Antena Meniu Search
x

China avertizează SUA că vor plăti un "preţ insuportabil" dacă încurajează independența Taiwanului

Statele Unite riscă să plătească "un preţ insuportabil" pentru susţinerea acordată Taiwanului, a avertizat joi ministrul de Externe de la Beijing, Wang Yi, conform cotidianului Le Figaro.

de Redactia Observator

la 30.12.2021, 16:50

ilustrație China Taiwan
China avertizează SUA că vor plăti un "preţ insuportabil" dacă încurajează independența Taiwanului - Shutterstock (imagine ilustrativă)

Într-un interviu acordat Televiziunii de stat, Wang Yi a acuzat Administraţia de la Washington că încurajează independenţa Taiwanului, teritoriu care oficial este sub suveranitate chineză, deşi Administraţia de la Taipei acţionează independent din 1949. "Taiwanul riscă să ajungă într-o situaţie extrem de periculoasă, iar Statele Unite ar putea plăti un preţ insuportabil", a avertizat Wang Yi.

China critică atitudinea Statelor Unite, în chestiunea Taiwanului

Ministrul chinez de Externe a denunţat atitudinea unor naţiuni, precum Statele Unite, de a utiliza "drepturile omului şi democraţia" "pentru a calomnia şi a înconjura China şi alte ţări aflate în dezvoltare". "Statele Unite provoacă în mod constant noi incidente pentru a afecta relaţiile dintre ţări", a acuzat Wang Yi.

Administraţia de la Beijing a avertizat, miercuri, că va trece la acţiuni severe dacă Taiwanul va face manevre în sensul independenţei sau dacă apar ingerinţe străine în cursul anului viitor. "Dacă forţele separatiste din Taiwan care vor independenţă vor trece la provocări, vor exercita forţă sau vor depăşi vreo linie roşie, vom adopta măsuri drastice", a declarat Ma Xiaoguang, purtătorul de cuvânt al Biroului responsabil de Taiwan din cadrul Ministerului de Externe de la Beijing.

Pe acelaşi subiect

Taiwan: China ar putea fi gata să ne invadeze până în 2025

În luna octombrie, ministrul Apărării taiwanez Chiu Kuo-cheng a afirmat, într-un interviu, că armata chineză va fi capabilă să invadeze la scară largă Taiwanul până în 2025. Acesta a descris tensiunile actuale drept fiind cele mai grave din ultimii 40 de ani. "Până în 2025, China va reduce costurile și consumul la cel mai mic nivel. Are capacitatea (n.r. să invadeze Taiwanul) acum, dar nu va începe cu ușurință un război. Trebuie să ia în considerare multe alte lucruri", spunea oficialul taiwanez.

La începutul lunii octombrie, Beijingul a trimis aproximativ 150 de avioane de război în zona de apărare aeriană a insulei. China revendică Taiwanul drept parte a teritoriului său şi a afirmat în repetate rânduri că va recupera insula prin orice mijloace. În schimb, guvernul Taiwanului declară că se află deja la conducerea unei naţiuni suverane, fără a mai fi necesară declararea independenţei. Președintele taiwanez Tsai Ing-wen a transmis că ţara sa va face "tot ce este necesar" pentru a se apăra.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » China avertizează SUA că vor plăti un "preţ insuportabil" dacă încurajează independența Taiwanului