitului pentru Uniunea Sovietică.
În 1987, Gorbaciov venea la Bucureşti ca să-l convingă pe Nicolae Ceauşescu de faptul că sistemul sovietic trebuie să se reformeze, însă fără succes. Doi ani mai târziu, a căzut Cortina de Fier.
Mihail Gorbaciov, ultimul lider al URSS: Pe 22 decembrie, de dimineaţă, a fost oprită activitatea industrială la uzinele din Bucureşti. coloane de muncitori şi studenţi s-au adunat în centrul oraşului. În drumul lor spre centru, au trecut pe lângă ambasada URSS şi au strigat lozinci - "Armata e cu noi", "Poporul e cu noi".
În 1990, a primit premiul Nobel pentru pace. Pe plan intern însă nu s-a bucurat de acelaşi succes. În decembrie 1991, cu câteva ore înainte de dizolvarea Uniunii Sovietice, Gorbaciov a fost nevoit să își anunțe demisia din funcția de președinte sovietic într-un discurs televizat. Cetăţenii de rând îl considerau vinovatul principal al stării economice dezastruoase. Iar adversarii politici i-au reproşat că nu a luat măsurile necesare împotriva statelor separatiste. A mai încercat să revină în viaţa politică iar în 1996 a candidat la preşedinţie, dar a obţinut doar 0,5% din voturi.
Mihail Gorbaciov s-a stins din viaţă pe 31 august după o boală gravă de care suferea de o lungă durată de timp.