Antena Meniu Search
x

Video Ce trebuie să ştii despre variola maimuţei. Cum se transmite şi care sunt simptomele bolii

Aflam, la rubrica medicală, mai mult despre variola maimuţei. Cum apare boala, care sunt simptomele şi cum trebuie tratată. 

de Redactia Observator

la 02.07.2022, 12:14

Vezi și

Cazuri de variolă maimuței (monkeypox) au fost raportate în mai multe state membre ale Uniunii Europene, inclusiv în România numărăm câteva cazuri. Apariția acestor cazuri a stârnit îngrijorarea comunității medicale și instituțiilor internaționale prin caracterul neobișnuit al situației: de-a lungul timpului, focarele de variolă maimuței au fost în mod normal raportate în rândul populațiilor rurale de pe continentul african. Este vorba despre populații care vânează, manipulează și consumă carne de vânat.

Ce este variola maimuţei

Variola maimuţei este un virus care a fost prima dată descoperit la maimuţe de laborator - şi apoi a sărit la oameni. A fost endemic mult timp în Africa - existând acolo 2 tulpini - una mai severă, altă mai puţin severă. În Europa a ajuns cea mai puţin severă.

De ce a ajuns în Europa: probabil din acelaşi motiv pentru care a apărut o hepatită misterioasă la copii, provocată de un adenovirus care provoca hepatite şi înainte, doar că acum numărul lor a crescut pentru scurt timp sau acelaşi motiv pentru care medicii văd zilnic, după pandemie, copii cu tot felul de viroze severe. Faptul că o intervenţie atât de abruptă în comportamentul uman, cum au fost toate interdicţiile din pandemie, nu poate să treacă fără consecinţe; imunitatea noastră de grup se schimbă, şi chiar dacă reuşim să ne ferim de unele boli, cum a fost Covid, provocăm pierderi de imunitate pentru alte boli; 

Pe acelaşi subiect

A două explicaţie este pierderea imunităţii pentru variolă; variola a fost un virus groaznic care a omorât peste 500 de milioane de oameni în decurs de 100 de ani; adică de 25 de ori populaţia României; iar vaccinul împotriva variolei a fost unul din cele mai mari succese pentru medicină.

Simptome ale variolei maimuţei

După ce te-ai infectat, poate dura de la 5 la 21 de zile până la apariţia primelor simptome. Ele vor apărea, de regulă, în această ordine: 

1. Febră, oboseală, dureri musculare, durere de cap

2. În timp ce corpul luptă cu virusul, poate să apară lipfadenita- umflarea ganglionilor de pe corp

3. Aceste simptome evoluează apoi la o erupție cutanată adesea întâlnită pe mâini, picioare, față, gură sau chiar organele genitale. Aceste erupții cutanate se transformă în umflături în relief sau papile roșii dureroase și pline de lichid.

4. Simptomele pot dura de la 2 până la 4 săptămâni

Cum se transmite variola maimuţei

Calea de transmitere este prin contact apropiat; nu se transmite prin aerosoli cum a fost la COVID, ci prin picături salivare mari care pot fi transferate prin aer - mai rar - sau prin contact direct - atingere, cu cineva infectat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Sanatate » Ce trebuie să ştii despre variola maimuţei. Cum se transmite şi care sunt simptomele bolii