Traducătorul lui Mihail Gorbaciov dezvăluie că acesta a fost șocat și tulburat de războiul dintre Rusia și Ucraina
Mihail Gorbaciov, ultimul conducător, a fost șocat și dezorientat de conflictul din Ucraina în lunile dinaintea morții sale și zdrobit psihologic în ultimii ani de înrăutățirea relațiilor Moscovei cu Kievul, a declarat joi interpretul său, Pavel Palazhchenko. În fotografiile summiturilor cu președintele american Ronald Reagan, figura traducătorului poate fi adesea văzută alături de Gorbaciov, aplecându-se pentru a-i transmite fiecare cuvânt.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Traducătorul care a lucrat alături de Gorbaciov timp de 37 de ani, participând la mai multe summituri URSS-SUA, le-a dezvăluit reporterilor de la Reuters că a vorbit cu acesta în urmă cu câteva săptămâni și că fostul lider soviet era șocat și traumatizat de decizia lui Vladimir Putin de a declanșa un război în Ucraina.
"Nu e vorba doar operațiunea militară care a început pe 24 februarie, ci de întreaga evoluție a relațiilor dintre Rusia și Ucraina din ultimii ani care a reprezentat, într-adevăr, o mare lovitură pentru el. Acesta l-a zdrobit cu adevărat emoțional și psihologic", a declarat Palazhchenko într-un interviu.
"A fost foarte evident pentru noi în conversațiile noastre că a fost șocat și uimit de ceea ce se întâmplă (după ce trupele ruse au intrat în Ucraina în februarie) din tot felul de motive. El nu credea doar în apropierea poporului rus și ucrainean, ci credea că aceste două națiuni erau apropiate", a mai adăugat interpretul.
Căderea URSS va rămâne moștenirea lui Gorbaciov
- Vladimir Putin nu va participa la înmormântarea lui Mihail Gorbaciov. Fostul lider sovietic nu va avea parte nici...
- În 1987, Mihail Gorbaciov venea la Bucureşti pentru a-l convinge pe Ceauşescu de nevoia unei schimbări. Peste 2...
- ”Dărâmați acest zid!" Celebra provocare lansată de Ronald Reagan lui Mihail Gorbaciov. VIDEO
În timp ce era la conducerea URSS, Gorbaciov a încercat să păstreze unitatea celor 15 republici componente, printre care și Ucraina, dar a eșuat după ce reformele puse în mișcare au încurajat mișcările de independență.
În acea perioadă de instabilitate, aparatul de represiune al URSS ar fi apelat chiar și la forța letală, iar politicienii din statele baltice vorbesc adesea despre aceste incidente, învinuindu-l pe Gorbaciov pentru viețile pierdute. Palazhchenko susține că Gorbaciov, despre care a spus că crede în rezolvarea problemelor doar prin mijloace politice, fie nu știa despre unele dintre aceste episoade sângeroase în prealabil, fie a autorizat utilizarea forței "extrem de reticent" pentru a preveni haosul. Poziția lui Gorbaciov față de Ucraina a fost complexă și chiar contradictorie, a declarat interpretul, deoarece politicianul încă mai credea în ideea Uniunii Sovietice.
În timp ce Gorbaciov credea că datoria sa este să-i arate lui Putin respect și să îl sprijine, a decis că trebuie să ia atitudine în mod public în cazul deciziilor cu care nu era de acord. În ceea ce privește războiul din Ucraina, fost lider sovietic nu a făcut prea multe declarații, rezumându-se la un mesaj prin care cerea încheierea rapidă a ostilităților și punerea accentului pe problemele umanitare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰