Antena Meniu Search
x

Fostul șef al NATO: Vladimir Putin ne ține pistolul la tâmplă. Nu putem negocia cu el. Joacă la cacealma

Anders Fogh Rasmussen, fostul Secretar General al NATO, transmite într-un editorial scris în Politico că liderii europeni nu trebuie să negocieze cu Vladimir Putin atîta vreme cât acesta îi amenință cu pistolul la tâmplă.

de Redactia Observator

la 03.01.2022, 16:56

Fostul șef al NATO: Vladimir Putin ne ține pistolul la tâmplă. Nu putem negocia cu el. Joacă la cacealma
Vladimir Putin - Profimedia

Anders Fogh Rasmussen, fostul Secretar General al NATO, povestește într-un editorial scris în Politico că nu este pentru prima dată când liderul de la Kremlin încearcă să dizolve NATO. ”Când l-am întâlnit pentru prima dată pe președintele rus Vladimir Putin în calitate de secretar general al NATO, el a deschis discuția spunându-mi că vrea să dizolve NATO” a povestit Anders Fogh Rasmussen.

”Dacă aliații NATO negociază cele mai recente propuneri ale Rusiei pentru o nouă relație de securitate în Europa, îl vor ajuta direct să se apropie de atingerea obiectivului său, dând Rusiei control asupra securității Europei Centrale și de Est. Conform noilor propuneri ale Rusiei, NATO ar trebui să ceară acordul Moscovei pentru a desfășura trupe în Europa Centrală și de Est, să se abțină de la „orice activitate militară” în Europa de Est, Caucazul de Sud și Asia Centrală și să oprească orice exerciții NATO în apropierea Rusiei. Kremlinul cere, de asemenea, o garanție scrisă că Ucrainei nu i se va oferi aderarea la NATO, iar SUA nu ar avea voie să trimită nave și aeronave de război în „zonele în care pot lovi ținte pe teritoriul celeilalte părți”, cum ar fi Marea Baltică și Marea Neagră. Aceasta nu este o propunere serioasă a unui bărbat care își dorește pacea” avertizează fostul șef al NATO.

Vladimir Putin joacă la cacealma 

Anders Fogh Rasmussen mai transmite membrilor NATO că este timpul să vadă cacealmaua lui Putin. ”Rusia a mai încercat acest exercițiu. În noiembrie 2009, NATO a respins un proiect de Tratat european de securitate propus de Rusia, întrucât relația NATO-Rusia este deja suficient acoperită și reglementată în Actul fondator din 1997 privind relațiile reciproce, Carta pentru Securitatea europeană a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) din 1999 și Declarația de la Roma din 2002 - cea din urmă a făcut pași semnificativi pentru a acomoda Rusia și a încuraja dialogul prin înființarea Consiliului NATO-Rusia.

Pe acelaşi subiect

Putin este priceput să creeze crize doar pentru a le stinge mai târziu, ca un pompier care încearcă să-și stingă propriul incendiu și, amenințând că va invada Ucraina, a calculat că SUA și alte puteri occidentale ar putea negocia direct cu Kremlinul - eventual fără aliații est-europeni și baltici - oferind concesii și permițându-i să-și mențină influența asupra fostelor țări sovietice în schimbul păcii.

Putin joacă bine o mână proastă, dar tactica lui va funcționa numai dacă renunțăm. Și este timpul ca NATO să vadă cacealmaua lui Putin. În nicio circumstanță SUA sau NATO nu ar trebui să își asume angajamente cu privire la extinderea viitoare, reale sau de facto. Rusia a semnat deja Carta OSCE din 1999, care acordă „dreptul inerent fiecărui stat participant de a fi liber să-și aleagă sau să-și schimbe aranjamentele de securitate, inclusiv tratatele de alianță, pe măsură ce acestea evoluează”.

Acest lucru înseamnă și că ar trebui să punem capăt veto-ului de facto al lui Putin asupra aspirațiilor euro-atlantice ale Ucrainei și Georgiei, realizat prin instigarea conflictelor în aceste țări, a căror intensitate o urcă și o coboară după cum îi dictează agenda.  Am promis atât Georgiei, cât și Ucrainei locuri la masa NATO în 2008 și este timpul să stabilim un plan de acțiune pentru a ne îndeplini promisiunea. Dacă este necesar, putem face acest lucru cu o condiție ca articolul 5 al NATO să acopere numai teritoriul controlat de Kiev și Tbilisi, dar NATO nu poate avea o politică de extindere în care să îi permită lui Putin să acționeze ca portar”, susține Rasmussen. 

Anders Fogh Rasmussen spune NATO nu poate negocia cu arma la cap. ”Va invada Putin Ucraina? Doar el știe cu adevărat. Dar dacă o va face, trebuie să trimitem un ajutor militar semnificativ Ucrainei și să lansăm sancțiuni economice care vor paraliza economia rusă, inclusiv anularea conductei de gaze naturale Nord Stream 2. Ucrainenii sunt un popor călit în luptă, dispus să lupte pentru libertatea pe care o mare parte din Europa a considerat-o garantată, iar noi, cei din lumea liberă, nu ar trebui să avem iluzii că ei luptă și pentru libertatea noastră. Istoria ne spune că agresorii tind să nu rămână în cartierele lor.

NATO nu poate negocia cu arma la cap

NATO este o alianță a păcii. Nu dorește decât o cooperare pașnică cu Rusia și a căutat să includă Moscova în discuțiile despre arhitectura europeană de securitate. Dar această cooperare a fost îngreunată de comportamentul lui Putin. Chiar și atunci când Rusia a rupt ordinea internațională bazată pe reguli în 2014, am căutat în continuare dialogul. Dialogul este important, dar trebuie să fie după condițiile noastre, admitând că nu negociem pe baza amenințărilor și escaladarii.

NATO nu poate negocia cu arma la cap. Și dace dăm înapoi acum, acel semnal va fi auzit tare și clar atât de democrațiile care se bazează pe noi, cât și de autocrații care critică și se tem de libertatea noastră.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Fostul șef al NATO: Vladimir Putin ne ține pistolul la tâmplă. Nu putem negocia cu el. Joacă la cacealma