Antena LIVE

Curs valutar

Video

"Nu am avut niciodată astfel de dureri". Doi tineri infectaţi cu variola maimuţei povestesc prin ce calvar au trecut

Variola maimuței, al cărei număr de cazuri s-a triplat în două săptămâni în Europa, îngrijorează Organizația Mondială a Sănătății, care cere "acțiuni urgente". Nicolas Prata, un tânăr de 24 de ani din Lyon, și Corentin Hennert, un parizian de 27 de ani, au contractat virusul la sfârșitul lunii iunie. Cei doi tineri francezi au povestit într-un interviu pentru BFMTV prin ce calvar au trecut.

De la 06.07.2022, 13:44
WhatsApp
"Nu am avut niciodată astfel de dureri". Doi tineri infectaţi cu variola maimuţei povestesc prin ce calvar au trecut twitter.com/BFMTV

"La spital, când mi-au spus că s-ar putea să fi luat variola maimuței, nu am crezut". Până miercurea trecută, Nicolas Prata era convins că are doar angină severă. Înainte de diagnostic, tânărul de 24 de ani din Lyon abia știa ce este variola maimuței. "Auzisem vag de asta la televizor, dar se vorbea de un caz pe ici colo, nu m-a îngrijorat deloc", mărturisește Prata pentru BFMTV.

Cu toate acestea, o creștere neobișnuită a cazurilor de variola maimuței a fost sesizată din luna mai în afara țărilor din Africa Centrală și de Vest, unde virusul circulă de obicei. Peste 3.000 de cazuri au fost identificate în Europa și pe continentul american, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care a cerut "acțiuni urgente" în fața triplării cazurilor pe bătrânul continent. 

Pe 30 iunie, în Franța erau 498 de cazuri confirmate.

Pe acelaşi subiect

"Nu există tratament, mi s-a spus"

Deși suferea de dureri severe în gât și avea febră, nici medicii, nici Nicolas Prata nu au făcut imediat legătura cu variola maimuței. A fost bănuită o simplă angină, astfel că primul tratament prescris a fost de antibiotic. "La început nu m-a îngrijorat prea mult, pentru că au fost simptome pe care le dezvolt destul de des din cauza aerului condiționat", explică tânărul din Lyon.

Dar, două zile mai târziu, Nicolas Prata, de profesie asistent medical, văzând că starea lui nu se îmbunătățește deloc, dimpotrivă, a început să-și pună întrebări.

"Nu am avut niciodată o astfel de durere în gât", mărturisește bărbatul. Câteva ore mai târziu, i-au apărut iritaţii pe tot corpul. "Arătau ca niște mici mușcături de țânțari, dar, sincer, dacă nu aș fi fost întrebat, nu le-aș fi observat niciodată. A trebuit să-mi privesc corpul cu lupa".

"Când am fost testat pozitiv, am fost oarecum ușurat, pentru că simptomele mele au fost luate în serios, dar și foarte îngrijorat, deoarece nu știam nimic despre această variolă, iar și simptomele mele erau foarte puternice", explică Prata. Au trecut de acum cinci zile de când tânărul a fost internat la Lyon, sub morfină. La aproximativ zece zile de la apariția simptomelor, starea lui a început încet să se amelioreze, deși durerea în gât a persistat. Tânărul crede că a contractat virusul, după un contact apropiat cu un prieten, în seara Fête de la Musique.

"Nu mai puteam să dorm sau să mănânc"

Dureri de corp, febră, oboseală... Când, pe 21 iunie, au apărut primele simptome ale variolei maimuței, Corentin Hennebert a crezut, inițial, că este Covid, dar testul s-a dovedit negativ. Nu a durat mult până când tânărul parizian s-a trezit cu leziuni extrem de dureroase la nivelul organelor genitale. "Şi coşuri pe întreg corpul care, practic, nu se vindecă. La început am crezut că o să treacă", mărturiseşte tânărul, autor și regizor de teatru. Simptomele, despre care spune că seamănă cu hemoroizii, au fost "foarte dureroase și nu se ameliorează".

"Mi s-a părut anormal și m-am dus repede la spital pentru că aveam dureri cumplite. Nu mai puteam dormi. Erau nopți nedormite. Nu mai puteam mânca, evitam să mănânc pentru că aveam dureri foarte mari când mergeam la baie".

Trei zile mai târziu, după câteva probe prelevate în camera de urgență, Corentin Hennebert află că într-adevăr a contractat variola maimuței, așa cum se temeau medicii. "Am fost foarte surprins, pentru că erau doar câteva cazuri la acea vreme în Franța", spune tânărul, care crede că s-a infectat cu cinci zile înainte de primele simptome, în timpul unui "contact apropiat cu o persoană, la o petrecere".

Variola maimuței, o lipsă flagrantă de prevenire și informare

Corentin Hennebert la fel ca Nicolas Prata sunt nevoiți să rămână în izolare timp de trei săptămâni. "Tot ce trebuie să faci este să aștepți, deoarece nu există tratament".

Pentru a nu-i contamina pe alții, persoanele infectate trebuie să-și acopere leziunile cutanate "cu bandaje și alte haine lungi", mai ales dacă ies în aglomerație, pentru că "acestea au o încărcătură virală foarte mare". 

La aproximativ zece zile de la debutul infecției, Corentin Hennert este încă pe analgezice. "Mi s-au prescris analgezice puternice, pentru că durerea era insuportabilă". "În orice caz, m-aș fi descurcat bine fără el (virusul maimuţei n.r.), nu doresc asta nimănui".

Tânărul, care nu-și ascunde îngrijorarea cu privire la creşterea numărului de cazuri, regretă lipsa de informare și prevenire a autorităților publice în jurul acestui virus. "Chiar și atunci când mi s-a spus că am variola maimuței, nu aveam prea multe informații despre ce avea să se întâmple. Practic, doctorul mi-a spus ce să fac și foarte curând după ce am închis telefonul, am rămas singur acasă. Apoi Public Health France m-a sunat pentru a-mi investiga simptomele și lista contacților, pentru a mă avertiza că trebuie vaccinați. Dar, nici până astăzi, niciunul dintre ei nu a fost sunat" de autoritățile sanitare.

După ce a postat pe Twitter un mesaj detaliat despre experiența sa cu virusul, Corentin Hennebert spune că "a fost contactat de o mulțime de oameni" confuzi şi speriaţi, care i-au cerut sfaturi sau informații despre boală.

Potrivit acestuia, tweet-urile sale au avut un impact foarte puternic din cauza lipsei de informații. "Mi se pare nebunesc. Nu sunt medic și mi se pare regretabil că este la latitudinea unui pacient să spună altora dacă este sau nu așa, că depinde de mine să le recomand să meargă la spital". În cele din urmă, tânărul se teme că această boală va duce la derapaje homofobe, pentru că, dacă majoritatea cazurilor din Europa şi SUA au fost înregistrate până acum la bărbați care au avut relații homosexuale. De la publicarea mesajelor pe Twitter, Corentin a fost deja ținta unui val de agresiune cibernetică homofobă. 

Cazurile de variola maimuţei s-au triplat în ultimele două săptămâni, în Europa

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a făcut apel, vineri, la ”acţiuni urgente” în faţa variolei maimuţei în Europa, în contextul triplării cazurilor înregistrate în ultimele două săptămâni pe continent. Directorul regional al OMS a cerut ţărilor europene, într-un comunicat, ”să-şi sporească eforturile în săptămânile şi lunile următoare pentru a preveni apariţia variolei maimuţei într-o zonă geografică mai extinsă”. ”Acţiunea urgentă şi coordonată este imperativă dacă vrem să schimbăm direcţia în cursa împotriva răspândirii bolii”, a declarat directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge.

Experţii OMS au calificat, sâmbătă, focarul cazurilor drept o ameninţare pentru sănătate, a cărei evoluţie este foarte îngrijorătoare, dar fără a ajunge pentru moment în stadiul unei urgenţe sanitare globale. În pofida acestei decizii, ”evoluţia rapidă şi caracterul urgent al acestui eveniment înseamnă că comitetul (de experţi) îşi va reconsidera poziţia în scurt timp”.

Veronica Micu

Absolventă a Şcolii Superioare de Jurnalism (SSJ). A început la "Gardianul", ca reporter de investigaţii, apoi s-a alăturat echipei "Jurnalul Naţional", unde a scris mai bine de 11 ani. A urmat site-ul miscareaderezistenta. ...

variola maimuței tineri infectie simptome
Întrebarea zilei
Aţi ieşit la lopată în aceste zile?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Meteorologii Accuweather au actualizat prognoza. Când scăpăm de ninsori și...
Fanatik.ro
Publicat 19.02.2025
Povestea cu mineralele Ucrainei: O superafacere în stil colonial sau o capcană...
spotmedia.ro
Publicat 19.02.2025
Momentul în care un canoist a fost prins în gură și apoi scuipat de o balenă...
spotmedia.ro
Publicat 14.02.2025
Ce a pățit acest tânăr, după ce a adormit așa în avion. Cum s-a răzbunat...
Gandul
Publicat 19.02.2025
S-au înțeles Putin și cu Trump pentru susținerea lui Georgescu? „O abordare...
Adevărul
Publicat 19.02.2025
Cristina Ciobănașu, detalii neașteptate despre relația cu Alex Mureșan: „Nu...
A1
Publicat 19.02.2025
Horoscopul zilei de 20 februarie 2025. Berbecii au nevoie de timp pentru ei. Află...
CaTine
Publicat 19.02.2025
„Locul acesta a devenit acasă”. Andrei Perneș de la Mireasa, ultimul mesaj...
spynews.ro
Publicat 19.02.2025
Giovanni Becali nu-l uită pe Chivu: „M-a trădat și urăsc asta”. A...
GSP
Publicat 18.02.2025
Cum să crești ghimbir acasă? Simplu, accesibil și perfect pentru orice...
Click.ro
Publicat 19.02.2025
Asteroidul care „poate distruge orașe” are șanse de 1 la 32 să se izbească...
Useit
Publicat 19.02.2025
O celebră influenceriță a murit la doar 28 de ani. Fanii, în stare de șoc
Redacţia.ro
Publicat 13.02.2025
Tudor Chirilă, reacție dură după mesajul lui Elon Musk despre Călin...
libertatea.ro
Publicat 18.02.2025
Doechii a negat acuzațiile de playback la Premiile Grammy 2025: „Aveam...
ZU
Publicat 19.02.2025
De ce sunt castraveții ambalați în folie de plastic. Motivele la care nu te-ai...
Hello taste
Publicat 17.02.2025
Cum să alegi primul instrument muzical pentru copilul tău
Deparinti
Publicat 19.02.2025
Soția lui Cenk Torun divorțează de celebrul actor. Motivul din spatele deciziei...
Happy
Publicat 19.02.2025
Probleme pentru Lidia Buble! Ce a pățit celebra artistă: „Mi se pare...
BZI
Publicat 19.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Diferența dintre tipurile de gripă A, B și C. Care este mai grav?
Medicool
Publicat 19.02.2025