Nemţii duc legea certificatului verde la extrem: oamenii străzii nu se vor mai putea adăposti la metrou dacă nu prezintă documentul
Oamenii străzii şi cei fără adăpost vor fi daţi afară de la metroul din Berlin dacă nu prezintă certificatul verde. Autorităţile din Berlin consideră că şi aceste persoane trebuie să respecte restricţiile anti-Covid impuse pentru transportul public.
De Redactia Observator la 10.12.2021, 21:40În cazul în care persoanele fără adăpost nu vor putea face dovada documentului 3G (denumirea certificatului verde în Germania care prevede ca o persoană să fie vaccinată, trecută prin boală sau testată negativ), acestea vor fi date afară de pe peroane, notează EFE. Miercuri, 8 decembrie, în Berlin au fost extinse restricţiile care împiedică accesul în oraş şi împrejurimi sau în mijloacele de transport în comun din capitala Germaniei.
Decizia a stârnit nemulţumire în rândul cetăţenilor din Berlin mai ales în condiţiile în care temperatura a scăzut de la 0 grade în timpul zilei. Metroul era singura cale de refugiu pentru oamenii străzii, în special pe timpul nopţii, atunci când temperaturile coboară sub 0 grade Celsiusc. "Suntem conştienţi că situaţia celor fără un acoperiş este deosebit de grea în pandemie", a declarat pentru publicaţia Tageszeitung senatoarea Elke Breitenbach.
Senatoarea a mai precizat că persoanele fără adăpost pot efectua teste gratuite în centrele special amenajate, iar autorităţile din Berlin au demarat o amplă campanie de vaccinare destinată oamenilor străzii.
Germania adoptă prin lege vaccinarea obligatorie anti-covid a personalului medical
- Poate fi "accident de muncă" dacă lucrezi de acasă? Ce a decis justiţia în cazul unui german care şi-a...
- Germania adoptă prin lege vaccinarea obligatorie anti-covid a personalului medical. Amenzile pentru nevaccinaţi...
- O familie din Germania a bătut recordul mondial pentru cei mai mulţi brazi de Crăciun împodobiţi. 420 într-o...
Deputaţii germani au adoptat vineri o lege care obligă personalul medical să se vaccineze împotriva Covid-19, primul pas înaintea unei lărgiri a vaccinării obligatorii la întreaga populaţie, la începutul anului viitor, relatează AFP.
Proiectul de lege, care vizează să protejeze grupuri deosebit de vulnerabile, a fost adoptat cu o largă majoritate - 571 la 80 de voturi - în Bundestag, unde social-democraţii, ecologiştii şi liberalii sunt majoritari. Toţi angajaţii spitalelor, azilurilor de bătrâni şi caselor de îngrijiri este necesar să fie vaccinaţi sau se fi vindecat de Covid-19. Personalul instituţiilor pentru persoane cu dizabilităţi, clinici de zi, cabinete medicale, servicii de salvare sau centre socio-educative este, de asemenea, vizat.
Textul prevede că profesiunile din sănătate au o ”responsabilitate deosebită”, deoarece se află ”în contact strâns şi intens cu grupuri de persoane care prezintă un risc mare de infectare şi de evoluţie gravă sau mortală a bolii”. Salariaţii vizaţi au termen până la 15 martie să dovedească faptul că s-au vaccinat complet, riscând astfel să nu mai poată munci.