„Nimeni nu câștigă un război nuclear”. Cele cinci puteri nucleare ale lumii au făcut o declarație comună rară
Superputerile nuclare ale lumii au făcut publică o declarație comună rară, în care promit să reducă riscul unui război nuclear: „Nimeni nu poate câștiga un război nuclear”.
De Redactia Observator la 04.01.2022, 15:16Cele cinci puteri nucleare ale lumii s-au angajat luni să prevină proliferarea armelor nucleare, transmițând că războiul nuclear nu este o opțiune. Într-o declarație rară, emisă în comun, China, Franța, Rusia, Marea Britanie și SUA au declarat: „Credem cu tărie că înmulțirea unor astfel de arme trebuie împiedicată. Un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie purtat niciodată”, relatează Deutsche Welle.
Angajamentul amintește de declarațiile comune ale fostului președinte american Ronald Reagan și a fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov în 1985, după summit-ul de la Geneva, la apogeul cursei înarmării nucleare de la sfârșitul Războiului Rece.
Cele cinci țări au mai transmis că „armele nucleare, atâta timp cât continuă să existe, ar trebui să servească scopuri defensive, să descurajeze agresiunea și să prevină războiul”.
Ce speră să realizeze națiunile P5
China, Franța, Rusia, Marea Britanie și SUA, cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite (P5) s-au înțeles „să urmeze negocieri cu bună-credință privind măsurile eficiente referitoare la încetarea cursei înarmărilor nucleare și la dezarmarea nucleară, precum și pentru un tratat privind dezarmarea generală și completă sub control internațional strict și eficient.”
Angajamentul comun a fost emis înainte de cea mai recentă revizuire a Tratatului de neproliferare a armelor nucleare (TNP). Cea de-a zecea sesiune de revizuire, care era programată să aibă loc la sediul ONU din New York în această lună, a fost amânată pentru sfârșitul acestui an.
Agenția de presă chineză Xinhau l-a citat pe ministrul de externe Ma Zhauxu spunând că acordul comun „va contribui la creșterea încrederii reciproce și la înlocuirea concurenței dintre marile puteri prin coordonare și cooperare”.
Ministerul de Externe al Rusiei a declarat într-un comunicat că: „Sperăm că în actualele condiții dificile de securitate internațională, adoptarea unei astfel de declarații politice va contribui la reducerea nivelului tensiunilor internaționale”.
Tensiuni geopolitice între națiunile P5
Declarația vine pe fondul unei atmosfere de tensiune tot mai mare între puterile globale. Comasarea de soldați și armament la granița Rusiei cu Ucraina și preocuparea Kievului cu privire la o invazie au făcut ca Washingtonul să amenințe Moscova cu sancțiuni. SUA au transmis că vor „răspunde decisiv dacă Rusia va invada Ucraina”.
Relațiile dintre Beijing și Washington sunt, de asemenea, tensionate din cauza statutului Taiwanului și a activității militare crescute din Pacific.
În decembrie, atât SUA, cât și UE au acuzat Beijingul că subminează pacea și securitatea în regiune. China consideră că Taiwanul este teritoriul său și a avertizat că va lua insula cu forța dacă va fi necesar.