Antena Meniu Search
x

Agentul patogen care cauzează variola maimuţei a dezvoltat un număr surprinzător de mare de mutaţii

Agentul patogen care provoacă actuala epidemie de variola maimuţei a dezvoltat un număr surprinzător de mare de mutaţii, potrivit unui studiu realizat în Portugalia, informează DPA, citat Agerpres.

de Redactia Observator

la 24.06.2022, 16:58

Agentul patogen care cauzează variola maimuţei a dezvoltat un număr surprinzător de mare de mutaţii
- Profimedia

În comparaţie cu virusurile înrudite care circulau în 2018 şi 2019, aproximativ 50 de diferenţe există în prezent în genotipul virusului care declanşează această boală, au anunţat autorii unui studiu portughez publicat în revista Nature Medicine, bazat în principal pe analiza cazurilor detectate în Portugalia. Acest lucru înseamnă de şase până la de 12 ori mai multe mutaţii decât s-ar fi aşteptat experţii în genetică pentru acest tip de patogen, conform estimărilor preliminare. Secvenţa divergentă din ADN-ul virusului ar putea fi un semnal care anunţă o evoluţie accelerată a acestui agent patogen.

La nivel mondial, aproape 5.000 de cazuri de variola maimuţei au fost raportate în 2022

"Datele noastre dezvăluie indicii suplimentare despre o evoluţie virală în curs de desfăşurare şi despre o potenţială adaptare la organismul uman", a declarat coordonatorul studiului, Joao Paulo Gomes, cercetător la Institutul Naţional de Sănătate Dr. Ricardo Jorge (INSA) din Lisabona. Experţii în genetică vorbeau până acum despre o dezvoltare fundamentală mai degrabă lentă a acestui tip de virus, mai ales atunci când aceasta era comparată cu mutaţiile numeroase suferite de SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19.

Autorii studiului suspectează că unul sau mai multe cazuri importate dintr-o ţară în care virusul este persistent s-ar afla în spatele acestei epidemii. Evenimente cu potenţial maximal de răspândire şi turismul internaţional par să fi dus la o răspândire şi mai amplă a virusului. Experţii în genetică bănuiesc, de asemenea, că enzimele din sistemul imunitar uman sunt responsabile pentru aceste modificări detectate în genomul virusului.

Ei au adăugat că nu există indicii că mutaţiile ar fi favorizat actuala propagare virală, dar această ipoteză nu poate fi totuşi exclusă. La nivel mondial, aproape 5.000 de cazuri de variola maimuţei au fost raportate în acest an. Dintre ele, 3.308 cazuri au fost înregistrate până miercuri în 40 de ţări din afara Africii, potrivit Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite (CDC). Boala se răspândeşte prin contact fizic apropiat. Deşi variola maimuţei poate fi mortală, ea este totuşi o boală tratabilă, însă produce la un moment dat o fază de erupţii cutanate care pot fi deranjante.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Sanatate » Agentul patogen care cauzează variola maimuţei a dezvoltat un număr surprinzător de mare de mutaţii