Antena LIVE

Curs valutar

Video

O ploaie de rachete a căzut peste Ucraina: cel putin opt morți în Donețk și Herson. Niciun loc din ţară nu mai e sigur

Cel puţin opt oameni au murit astăzi în Ucraina, în urma bombardamentelor. Rusia îşi menţine retorica şi ameninţă siguranţa altor state. Printre acestea Republica Moldova, unde tensiunile cresc la graniţa cu Transnistria. Şi România intră pe lista neagră. Kremlinul spune că ţara noastră şi alte 49 de state vor să şteargă Rusia de pe hartă. Între timp, liderii NATO consideră că o legătură mai strânsă cu Ucraina ar putea încuraja Kievul să înceapă discuții de pace cu Rusia la sfârșitul acestui an. 

De la 25.02.2023, 20:48
WhatsApp
Vezi și:

În ultimele 24 de ore, o ploaie de rachete a căzut peste Ucraina. Cinci oameni au murit în Doneţk şi trei în Herson, potrivit unui prim bilanţ. Deşi luptele se dau azi în estul Ucrainei, niciun loc din ţară nu mai e sigur. Echipa Observator a ajuns la Hostomel, locul uneia dintre cele mai sângeroase bătălii din acest război. Aici s-a jucat în ultimul an soarta capitalei Kiev. 

Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator: Bătălia de la Hostomel a fot un pas de cotitură în acest război. Încă din prima zi, ruşii au acaparat aeroportul, aflat la 25 de kilometri de capitala Kiev. Apoi au fost împinşi, două săptămâni mai târziu, de către armata ucraineană. Dar costurile au fost uriaşe. Peste 400 de persoane date dispărute în această localitate. Sute de case distruse. 

Copiii îşi văd de jocurile lor în sunetul alarmelor antiaeriene. Dar le va fi greu să uite teroarea acelor zile. O mamă îşi plimba copilul de 4 ani, în dimineaţa zilei de 24 februarie 2022, când a început războiul.

Mamă din Ucraina: Noi am înţeles chiar de dimineaţă că a început. Am sperat la ce e mai bun, că totul se va termina rapid, în câteva ore.

Pe acelaşi subiect

Mare parte din oraş e dărâmat. La fel sunt multe zone din jurul Kievului. 

Laurențiu Rădulescu, reporter Observator: La un an de zile de la intrarea ruşilor în Ucraina, cele mai afectate localităţi, Bucha, Irpin, arată în continuare ca după război. Mii de locuinţe în continuare distruse. Oameni care - o parte dintre ei - nu au mai avut unde să se întoarcă. 

Volodimir Zelenski vrea pace, dar nu în orice condiții

La un an de război, Volodimir Zelenski a anunţat din nou că e dispus să vorbească cu liderii de la Beijing în vederea conturării unui plan de pace cu Rusia şi a cerut în continuare ajutorul comunităţii internaţionale. 

Canada va mai trimite Ucrainei 4 tancuri Leopard 2, iar Statele Unite îşi arată sprijinul prin livrarea altor echipamente militare. Avioanele de luptă F-16 nu sunt, momentan, pe listă.

Joe Biden, preşedintele Statelor Unite: Le trimitem ceea ce armata noastră experimentată crede că (n.r. Ucraina) are nevoie acum. Are nevoie de tancuri, are nevoie de artilerie, are nevoie de apărare aeriană, inclusiv de alte sisteme HIMARS. Există lucruri de care are nevoie acum, pe care i le livrăm pentru a obţine câştiguri în această primăvară şi până în toamnă. 

În tot acest timp, în întreaga lume, oamenii au ieşit pe străzile din marile oraşe şi au cerut la unison încetarea focului. Ca acum un an, marile capitale au fost luminate în culorile steagului Ucrainei, iar imnul ţării a răsunat peste tot. 

La Kremlin retorica despre război nu se schimbă

Dimitri Medvedev susţine că România şi alte 49 de state vor să şteargă Rusia de pe pământ şi că se folosesc de războiul din Ucraina pentru a-şi promova obiectivele. Oficialul promite că Rusia va ieşi învingătoare, chiar dacă va fi nevoie să ajungă până la graniţele Poloniei: "Este foarte important să atingem toate obiectivele operaţiunii noastre speciale. Să împingem pe cât posibil graniţele care ne ameninţă ţara, chiar dacă acestea sunt graniţele Poloniei. Să punem neo-nazismul la pământ".

Discursul ameninţător e susţinut de acţiuni în teren. Rusia şi-a dublat numărul de nave în Marea Neagră. Cu toate acestea, Kremlinul susţine că Ucraina vrea să înceapă un conflict în Transnistria. Trupele ruse din republica separatistă ar fi în pericol să fie atacate, de armata ucraineană mobilizată la graniţă. Oficialii de la Msocova spun că există un uriaş depozit de muniţie de pe vremea Uniunii Sovietice, chiar la câţiva kilometri de graniţă.

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României: Suntem preocupaţi profund de ultimele planuri ale Rusiei de a destabiliza această ţară (n.r. Republica Moldova), planuri pe care le condamnăm. În această privinţă, este absolut inacceptabil să vedem o retorică ameninţătoare, precum cea din declaraţia Ministerului de Externe al Rusiei.     

Pe fondul ameninţărilor, numeroase ţări din comunitatea internaţională au oferit Republicii Moldova ajutor financiar. Statele Unite vor da 300 de milioane de dolari pentru securitatea energetică a Moldovei, iar Japonia va acorda un ajutor de 100 de milioane de dolari. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina razboi bombardamente
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024