Antena Meniu Search
x

Funerariile lui Mihail Gorbaciov. Fostul conducător al URSS va fi înmormântat fără onoruri de stat și delegații străine. Vladimir Putin, marele absent

Rușii își iau rămas bun de la ultimul lider al Uniunii Sovietice. Ceremonia publică pentru Mihail Gorbaciov, care a murit săptămâna aceasta la vârsta de 91 de ani, a început la ora locală 10:00 și va dura până la începutul după-amiezii în Sala Coloanelor din Moscova, un loc istoric care a găzduit funeraliile de stat ale foștilor lideri sovietici, cum ar fi Iosif Stalin și Vladimir Lenin, notează CNN

de Redactia Observator

la 03.09.2022, 13:56

Vladimir Putin nu va participa la funeralii
Fostul lider comunist va fi îngropat alături de soție. - Profimedia

Sute de oameni s-au aliniat în afara clădirii pentru a-și prezenta omagiile față de Mihail Gorbaciov, al cărui corp se afla într-un sicriu deschis, flancat de doi soldați, în timp ce familia sa se află alături. Mulți dintre cei care au venit au adus trandafiri sau au făcut fotografii.

Mihail Gorbaciov va fi a fi înhumat alături de soţia sa, Raisa, în cimitirul Novodevicie. Zeci de politicieni de rang înalt, scriitori şi intelectuali ruşi sunt înmormântaţi în acest cimitir creat în secolul al XVI-lea, printre ei fiind şi Boris Elţîn, primul preşedinte al Rusiei după destrămarea URSS şi rival al lui Mihail Gorbaciov. Acest cimitir a fost folosit în timpul Uniunii Sovietice pentru înhumarea oficialilor de rang înalt, alături de necropola din zidul Kremlinului.

Vladimir Putin nu va fi prezent la funeralii

Kremlinul nu a anunțat o înmormântare de stat pentru Gorbaciov, purtătorul său de cuvânt spunând că ceremonia va avea "elemente ale unor funeralii de stat", inclusiv gardă de onoare, alături de implicarea autorităților în organizare. Nu a fost furnizată nicio explicație cu privire la modul în care ceremonia dedicată lui Gorbaciov va fi diferită de cele dedicate altor conducători ai URSS.

Pe acelaşi subiect

Ultimul lider comunist căruia nu i s-a acordat o înmormântare de stat a fost Nikita Hrușciov, care a fost îndepărtat pentru de ceilalți oficiali comuniști. El a murit după ce a trăit în izolare în 1971, iar înmormântarea sa a fost ținută în departe de ochii publicului.

Liderii occidentali nu vor participa la funeralii

Niciun politician european de rang înalt nu este aşteptat să participe la funeraliile ultimului lider sovietic Mihail Gorbaciov, sâmbătă, la Moscova, iar preşedintele rus Vladimir Putin va lipsi de asemenea, informează Agerpres.

În pofida înaltei aprecieri faţă de Gorbaciov la Londra, Paris şi Berlin, pentru faptul că el a permis să se pună capăt Războiului Rece care diviza continentul european, invazia rusă asupra Ucraina a deteriorat puternic relaţiile cu Moscova.

Sancţiunile impuse împotriva Rusiei şi contramăsurile ruse au suspendat de asemenea toate zborurile comerciale dintre Rusia şi statele membre ale Uniunii Europene. Rusia a reacţionat la restricţiile împotriva liderilor săi plasând politicieni occidentali pe lista neagră. Premierul britanic în exerciţiu Boris Johnson şi cei doi potenţiali succesori ai săi au cu toţii interzisă intrarea în Rusia.

Cancelarul federal german Olaf Scholz a spus că nu a primit nicio invitaţie la funeraliile lui Gorbaciov, iar predecesoarea lui, Angela Merkel, a refuzat una pe motiv că s-a accidentat la genunchi. Ambasadori şi diplomaţi vor fi prezenţi la funeralii. Preşedintele francez Emmanuel Macron va fi reprezentat de ambasadorul Franţei în Rusia, Pierre Levy.

Ambasadorul Germaniei, Geza Andreas von Geyr, a fost testat pozitiv pentru coronavirus şi va fi reprezentat de adjunctul său. Ambasadorul SUA în Rusia, John Sullivan, este aşteptat să participe la funeralii.

Prim-ministrul ungar Viktor Orban, singurul din Europa care întăreşte schimburile de gaze cu Rusia, va merge sâmbătă la Moscova pentru funeraliile ultimului lider al Uniunii Sovietice Mihail Gorbaciov, a indicat secretarul de stat pentru comunicare internaţională, informează AFP.

El "îi va aduce omagiu lui Mihail Gorbaciov", însoţit de o delegaţie ungară, a precizat acesta pe Twitter, a doua zi de la anunţul că gigantul Gazprom închide gazoductul Nord Stream, vital pentru Europa. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Funerariile lui Mihail Gorbaciov. Fostul conducător al URSS va fi înmormântat fără onoruri de stat și delegații străine. Vladimir Putin, marele absent