Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Rusia se pregăteşte intens de război. Vladimir Putin, nerăbdător ca NATO să se retragă de pe flancul estic

În timp ce lumea întreagă se pregăteşte de Revelion, Rusia se pregăteşte intens de război. Vladimir Putin spune că aşteaptă zilele acestea ca generalii să-i prezinte propunerile prin care, speră ei, vor convinge NATO să se retragă de pe flancul estic. În cazărmile militare, mobilizarea este de asemenea la nivel ridicat. Zeci de mii de soldaţi se antrenează pentru orice scenariu.

de Redactia Observator

la 28.12.2021 , 21:22

Prin zăpadă şi la temperaturi de minus 20 grade , militarii ruşi se pregătesc de război. Au ordin de la Kremlin, iar printre jocurile de război pe care trebuie să le repete se află şi invadarea unui teritoriu. Cele mai multe astfel de manevre au loc la graniţa cu Ucraina şi sunt parte a unei strategii de intimidare din care Moscova speră că Vestul va înţelege că este dispusă la orice, pentru a-şi atinge scopurile. Vrea nici mai mult nici mai puţin ca NATO să se retragă de pe flancul estic şi ca Alianţa să refuze cererile de aderare din parte Republicii Moldova, Ucrainei sau Finlandei. 

Reporter: Dacă nu ne ascultă nici de data aceasta, aţi spus clar că va urma un răspuns militar-tehnic. În ce ar consta asta? 

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: Sunt mai multe opţiuni, depinde şi de propunerile pe care mi le vor face experţii militari. 

Vezi și

Tensiuni în Europa

Pe acelaşi subiect

Iar opţiunile pe care le iau în calcul ruşii merg de la ameninţarea cu închiderea fluxului de gaze care alimentează Europa, până la o invazie treptată. Nu exclud nici un conflict nuclear. Joacă însă cartea victimei. Acuză Occidentul că urmăreşte declanşarea unui război, astfel încât să dea vina apoi pe Rusia pentru asta şi să-i impună sancţiuni, care să îngenunchieze economia rusă.  

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: Noi nu mai avem unde să ne retragem. Ne-au împins într-un punct, scuzaţi-mi limbajul, peste care nu mai putem trece.  

Este însă o retorică des folosită de Kremlin, în ultimul deceniu, prin care a încercat să-şi justifice comportamentul agresiv, chiar şi când a fost vorba de anexarea ilegală a peninsulei Crimeea. 

Jen Psaki, purtător de cuvânt Casa Albă: Singura agresiune pe care o vedem este mobilizarea militară a Rusiei de la graniţa ruso-ucraineană şi retorica războinică din partea preşedintelui Rusiei. 

Washingtonul şi Moscova vor încerca pe 10 ianuarie să mai reducă din tensiunile militare şi nucleare, iar pe 12 ianuarie vor avea loc negocieri între Rusia şi NATO. De aceste două întâlniri va depinde dacă vom avea sau nu un război la graniţele noastre anul viitor. Faptul că aceste negocieri au loc într-un moment cu încărcătură emoţională puternică pentru Vladimir Putin ar putea cântări greu. Se împlinesc zilele acestea 30 de ani de la destărmarea URSS, despre care liderul de la Kremlin a spus în repetate rânduri că este cea mai mare catastrofă a secolului trecut şi nu a ascuns că vrea să-i redea Rusiei, gloria de altădată. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă gândiţi să renunţaţi la cadourile de Crăciun pentru a economisi mai mulţi bani?
Observator » Ştiri externe » Rusia se pregăteşte intens de război. Vladimir Putin, nerăbdător ca NATO să se retragă de pe flancul estic